Zdravstveni delavci bijejo bitko z novim koronavirusom. Foto: BoBo
Zdravstveni delavci bijejo bitko z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Dobra novica prihaja iz bolnišnic, saj je število hospitaliziranih upadlo za sedem, na 112. Intenzivno zdravljenje je v četrtek potrebovalo 29 bolnikov, kar je dva manj kot v sredo, je v objavi na Facebooku navedel premier Janez Janša, ki se sklicuje na podatke ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Podatkov o morebitnih novih smrtnih žrtvah med okuženimi z novim koronavirusom ni navedel. V sredo je bilo ob koncu dneva skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa 16. Vlada je sicer že v četrtek v informaciji za sredo navajala podatek o 112 hospitaliziranih in 29 ljudeh na intenzivni negi.

V celjski bolnišnici so imeli ob osmih zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štiri osebe v enoti intenzivne terapije, ena oseba pa je trenutno na respiratorju. V bolnišnici so v četrtek tudi ekstubirali prva dva bolnika na respiratorju, je sporočila celjska bolnišnica. Število hospitaliziranih bolnikov je glede na četrtek poraslo za pet, število oseb na intenzivni terapiji pa za enega bolnika.

Kaj danes vemo, česar pred mesecem še nismo?

V UKC-ju Ljubljana 13 bolnikov na intenzivni negi, na Golniku dva

Na oddelkih Infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana je hospitaliziranih 53 bolnikov na oddelkih covid-19. Od tega je na odraslih oddelkih 40 bolnikov, 13 pa v enotah intenzivne nege, so sporočili.

Na Kliniki Golnik so imeli ob 15. uri 14 bolnikov z boleznijo covid-19 in še dva na intenzivnem oddelku.

Dva smrtna primera v Mariboru

Iz UKC-ja Maribor danes poročajo o dveh smrtnih primerih zaradi covida-19. Sicer pa bodo podatke o hospitaliziranih odslej sporočali za en dan nazaj. Danes so tako objavili, da so imeli v četrtek 28 bolnikov s covidom-19, 10 na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so doslej odpustili 24 bolnikov.

Skupno število žrtev se je dvignilo na 20

V ljutomerskem domu število okužb narašča

Vse več okuženih je starejših, virus pa se hitro širi predvsem v domovih upokojencev. Skupnost socialnih zavodov Slovenije nasprotuje preseljevanju domnevno zdravih.

Najhuje je v ljutomerskem domu starejših občanov, od kjer so pozno sinoči sporočili, da je zdaj okuženih 41 ljudi, od tega trije zaposleni. Vzeli so še 25 brisov, pozitivnih je bilo osem. Še pred šestimi dnevi sta bila v domu zgolj dva okužena.

Da bi hitro širjenje virusa preprečili, so včeraj del zdravih stanovalcev preselili. "Predvsem so želeli pridobiti prostor za dosledno izvajanje osamitve in drugih ukrepov za zajezitev okužbe, kar se doslej očitno ni dalo. Včeraj pozno popoldne so v 13 kilometrov oddaljene Bioterme Mala Nedelja preselili 15 zdravih stanovalcev, kjer bodo v t. i. glamping hiškah bivali začasno," je za TV Slovenija pojasnil Bojan Peček. Zanje bo organizirana posebna kuhinja, pa tudi zdravstvena oskrba, ki jo bo izvajal Zdravstveni dom Ljutomer.

V reševanje razmer so se vključili tudi matična občina Ljutomer, civilna zaščita in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je odobril lokacijo. Po Pečkovem poročanju je glavni cilj skrb za 152 stanovalcev in 90 zaposlenih v domu, pa tudi, da se virus ne bi razširil po mestu Ljutomer in širše po občini.

Selitev brez zapletov

Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov. Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci. S tem so v domu pridobili deset sob, po katerih bodo lahko razmestili stanovalce, ki ostajajo v njem. Dom bodo razdelili na tri izolirana območja, na prvem bodo zdravi, na drugem sumljivi in na tretjem oboleli oskrbovanci.

Danes bodo prišli pomagat pri oskrbovanju varovancev v toplicah in domu dodatni zdravstveni delavci.

Hrano bodo pripravljale Bioterme

Na občini jih je skrbelo, če bi malice za preseljene varovance v Bioterme vozili iz DSO-ja. "Pristojni naj bi to dovoljevali, mislim pa, da je to sporno, ker smo v torek govorili o tem, da iz doma, ki je kontaminiran, ne sme nič. Zdaj smo posredovali, da se DSO dogovori z Biotermami, da bi malice pripravljali tam," je povedal Miholič.

