Po njegovih besedah je mogoče sproščanje nekaterih ukrepov, kakšne so njihove posledice, pa bomo ocenili čez dva tedna. Naslednje sproščanje omejitev je pričakovati po prvomajskih praznikih, če bodo rezultati na covidtočkah ugodni. Odločilna bo sposobnost odkrivanja novih okužb v čim zgodnejši fazi in možnost uporabe aplikacije za nadzor gibanja okužb, pravi Janša. "Če bi takšno aplikacijo že lahko uporabljali vsaj na prostovoljni osnovi, bi lahko v najmanj prizadetih regijah odpravljali omejitev gibanja na občine bivališča. Poudarjam nekaj, kar očitno razumejo vsi po Evropi in svetu, le v Sloveniji imajo s tem nekateri še vedno težave: bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih," je dodal.

V ponedeljek brez smrti zaradi covida-19

Na podlagi 1174 testiranj na okužbo z novim koronavirusom so sicer v ponedeljek potrdili devet novih primerov okužb. V ponedeljek zaradi covida-19 ni umrl noben bolnik, hospitaliziranih jih je bilo 87, od tega jih je bilo v intenzivni negi 25. Iz bolnišnice so bili odpuščeni štirje ljudje.

Poziv bankam h kreditiranju gospodarstva

Medtem ko vlada pripravlja nov sveženj zakonov, ki naj bi prizadetim podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovil dodatno likvidnost, na finančnem ministrstvu banke pozivajo h kreditiranju gospodarstva.

Hrvaški delavci znova na delo v Slovenijo

Hrvaška je po dobrih petih tednih odpravila ukrep, ki je veljal za več kot 600 hrvaških delavcev, zaposlenih v dolenjskih in v belokranjskih podjetjih. Od 13. marca jih ni bilo na delo, ker bi morali po vsakodnevnem prestopu meje v obvezno samoizolacijo.