Italija je bila nekaj časa najbolj prizadeta država na svetu. Foto: Reuters
Italija je bila nekaj časa najbolj prizadeta država na svetu. Foto: Reuters

Nekoč najbolj prizadeti državi na svetu je uspelo v zadnjih tednih zmanjšati število okužb, a pristojne oblasti so zaskrbljene zaradi njihovega postopnega večanja.

V sredo so tako potrdili 481 novih primerov in 10 smrti, kar je dvakrat več, kot je bilo običajno v juniju, ko so zrahljali stroge ukrepe, ki so jih uvedli marca. Skupno so v Italiji doslej potrdili skoraj 252.000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je doslej umrlo več kot 35.200 ljudi.

Letni dopusti so na vrhuncu, zato se zdravstvene oblasti pripravljajo na vrnitev potnikov iz držav, v katerih se ukrepi, kot so ohranjanje fizične razdalje, nošenje mask in drugi, praviloma ne upoštevajo.

Zdravstveni minister Roberto Speranza je v sredo oznanil, da je podpisal ukaz, ki zahteva teste na novi koronavirus za vse ljudi, ki bodo v Italijo prišli oziroma se vrnili iz omenjenih štirih držav. Prepovedan pa je vstop potnikov, ki prihajajo iz Kolumbije.

Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, morajo biti še naprej previdni, da bi ohranili rezultat, ki so ga s skupnim žrtvovanjem dosegli v zadnjih mesecih.

Primorski dnevnik na svoji spletni strani pojasnjuje, da je italijanska vlada razmišljala celo o obvezni karanteni za turiste in druge, ki pridejo v Italijo iz omenjenih držav, a se za ta ukrep ni odločila. Bi ga pa lahko uvedla ob dodatnem naraščanju števila okužb v teh državah, še piše tržaški časnik.

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 130 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje število v zadnjem mesecu.

Grčija je v sredo potrdila 262 novih primerov okužbe, kar je največ od začetka izbruha, Španija pa je potrdila skoraj 1700 novih primerov.

Na Malti nekaj dni ni bilo novih primerov, prejšnji teden pa so uvedli nove ukrepe, ko se je pojavilo več primerov.

Ta mesec je italijanska vlada do septembra podaljšala niz ukrepov, tudi nošenje mask v zaprtih prostorih in ohranjanje vsaj metra fizične razdalje, ljudem pa svetuje tudi pogosto umivanje rok.