Na občini tudi menijo, da bi se morala v reševanje težav vključiti tudi država in da bi morali že prej najti primerno zdravilišče, kamor bi lahko preselili stanovalce, ki niso okuženi. Zaradi nevarnosti vse več obolelih v sodelovanju z vlado še vedno iščejo večje alternativne prostore v regiji.

Število okužb v ljutomerskem domu narastlo na 41

Šmarje: Stanje nekaterih okuženih se izboljšuje

Še naprej ostaja največ okuženih starostnikov na območju občine Šmarje pri Jelšah, v tamkajšnjem domu starejših. Po podatkih za preteklih 24 ur je tam bolnih in okuženih 112 oskrbovancev in zaposlenih, poroča Radio Slovenija. Kljub nekaj novim obolelim je razveseljiv podatek, da se zdravstveno stanje nekaterih okuženih izboljšuje. Iz celjske bolnišnice so v šmarski dom vrnili enega oskrbovanca, ki se – po zagotovilih stroke – počuti dobro in bo nastanjena na oddelku za neokužene. V Šmarju še vedno pomagajo zdravstveni delavci od drugod.

Štiri hospitalizacije v Centru starejših Horjul

Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, okuženi z novim koronavirusom, so za STA povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni.

Nasveti združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija. Foto: Društvo Spominčica
Nasveti združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija. Foto: Društvo Spominčica

Stanovalce horjulskega centra starejših, za katere obstaja sum na okužbo, zdravnik napoti na testiranje. V četrtek je bilo testiranih sedem stanovalcev, pri dveh je bil test pozitiven, so sporočili iz Deosa, ki upravlja dom.

Zaposlenim se vsak dan ob prihodu na delo izmeri temperatura, povprašajo jih tudi po zdravstvenem stanju in počutju. V primeru suma na okužbo gredo do osebnega zdravnika, ta jih pošlje na testiranje in ostanejo doma do rezultatov. Če je test negativen, se lahko vrnejo na delo, ob morebitnem pozitivnem testu pa ostanejo v domači karanteni.

Socialni zavodi proti preseljevanju zdravih

Skupnost socialnih zavodov Slovenije sicer odločno nasprotuje preseljevanju domnevno zdravih stanovalcev iz domov starejših v domačo oskrbo. Zakaj to ni pravi ukrep?
"Po mnenju skupnosti premeščanje zdravih stanovalcev ni pravi ukrep. Če premeščamo stanovalce na drugo lokacijo s prikrito boleznijo, bi ti lahko okužili tudi druge, sicer zdrave. V nobenem trenutku ne vemo, ali je kdo ta trenutek še zdrav," je odvrnila.

Kakšne so trenutne razmere v domovih starejših občanov?

"Slovenski domovi za starejše smo v to krizo vstopili polno zasedeni in kadrovsko podhranjeni, preden smo sprejeli uradna navodila ministrstva za zdravje, smo mnogi že pripravili prostore za izolacijo v skladu z zmožnostmi, izobraževati smo začeli kadre, preverjamo zdravstveno stanje zaposlenih, merimo temperaturo in napravimo pregled drugih znakov, preden nastopijo službo," pa je za TV Slovenija pojasnila Valerija Lekić Poljšak iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

V domu starejših Ljutomer 41 okuženih. Foto: Google Maps
V domu starejših Ljutomer 41 okuženih. Foto: Google Maps

"Vse to smo domovi izvajali že v začetku marca, ob tem pa pristojne opozarjali, da večina domov ne razpolaga s potrebnimi kadrovskimi, prostorskimi in drugimi viri, in zato ne želimo prevzemati odgovornosti za vsa stanja, na katera smo opozarjali in za katera nismo krivi," je nadaljevala in dodala, da v skupnosti zahtevajo, "da pristojni prevzamejo odgovornost, ne pa da se ta vztrajno prelaga na zaposlene in vodstva domov, ki delujejo na robu finančnih, kadrovskih in psiholoških zmogljivosti".

Prizadetih več domov po Sloveniji

Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se sicer spopadajo v več domovih za starejše po Sloveniji. V domovih za starejše po državi je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, kar je 15 več kot v sredo. Med zdravstvenimi delavci pa je bilo po podatkih za četrtek okuženih 128 oseb, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo v četrtek pet domov za starejše z več kot 10 potrjenimi primeri okužbe. Največ, 85, so jih imeli v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič - Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se spoprijemajo še v drugih domovih starejših po državi, a je v njih primerov manj.

Kaj storiti z zdravimi oskrbovanci domov za starejše?

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.