Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Trenutno smo v prvi fazi izhodne strategije bolnišnic iz epidemije, saj se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov zmanjšalo pod 700, je na novinarski konferenci vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Sorodna novica IJS: Ob trenutnih trendih epidemije bi rumeno fazo lahko dosegli sredi maja

Poleg tega, da bolnišnici Topolšica in Sežana nista več predvideni za obravnavo covidnih bolnikov, so v tej fazi izdali tudi priporočilo bolnišnicam, naj imajo 10 odstotkov svoji zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema pri tem je klinika Golnik, ki je specializirana za pljučne bolezni, kjer naj bo ta delež za covidne bolnike 15 odstoten.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so imeli danes 204 covidne bolnike. V bolnišnici Petra Držaja ostajajo odprti covidni oddelki, ki trenutno na treh lokacijah skrbijo za 40 bolnikov.

Glede na trenutno izboljšanje in zmanjšano število sprejemov je omogočeno ponovno delovanje necovidnih dejavnosti na lokacijah posameznih oddelkov interne klinike – gre za klinične oddelke za hipertenzijo, za revmatologijo, za gastroenterologijo in v enem nadstropju ortopedske klinike. To sicer ne pomeni ponovnega delovanja teh oddelkov v celotnem obsegu, saj osebje interne klinike še vedno ključno prispeva k delovanju obstoječih covidnih oddelkov, so še pojasnili v UKC Ljubljana.

Vse več rednega programa

Fortejeva upa, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo izstopne strategije, ki nastopi takrat, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 500. Takrat za covidne bolnike ne bodo več predvidene bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola, amoak bodo te lahko začele redni program.

Splošna bolnišnica Jesenice bo v drugi fazi zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote ukinila intenzivno enoto za covidne bolnike, na novo sprejete intenzivne covidne bolnike bodo nameščali na Golniku, kirurške bolnike pa v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Foto: MMC RTV SLO
Sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Foto: MMC RTV SLO

Kaj bo v tretji fazi

Tretja faza izhodne strategije bo sledila, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi padlo pod 250. Takrat bodo covidne bolnišnice ostale UKC Ljubljana in Maribor, klinika Golnik ter celjska, novomeška in šempetrska bolnišnica, je pojasnila Fortejeva.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa bodo te bolnike oskrbovali še v obeh kliničnih centrih in na Golniku. V primeru še večjega padca bolnikov se ukinejo tudi intenzivne postelje za covidne bolnike na Golniku.

Povedala je tudi, da bodo vse bolnišnice v urgentnih centrih ohranile sive cone, kjer bodo izolirale bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Če je bolnik pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno začel ukvarjati z rednim programom. "Vsak lahko s preventivnim vedenjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo," je pozvala državna sekretarka.

Delo v nekaterih bolnišnicah se vrača na stare tire