Premier Janez Janša se je udeležil četrtkovega vrha EU-ja v Bruslju. Foto: BoBo
Premier Janez Janša se je udeležil četrtkovega vrha EU-ja v Bruslju. Foto: BoBo

"Razsežnosti krize so resnično velike in imajo lahko velike in usodne učinke na koherentnost EU-ja ter ekonomske in monetarne unije," je premier Janez Janša poudaril po sestanku voditeljev članic EU-ja, ki je potekal prek videokonference. Izjemnega pomena je po njegovem tudi ustrezno in pravočasno ukrepanje za blažitev socialnih in ekonomskih posledic krize. "Glede na izredne okoliščine je Slovenija podprla pobudo za skupni dolžniški instrument," so njegove besede povzeli v uradu vlade za komuniciranje.

Voditelji članic EU-ja so v četrtek zvečer dali finančnim ministrom evrskega območja dva tedna časa, da pripravijo predloge za fiskalno ukrepanje v odziv na krizo zaradi novega koronavirusa. Poudarili so tudi, da je treba začeti pripravljati usklajene ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb in gospodarstev.

Podpora ukrepom

Voditelji so pozdravili dosedanje ukrepe Evropske centralne banke (ECB) in Evropske komisije. Razprava se je osredinila na nadaljnje ukrepanje. Evrsko skupino so povabili, da v dveh tednih predstavi predloge odziva, ki naj bodo ustrezni naravi tega izziva brez primere, so povzeli v uradu.

Janša za hitrejša skupna naročila opreme

Janša je na vrhu voditeljev pozdravil doslej sprejete ukrepe evropskih institucij. Glede na nujnost razmer je Evropsko komisijo pozval k pospešitvi postopkov in dobave v sklopu skupnega naročila nujne medicinske in zaščitne opreme, so poudarili v njegovem uradu.

Opozoril je tudi na strateški vidik zaščitne opreme v tem kriznem položaju, ki je primarnega pomena, tako kot to v stanju vojne velja za strelivo. Pomembno je tudi vprašanje institucionalne sposobnosti predvidevanja, na mestu je vprašanje, zakaj je Svetovna zdravstvena organizacija pandemijo razglasila tako pozno.

Glede ukrepov za ponovno normalno delovanje družb po koncu krize so voditelji držav ocenili, da bo potrebna celovita strategija izhoda iz krize. V ta namen so pozvali predsednico Evropske komisije in predsednika Evropskega sveta, da se ob posvetovanju z drugimi institucijami, zlasti z ECB-jem, lotita predloga časovnega načrta za obnovo in ustreznega akcijskega načrta, so še zapisali v uradu.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.