Krivulja okužb se je znova začela obračati navzgor. Foto: BoBo
Krivulja okužb se je znova začela obračati navzgor. Foto: BoBo
Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Nedelja - 247
Sobota - 416
Petek - 956
Četrtek - 910
Sreda - 872
Torek - 1097
Ponedeljek - 740

Potrjenih aktivnih primerov okužbe je v državi zdaj 11.593, kažejo podatki sledilnika za covid.

Prejšnji ponedeljek je bilo okužb manj (740).

V zadnjih sedmih dnevih se je na dan povprečno okužilo 767 ljudi.

Po podatkih vlade se je v ponedeljek v bolnišnicah zdravilo 567 covidnih bolnikov, med njimi 107 na intenzivni negi. Odpuščenih je bilo 62 bolnikov.

Umrlo je osem covidnih bolnikov.

Več kot 500 odstotkov več okuženih v Bistrici ob Sotli in na Razkrižju

Iz podatkov sledilnika za covid-19 pa lahko razberemo nekatere skrajnosti glede okužb po občinah. Kar jih je namreč takšnih, v katerih se je število okuženih v zadnjh sedmih dneh drastično povečalo. Za več kot 500 odstotkov več okuženih imajo na primer v Bistrici ob Sotli in na Razkrižju, za več kot 400 odstotkov več pa v občini Luče. So pa tudi občine, v katerih v zadnjih tednu niso odkrili novega primera okužbe. To pa so: Komen, Vransko, Rečica ob Savinji, Solčava, Dobrna, Ribnica na Pohorju in Hodoš.

Rumena faza se pomika proti koncu marca

Če včerajšnje podatke primerjamo s tistimi izpred tedna, niso več tako spodbudni. Včeraj je bilo kar za petino več primerov okužbe kot prejšnji ponedeljek. Epidemična krivulja se je po več tednih padanja spet obrnila navzgor. Razlog za to bi bila lahko občutna sprostitev v zadnjih tednih, ki je prinesla tudi manjšo previdnost ljudi.

Krivulja okužb se je znova obrnila navzgor

"Nekaj tednov smo bili po reprodukcijskem številu tam nekje med 0,8 in 0,9, na žalost smo zrasli na 1, kar pomeni, da bo v naslednjih dneh, če to stanje ostane takšno, praktično vsak dan enako število pozitivnih testov ali večje. To pomeni, da se napovedi za rumeno cono, ki so bile do konca meseca februarja, prestavijo precej v prihodnost – morebiti na konec marca ali pa še kasneje," je za Televizijo Slovenija povedal dr. Leon Cizelj iz Inštituta Jožefa Stefana.

Ponekod že začetek cepljenja mlajših kroničnih bolnikov

Skoraj 95 tisoč Slovencev je bilo že cepljenih proti covidu-19, od teh je dobra polovica prejela že oba odmerka. Ponekod se je že začelo tudi cepljenje nove prednostne skupine: na vrsti so starejši od 75 let. Začenja pa se tudi cepljenje mlajših kroničnih bolnikov in nepokretnih na domu – njim je namenjeno cepivo farmacevtskega podjetja AstraZeneca.

Kako daleč smo s cepljenjem?

Janša: Med prednostnimi skupinami za cepljenje vsi, za katere je zdaj obvezno periodično testiranje

Vlada bo v bližnji prihodnosti dopolnila strategijo cepljenja, je proti koncu seje v DZ-ju, na kateri so razpravljali o kandidaturi Janeza Poklukarja za ministra za zdravje,napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da bodo med prednostne skupine za cepljenje uvrščeni vsi, za katere je zdaj obvezno periodično testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Med prednostnimi skupinami za cepljenje bodo zaposleni v šolstvu, v trgovinah, taksisti, pa tudi DZ in ostali deli kritične infrastrukture.

Čeprav napovedane dobave cepiv še vedno pogosto odstopajo od dejansko dobavljenih, pa se je to področje vendarle nekoliko uredilo, zaradi česar bo v prihodnje možno v večji meri ugotoviti oz. določiti, kdaj bo kdo prišel do cepljenja. Ne bo pa to možno natančno določiti, ker smo odvisni od dejanskih dobav cepiva, je dejal.

Slovenija bo tako kot ostale države iskala dodatne možnosti dobave cepiv. "Delamo napore v tej smeri, še vedno pa je treba imeti v ospredju varnost, verodostojnost in zaupanje v cepivo, sicer nismo z nabavo nič dosegli," je povedal premier.

V prihodnjih dneh, po srečanju evropskega sveta, bodo tako povabili vse poslanske skupine na pogovor o nadaljnjem spopadanju z epidemijo. Sicer pa je Janša opozoril, da je dejstvo, da je pred nami tretji epidemični val, "vprašanje je samo, kako bo močan".

Več rednega programa v novomeški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer imajo danes na zdravljenju 34 covidnih bolnikov, od teh šest na intenzivnem bolnišničnem oddelku, se razmere izboljšujejo. Ker število covidnih bolnikov pada oz. je padlo na dobro tretjino zmogljivosti tega oddelka, pa so ob upoštevanju vseh preventivnih varnostnih ukrepov začeli izvajati tudi redni program.

Covidni oddelek za zdaj ostaja v stari interni stavbi in na intenzivnem oddelku, medtem ko pljučno-infekcijsko stavbo odpirajo za redne bolnike, so sporočili iz novomeške bolnišnice.

Najdaljše čakalne vrste so sicer na področjih ortopedije, žilnih posegov, kardiologije in funkcionalne diagnostike. Predvsem na področju kardiologije oz. internistike pa ocenjujejo, da se bo čakanje še podaljšalo. Kot razlog za to so navedli vračanje bolnikov zaradi zapletov po preboleli okužbi z novim koronavirusom.

"Virus in varnostni protokoli ostajajo del našega vsakdana. Kljub bolj sproščenim dnem lahko vsak od nas pripomore, da ne bo dodatnih zaostrovanj in da bo naše zdravstvo lahko znova v čim večji meri normalno delovalo. Skušajmo ohraniti to, za kar smo se dolge mesece borili, in ostanimo zdravi," so še opozorili v novomeški bolnišnici.

Sproščanje tudi v Šempetru pri Gorici

Zaradi ugodnih epidemioloških razmer in občutnega zmanjševanja covidnih bolnikov so v šempetrski Splošni bolnišnici Franca Derganca zaprli enega od dveh covidnih oddelkov, je poročal Radio Slovenija. Na preostalem covidnem oddelku je trenutno 23 pacientov, štirje potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Povečujejo pa tudi obseg preostalih dejavnosti. S prvim marcem bodo povečevali tako specialistične kot operativne dejavnosti. Če se bo stanje še naprej izboljševalo, bodo v drugi polovici marca dosegli 80 odstotkov običajnega programa.

Bolnišnica sicer ostaja covidna bolnišnica v skladu s strategijo, predvidoma do poletja.

Izboljšanje v Hrastniku

V Domu starejših Hrastnik, ki je bil tudi v drugem valu epidemije eno od večjih žarišč v Zasavju, so v dobrem mesecu virus uspešno zajezili. Stanovalci in zaposleni so ozdraveli, življenje pa se postopno vrača v stare tirnice. Dovoljeni so obiski svojcev, v dom sprejemajo nove stanovalce, je poročal Radio Slovenija.

Kako poteka cepljenje v Mariboru?