Nekateri zdravniki v Italiji sploh ne priznavajo obstoja covida-19. Foto: Reuters
Nekateri zdravniki v Italiji sploh ne priznavajo obstoja covida-19. Foto: Reuters

Proti desetim zdravnikom je bil uveden postopek, ker so se izrekli proti cepljenju, proti trem pa, ker trdijo, da covid-19 sploh ne obstaja. Postopke so uvedli po prijavah več državljanov in zdravniških kolegov, je sporočil predsednik zbornice Antonio Magi.

Zdravniki so se morali zagovarjati pred posebno komisijo zdravniške zbornice in za svoje trditve pokazati znanstvene dokaze.

Kot je pojasnil Magi, so postopke proti desetim zdravnikom že končali. V nekaj primerih so postopek ustavili, ker so se zdravniki pokesali za svoje izjave, v nekaj primerih pa so se odločili za začasno prepoved opravljanja dela za do dva meseca, je povedal Magi. Proti trem "zanikovalcem virusa" postopek še traja, je dodal.

Cepljenje v močno prizadeti Italiji in Srbiji

Cepljenje začeli tudi Belgija in Latvija

Cepljenje proti covidu-19 sta medtem začeli tudi Belgija in Latvija. V Belgiji so kot prvo cepili 101-letno oskrbovanko doma starejših občanov. Sledili so še štirje drugi oskrbovanci doma v bližini Bruslja.

V Latviji so kot prve cepili zdravnike in medicinske sestre, ki so v prvi bojni liniji v pandemiji covida-19. V Latvijo je v soboto prispelo skoraj 10.000 odmerkov cepiva. Cepljenje so začeli v desetih bolnišničnih centrih.

Cepivo tudi na Islandiji

Prve odmerke cepiva je dobila tudi Islandija. "Danes je dan dobrih novic," je na novinarski konferenci dejala tamkajšnja ministrica za zdravje Snadis Svavarsdottir. Država je prejela okoli 10.000 odmerkov cepiva, s katerim bodo v torek začeli cepiti zdravstveno osebje in oskrbovance v domovih za starejše občane.

Na Islandiji z okoli 368.000 prebivalci so od začetka epidemije covida-19 do zdaj potrdili približno 5700 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 28 bolnikov s covidom-19.

Na Madžarskem preučujejo rusko cepivo

Tudi na Madžarskem poteka cepljenje proti covidu-19, ki ga izvajajo z edinim v EU-ju do zdaj odobrenim cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je sporočil, da so prejeli 6000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Dodal je, da bodo cepivo madžarski strokovnjaki še naprej preučevali in se odločili, ali ga bodo uporabili. Novembra je Madžarska kot prva članica EU-ja prejela vzorce Sputnika V za raziskave, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Madžarska se sicer ločeno od EU-ja pogovarja tudi o nakupu cepiv iz Kitajske.

Nemčija: Osem ljudi prejelo petkratni odmerek cepiva

Zaradi napake posameznika je osem zaposlenih v domu za starejše občane v nemškem kraju Stralsund v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska v nedeljo prejelo petkratni odmerek cepiva proti covidu-19. Sedem žensk in moškega so po dogodku poslali domov, poroča nemški časopis Bild.

Kot so sporočili pristojni, so pozneje štiri prizadete preventivno sprejeli v bolnišnico na opazovanje. Vsi imajo gripi podobne bolezenske znake. Ob tem so dodali, da so po navedbah proizvajalca cepiva BioNTech večje odmerke cepiva že preizkusili tudi sodelujoči v prvi poskusni fazi testiranja cepiva in da je vse potekalo brez hujših posledic, prav tako niso zaznali nobenih trajnih, neželenih posledic.

Predstavnica BioNTecha je to informacijo potrdila in dodala, da so med poskusnim testiranjem brez hujših posledic preizkušali odmerke do 100 mikrogramov. Običajni odmerek cepiva je 30 mikrogramov. Ob tem je opozorila tudi na navodila podjetja, v katerih se prvi stavek glasi, da gre za ampulo z več odmerki, njeno vsebino pa je treba pred uporabo razredčiti.

Iran je pandemija močno prizadela, ZDA pa mu močno otežujejo nabavo cepiva proti covidu-19. Foto: Reuters
Iran je pandemija močno prizadela, ZDA pa mu močno otežujejo nabavo cepiva proti covidu-19. Foto: Reuters

Iran bo začel testirati domače cepivo

Medtem bo Iran začel testirati svoje cepivo na ljudeh. Država ima namreč zaradi ameriških sankcij težave z uvozom zadostnih količin cepiva iz tujine, poroča Al Džazira.

Do zdaj je preizkuse na živalih uspešno prestalo le eno iransko cepivo proizvajalca Shifa Pharmed, zdaj pa je na vrsti preizkus na 56 prostovoljcih. Ti testi naj ti trajali mesec dni.

Odkar je zdravstveno ministrstvo prejšnji teden pozvalo k prijavam prostovoljcev, se je na poziv odzvalo več kot 60.000 ljudi.

V ponedeljek so z ministrstva sporočili, da pričakujejo, da bo do druge polovice februarja preizkus na živalih prestalo še sedem drugih iranskih cepiv.

Minister za zdravje Said Namaki je dejal, da imajo na medicinskih inštitutih dolgo zgodovino proizvajanja cepiv. "Dokazali bomo, da bo naše lokalno cepivo boljše od številnih cepiv, proizvedenih po svetu," je dejal.

Iranu je uspelo ta teden zmanjšati število dnevnih smrti zaradi covida-19 na manj kot 120 po več kot treh mesecih delnih zapor, policijskih ur in prepovedi potovanj med mesti.

Iran je Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ta mesec poslal poziv, naj ukrepa proti ameriškim sankcijam, ki mu preprečujejo nabavo cepiv. Vodja iranskega Rdečega polmeseca Karim Hemati je v ponedeljek dejal, da skuša Iran kupiti milijon odmerkov kitajskega cepiva, ki naj bi v državo prispelo v roku meseca dni. Ob tem naj bi s pomočjo filantropov kmalu prejeli tudi 150.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha.