Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade

Nocoj se sestajajo predstavniki vlade in strokovne svetovalne skupine ministrstva za zdravje. Pregledali bodo dozdajšnje ukrepe, kapacitete v zdravstvu in morebitne nove ukrepe. Sprejetja nocoj ni pričakovati, prav tako ne razglasitve epidemije, je pa to mogoče v prihodnjih dneh. Več v tem članku.

Premier Janez Janša je ob hitrem porastu števila okužb z novim koronavirusom, tako hitrim, da smo na robu vnovične razglasitve epidemije, nagovoril ljudstvo.

Spomnil je, da se je virus spomladi širil iz Kitajske v nekaj evropskih središč, zdaj pa se širi po celotni celini. To bistveno zmanjšuje učinkovitost nekaterih zapor, ki so marca in aprila Slovenijo do neke mere zavarovale.

Hierarhija vrednot

Slovenija je po neposrednih posledicah drugega vala epidemije še vedno med relativno manj prizadetimi, vendar se stanje nevarno zaostruje. Prisiljeni smo sprejemati ukrepe za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Kako? Janša je spomnil na sestanek Evropskega sveta, kjer so dosegli soglasje o hierarhiji vrednot pri spopadanju z virusom. "Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati."

Bolj bomo sposobni spoštovati to lestvico in ukrepe, ki iz nje izhajajo, prej se bomo lahko vrnili v normalno življenje, je povedal Janša.

Sorodna novica Janša: Zanikanje virusa sili k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili potrebni

Meje in čakanje na cepivo

Evropska unija se je dogovorila tudi o načinu prehajanja meja v času epidemije, predvsem pa morebitnem režimu zaostrovanja. Sledenje tem priporočilom bi lahko preprečilo ponavljanja blokad in zapor, kot smo jih lahko videli marca.

Dogovorili so se tudi o načinu cepljenja, ko bo seveda cepivo na voljo. V Sloveniji bo cepljenje brezplačno, je napovedal. Glede na dostopnost bo cepivo najprej na voljo zdravstvenemu osebju, nato ranljivim skupinam, zaposlenim v kritični infrastrukturo in tako naprej.

"A do cepiva je pred nami še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti," je poudaril.

Solidarnost do zaposlenih v zdravstvu in do obolelih

Državljane je spomnil, da lahko z relativno malimi prilagoditvami obnašanja veliko pripomorejo k ustavljanju virusa. Veliko lahko naredimo že z naložitvijo aplikacije #OstaniZdrav. Podpreti moramo tudi zdravstvene delavce, pa tudi zaposlene v kritični infrastrukturi, ki se tudi v času pandemije ne smejo zaustaviti. Utrujeni so od mesecev spopadanja z virusom. Pomagamo jim lahko predvsem z odgovornim ravnanjem. Ob tem si moramo pred oči priklicati tudi vse sodržavljane, ki so resno zboleli in trpijo, je pozval premier.

Sorodna novica DZ sprejel peti protikoronski zakon; Jože Podgoršek imenovan za novega kmetijskega ministra

Država je uspela slovensko zdravstvo organizacijsko bistveno okrepiti, kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti, je povedal.

Spomnil je tudi, da je država do zdaj sprejela pet svežnjev protikoronskih ukrepov, s katerimi so pomagali gospodarstvu in zdravstvenemu sistemu. "Nihče ni bil pozabljen," je zatrdil predsednik vlade. Napovedal je, da bo "kmalu" sprejet tudi šesti sveženj, s katerimi "bomo sproti odpravljali posledice hladnega vala epidemije".

O financah in politični stabilnosti

Slovenija je bila ena redkih držav, ki si je v času koronakrize popravila bonitetno oceno in izboljšala položaj na finančnih trgih. Na evropskem odru si je zagotovila znatna sredstva za hitro okrevanje in rast v naslednjih letih. Če bomo politično stabilnost ohranili in odpravili birokratsko navlako, lahko v "rekordnem času" zagotovimo občutno povečanje blaginje in številna izboljšanja v Sloveniji, je zatrdil.

"Pred nami torej ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno," je povedal prvi mož izvršilne veje oblasti.

Video: Posnetek nagovora predsednika vlade

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše