Cepljenje bi se lahko začelo v drugi polovici decembra. Foto: Reuters
Cepljenje bi se lahko začelo v drugi polovici decembra. Foto: Reuters

Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem na začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh morebitno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za
mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kolikšen del prebivalstva je okužen. "To informacijo lahko dobimo samo, če vso Slovenijo testiramo naenkrat v razmeroma kratkem času," je tedaj pojasnil Kacin. Težava bi lahko nastala tudi z dobavo tako velikega števila testov.

V četrtek 1546 okužb

Na podlagi 5673 opravljenih testov so v četrtek sicer potrdili 1546 okužb, delež pozitivnih izvidov testov je 27,25-odstoten. Umrlo je 31 bolnikov.

Foto: Twitter/Janez Janša
Foto: Twitter/Janez Janša

V Sloveniji so doslej potrdili 62.580 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 995 bolnikov s covidom-19. Trenutno je v državi 19.894 aktivnih primerov okužb, kar je 0,1 odstotka manj kot dan prej, je razbrati iz sledilnika za covid-19. 14-dnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev je tako 949. V četrtek so 68 covidnih bolnikov iz bolnišnic odpustili v domačo oskrbo.

V četrtek so potrdili 518 okužb manj kot v sredo in opravili 1133 manj testov. Pozitivnih je bilo 27,25 odstotka vseh testov, to je za tri odstotne točke manj kot dan prej.

"To je zagotovo sporočilo, ki smo si ga zelo želeli. Upamo, da bo tako tudi v prihodnjem tednu," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Opozoril je na to, da je bilo v četrtek potrjenih 250 okužb med oskrbovanci v domovih za starejše. V domovih je aktivno okuženih 2510 oskrbovancev, v drugem epidemičnem valu se je okužilo 4424 oskrbovancev. Med zaposlenimi v domovih so v četrtek potrdili 81 okužb, trenutno jih je 905 aktivno okuženih, v drugem epidemičnem valu se jih je okužilo 1656.

Carotta: Število hospitaliziranih naj bi počasi začelo padati v prihodnjem tednu

Koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta ocenjuje, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. A Carotta poudarja, da se bo to zgodilo, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Doslej so med bolnišnicami premestili 778 bolnikov s covidom-19, ta trend pa se v zadnjem času zmanjšuje, kar po njegovem mnenju pomeni, da bolnišnice v večini primerov zmorejo obvladovati svoje bolnike. Medtem ko je bilo prejšnji teden v povprečju 16 premestitev na dan, so jih v četrtek opravili le še pet.

Redno testiranje zdravstvenih delavcev

Ministrstvo za zdravje je izdalo navodila, spremembo odredbe in način financiranja hitrih antigenskih testov. Zdravstveni delavci bodo morali biti najpozneje od 7. decembra redno testirani na okužbo z novim koronavirusom. Preiskave bodo lahko opravljali tudi zdravstveni domovi, bolnišnice in nekateri koncesionarji. Preventivno testiranje delavcev v mreži javne zdravstvene službe s PCR in hitrimi antigenskimi testi bo financirano iz proračuna.

V odredbi je tudi na novo določeno, da delodajalec zagotavlja redno testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje je tudi obvezno, če se pri izvajalcu pojavi okužba z virusom SARS-CoV-2, in sicer najmanj enkrat tedensko znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila. Testiranje se v organizacijski enoti izvaja od pojava okužbe z virusom SARS-CoV-2 in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi. Delodajalec mora spremljati število in vrsto opravljenih testov ter število pozitivnih izvidov, o čemer dnevno poroča Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Testiranje zdravstvenih delavcev, ki so že preboleli okužbo, ni obvezno. Testiranje in poročanje se uvajata postopoma in ob sprotni evalvaciji rezultatov, in sicer od ponedeljka, 23. novembra. Delodajalec v celoti uvede testiranje zdravstvenih delavcev najpozneje do 7. decembra, izhaja iz odredbe. Ta je bila danes tudi objavljena v Uradnem listu RS.

Vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in izvajalci, imenovani s sklepi ministra za zdravje, lahko za PCR-teste pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uveljavljajo zahtevke za povračilo stroškov preiskav. Pri ZZZS-ju lahko izvajalci sicer uveljavljajo stroške le za teste, ki so bili opravljeni za zavarovane osebe in izvedeni v okviru javne zdravstvene službe (ne pa tudi za teste, izvedene pacientom v samoplačniških ambulantah).

UKC Maribor: Zmanjkuje prostora za shranjevanje pokojnikov

V UKC-ju Maribor so zaradi povečanega števila okužb s covidom-19 in s tem umrlih presegli kapacitete shranjevanja pokojnikov, zato je civilna zaščita odredila odvoz vseh pokojnih in njihovo hrambo v prostorih na pokopališču Dobrava. V pogrebnem podjetju Maribor kapacitete še lahko prilagajajo, kažejo pa se potrebe tudi iz drugih občin. Sprožili so namreč izvajanje načrta civilne zaščite, njen poveljnik pa je izdal odredbo o obveznem odvozu in hrambi pokojnikov med epidemijo.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je v Odmevih pojasnil, zakaj takšno število pokojnikov pomeni tveganje za mesto in regijo: "Umrli so še vedno kužni. kar pomeni, da če presegamo kapacitete, lahko to postane novo žarišče okužb."

V UKC-ju Maribor se sicer še vedno srečujejo s kadrovskimi težavami zaradi odsotnosti zaposlenih, ki so okuženi z novim koronavirusom ali v karanteni zaradi stika z okuženimi. Po zadnjih podatkih jih je še vedno odsotnih 275, med njimi 46 zdravnikov in 132 zaposlenih v zdravstveni negi. Med njimi jih je kar 116 odsotnih tudi zaradi varstva otrok.

