Maja Sočan ni več članica strokovne skupine, ki svetuje vladi. Foto: MMC RTV SLO
Maja Sočan ni več članica strokovne skupine, ki svetuje vladi. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica V četrtek nove štiri žrtve, na novo okuženih 37

Roka Tavčarja, ki ga je vlada v sredo imenovala za novega člana, potem ko je razrešila nekatere dotedanje, je danes svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imenoval za predsednika. Po današnji seji sveta je v izjavi za medije dejal, da je za tako pomembno institucijo pomembno, da imajo direktorja s polnimi pooblastili. Za prihodnji teden napoveduje objavo razpisa za direktorja, nato bodo imeli kandidati na voljo osem dni, da se prijavijo. Po njegovih besedah bi lahko novega direktorja dobili v 14 dneh.

Dotlej pa očitno ostaja v. d. direktorja Ivan Eržen, ki ga je vlada Janeza Janše imenovala 20. marca po odstopu Nine Pirnat z vrha NIJZ-ja. Za danes se je namreč ugibalo, ali bi svet Eržena utegnil razrešiti, potem ko se je prejšnji teden kritično odzval na zaostrovanje omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katerega se je odločila vlada.

Eržen je zaostritev vladnih ukrepov označil kot nepotrebno in dodal, da s strokovnega vidika take poteze ne more zagovarjati. Zato so se v javnosti sprožila ugibanja, ali današnja seja sveta zavoda ni morda namenjena tudi razrešitvi Eržena.

Trenja med vlado in NIJZ-jem
Sorodna novica V domovih za starejše v četrtek okuženih 177 oskrbovancev, 15 več kot v sredo

Usklajevanje z vlado

Svet NIJZ-ja je danes podal priporočila za boljšo uskladitev priporočil in ukrepov z vlado glede koronavirusa, je po seji povedal Tavčar. Po njegovih besedah so se dogovorili za boljše sodelovanje in da bi predhodno uskladili priporočila in ukrepe, ki jih predlaga NIJZ, da v prihodnje ne bi bilo "nasprotja z ukrepi, ki jih je vlada že prej predvidela ali celo sprejela". Po njegovem mnenju je inštitut dovolj strokoven, da bo znal paziti na ustrezno komunikacijo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za četrtkove Odmeve na TV Slovenija dejal, da bi si z NIJZ-jem želel boljšega sodelovanja, ki je po njegovem mnenju v tem trenutku slabše. Kot je dejal, se ne morejo strinjati s stališči, ki jih nekateri predstavljajo. "Če je dogovor, da se neki ukrep izpelje, je smiselno, da je tak dogovor spoštovan," je poudaril minister. Zanikal je tudi, da naj ne bi bilo komunikacije z NIJZ-jem.

Kakšna je v času epidemije vloga vlade in NIJZ-ja?
Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani NIJZ-ja o ukrepih, je dejal Jelko Kacin. Foto: BoBo
Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani NIJZ-ja o ukrepih, je dejal Jelko Kacin. Foto: BoBo

Odstop Maje Sočan

Iz strokovne skupine, ki svetuje vladi glede epidemije novega koronavirusa, je pred sejo izstopila epidemiologinja Maja Sočan. "Na uraden odgovor še čakamo, neuradno pa je slišati, da je to le še en pokazatelj več, kaj stroka meni o zadnjih ukrepih vlade. Lahko rečemo, da je Maja Sočan stopila na stran direktorja Eržena," je poročala Anžlovarjeva.

Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin na dopoldanski novinarski konferenci ni želel komentirati informacije, da je epidemiologinja Sočanova, ki na NIJZ-ju vodi center za nalezljive bolezni, nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetujejo vladi.

Kacin: Vlada čaka na usmeritve NIJZ-ja

Vlada pričakuje jasne usmeritve NIJZ-ja o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je poudaril Kacin. Če bo NIJZ priporočil več opravljenih testiranj za iskanje potencialno okuženih, bo vlada storila vse, da to uresniči, je zatrdil.

Sorodna novica Ob koncu tedna nadzor policije ob morju, jezerih in drugih priljubljenih izletniških točkah

"Dogajanje znotraj NIJZ-ja je težko komentirati, zlasti odstop. Če se je gospa odločila, da odstopi s funkcije, je to njena pravica. Kje so razlogi, pa bo treba ugotoviti – nekateri morda to že vedo," je dejal Kacin. Sicer pa je Kacin podčrtal željo vlade, da bi bil NIJZ čim bližje dogajanju v realnosti, "da ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi". "Zdaj ni trenutek za dolge razprave. Potrebne so odločitve, potrebno je ukrepanje," je dejal Kacin.

Razrešeni štirje člani sveta

Vlada je v sredo razrešila tri člane sveta NIJZ-ja, predstavnike vlade. Na njihovo mesto je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteja in Matjaža Vrtovca. S tem so bili zamenjani vsi štirje predstavniki vlade v svetu. 17. marca je vlada namreč razrešila Tatjano Lejko Zupanc in namesto nje imenovala Matejo Lesar.

Sorodna novica Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam

Na seji bodo tako predvidoma izvolili predsednika sveta zavoda in namestnika predsednika. A več pozornosti bo verjetno deležna točka dnevnega reda, ki se glasi "Način komunikacije z javnostjo, sodelovanje NIJZ z Vlado RS (poročilo o izvedenih aktivnostih glede preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19)".

NIJZ je pod prejšnjo vlado kot strokovna institucija usmerjal vladno politiko spopadanja s širjenjem novega koronavirusa. Ob nastopu mandata sedanje vlade pa je vlada za strokovno svetovalko s tega področja imenovala infektologinjo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojano Beović.

Zakaj je odstopila epidemiologinja Maja Sočan?

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.