46 teh naprav je uvozilo Gorenje, je poročala novinarka TV Slovenija Breda Štivan Bonča, država pa je zanje odštela skoraj 1,7 milijona evrov.

Ventilatorje imajo v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Golniku, v Mariboru, v Novem mestu, v Novi Gorici in Izoli.

V Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke pred kamero niso želeli, ker postopek še poteka, prepoved pa so pojasnili: "Obstaja sum, da bi uporaba ventilatorjev bellavista 1000 lahko pomenila tveganje za javno zdravje."

Proizvajalci za delovanje 46 ventilatorjev Bellavista 1000 ne morejo jamčiti, ker so bili izdelani in prodani za kitajski trg. Tam imajo dovoljenje za uporabo, v času epidemije pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev. "Ker ni jasno, kdo je v prodajni verigi sodeloval, obstaja sum, da niso bili ustrezno transportirani, nameščeni in vzdrževani," so pojasnili.

Proizvajalci ventilatorjev so pristojne v Sloveniji obvestili, da so ventilatorji brez potrebnih dovoljenj in o preverjanju varnosti. Če proizvajalca ne bosta jamčila za njihovo delovanje, pa ventilatorjev ne bo mogoče uporabljati.

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka.

Prepovedali uporabo 46 ventilatorjev