Že nekaj tednov na pomoč v UKC prihajajo tudi zasebni in drugi zdravniki oziroma drugo medicinsko osebje ter študenti in prostovoljci. Vsem se je danes zahvalil strokovni direktor Matjaž Vogrin in dodal, da vsak izmed njih s svojim delom prispeva k odličnim rezultatom zdravljenja v njihovi ustanovi in s svojo požrtvovalnostjo pomaga v težkih razmerah za delo.

V njihovo delo je trenutno vključenih devet aktivnih in pet že upokojenih medicinskih sester, dva zdravnika, od tega eden iz mariborskega zdravstvenega doma, pet zaposlenih pri koncesionarjih, 209 študentov zdravstvenih in nezdravstvenih smeri, zunaj rednih kliničnih vaj dodatno pomagajo tudi vsi študentje medicine in zdravstvene nege, na voljo so jim tudi en prostovoljni zdravstveni tehnik in dva prostovoljca Rdečega križa.

V UKC-ju Maribor trenutno zdravijo 192 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 45. Število vseh doslej umrlih covidnih bolnikov se je povišalo na 97, medtem ko so jih skupaj doslej z bolnišničnega zdravljenja odpustili 378.

Razmere v UKC Maribor

V celjski bolnišnici skrb vzbujajoče razmere zaradi okužb med zaposlenimi

V celjski bolnišnici so razmere stabilne, saj se je zmanjšal dnevni prirast bolnikov s covidom-19, število okužb pri zaposlenih pa je skrb vzbujajoče, je povedal strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar. Trenutno zdravijo 145 bolnikov, 20 na intenzivni terapiji, 11 covidnih bolnikov pa so odpustili v domačo oskrbo. Od 16. septembra pa do danes je po Vindišarjevih besedah v celjski bolnišnici umrlo 99 covidnih bolnikov.

Razmere glede okužb pri zaposlenih je ocenil kot skrb vzbujajoče, saj je okuženih 171 zdravstvenih delavcev, še dodatnih 58 pa je v karanteni. Zaradi kadrovske podhranjenosti so morali kader prerazporediti, v ta namen pa so združili nekaj oddelkov, da bi dobili zdravstvene delavce za obravnavo covidnih bolnikov.

Po Vindišarjevih besedah so jim na pomoč priskočili nekateri zaposleni iz dveh zdravstvenih domov v celjski regiji, pet upokojenih medicinskih sester, ki so bile zaposlene v celjski bolnišnici, in trije zasebni zdravniki. V ponedeljek pa bodo v celjski bolnišnici začeli znova izvajati urološke in otolaringološke operacije, je napovedal Vindišar.

Vodja oddelka za družbene dejavnosti na velenjski občini Drago Martinšek je izpostavil Dom starejših Velenje, kjer je od 169 stanovalcev okuženih 87. Prejšnji konec tedna so 50 okuženih stanovalcev nastanili v Mladinski center Velenje in velenjski mladinski hotel.

V Deos centru starejših Gornji Grad je okuženih 20 stanovalcev, ki so na zdravljenju v Termah Topolšica, od koder pa se je v dom vrnilo 22 ozdravljenih stanovalcev. Okuženih je tudi 11 zaposlenih, je dejala direktorica centra Barbara Virant.

Direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna Zlatka Srdoč Majer pa je sporočila, da je v centru okuženih 16 varovancev in 11 zaposlenih.

S kamero na covidnem oddelku infekcijske klinike

Zaradi okužb med zaposlenimi omejitve pri delu nekaterih ustanov na Koroškem

Zaradi okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi je od torka zaprta občina Podvelka. Župan Anton Kovše ni med okuženimi. Na Koroškem imajo zaradi okužb med zaposlenimi omejitve pri poslovanju tudi v Koroški lekarni. Kot ta navaja na spletni strani, je do preklica lekarna v Dravogradu odprta krajši čas kot sicer.

Koroška prehitela Gorenjsko

Medtem je Koroška po številu aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev prehitela Gorenjsko in je na drugem mestu med regijami, za Pomurjem. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 za četrtek ima Koroška 1298,8 primera aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev. Za Pomurje je ta številka 1608,9 primera, za Gorenjsko pa 1119,9 primera.

Na Koroškem je trenutno največ aktivnih okužb v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Radlje ob Dravi, najvišji delež okuženih prebivalcev v regiji pa ima trenutno Občina Dravograd z 2,206-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva. Večja žarišča okužb v regiji so Koroški dom starostnikov v Črnečah v dravograjski občini ter domova za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah.

V Občini Prevalje so v četrtek potrdili 19 novih okužb, od tega po podatkih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina 17 v tamkajšnjem domu starejših. Kot je razvidno s spletne strani Doma starejših na Fari na Prevaljah, so v domu v četrtek brise na novi koronavirus odvzeli pri 73 stanovalcih, v rdeči coni doma pa so že v četrtek imeli 31 stanovalcev.

Občina Podvelka, ki ima skupno pet zaposlenih, ima dobrih 2300 prebivalcev, po zadnjih podatkih sledilnika za covid-19, ki so za sredo, je v občini 18 aktivno okuženih. Med temi so tudi trije zaposleni na občini, ki je zato do preklica zaprta. Če občani kaj potrebujejo, pa lahko pokličejo župana po telefonu na številko, ki je zapisana na spletni strani občine.