UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo
Sorodna novica Beović: Nove različice virusa se bodo širile med cepljenimi in prebolelimi

Odgovore je v Mariboru iskal novinar TV Slovenija Janez Krušič Sterguljc in pri tem še izvedel, da je predsednik sveta zavoda UKC-ja Maribor Jože Šabeder pred kratkim odstopil. "Številni se sprašujejo, kako je lahko zdravnik ravnal tako neodgovorno in se po vrnitvi iz Afrike kljub slabemu počutju vrnil na delo v bolnišnico? Kje vse in s kom se je še družil po vrnitvi? Ko prebiramo družabna omrežja, se marsikdo sprašuje, zakaj bi se sploh cepili, če pri zdravniku, ki je bil cepljen dvakrat, to ni učinkovalo in se je okužil z novo različico virusa. Minister za zdravje Janez Poklukar, ki je potrdil informacijo o prvem primeru nove različice virusa v Sloveniji, je sicer sinoči miril strasti in dejal, da je epidemiološka služba potrdila visokorizične stike in jih napotila v karanteno," je povedal Krušič Sterguljc.

Sorodna novica V petek 4861 testov in 948 okužb, umrlo 13 bolnikov

Danes so bili po njegovem poročanju za dodatne informacije naprošeni tudi v vodstvu UKC-ja Maribor, a pred kamere niso želeli, več naj bi povedali v ponedeljek. Na drugi strani pa viri znotraj bolnišnice pravijo, da bi se o primeru morali pogovarjati tako v bolnišnici kot tudi na zdravniški zbornici in da so nekateri v preteklosti službo izgubili že zaradi dosti manjših spodrsljajev.

Ali bo o tem primeru razpravljal tudi svet zavoda mariborskega UKC-ja?
"Vprašanje, saj smo šele danes izvedeli, da je njegov predsednik Jože Šabeder, na to mesto je prišel maja lani, že pred nekaj dnevi odstopil, pa vse do danes ta informacija v javnost ni prišla, še nekateri člani sveta zavoda o odstopu danes niso vedeli nič. Šabeder je v telefonskem pogovoru potrdil, da je res podal odstopno izjavo. O razlogih ne govori, naši viri pa največkrat omenjajo cepljenje posameznikov proti covidu-19, ki naj bi se dogajalo mimo vrste in pravil in domnevne primere mobinga, ki naj bi jih določeni posamezniki poskušali zadržati znotraj zidov bolnišnice. Šabeder na to odgovarja, da je vedno deloval po poslovniku, pravila cepljenja je določilo vodstvo, inšpekcija nepravilnosti ni ugotovila. Ali se je cepil, na to vprašanje ni želel odgovoriti. Kar pa se tiče domnevnega mobinga, pa je vedno ravnal po poslovniku, je pa to vprašanje, ki ga mora po njegovem mnenju rešiti vodstvo UKC-ja," je v prispevku pojasnil Krušič Sterguljc.

Kaj prinaša južnoafriška različica virusa?
Sorodna novica Na Hrvaškem okužbi z južnoafriško različico novega koronavirusa, v Avstriji porast okuženih
Sorodna novica Šter: Na Zanzibarju umrl slovenski državljan

Za zdaj v Sloveniji le en primer, v karanteno 10 ljudi

Južnoafriško različico novega koronavirusa je k nam s potovanja v Namibiji prinesel mariborski zdravnik. Okužil se je, čeprav je bil pred odhodom cepljen proti covidu-19, kar pomeni, da bi lahko nove različice virusa podaljšale epidemijo in nas postavile pred nove preizkušnje, pa je za TV Slovenija poročal Nejc Krevs.

Po zdaj zbranih informacijah je v naši državi potrjen le en primer okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa.

Kot je dejal Roman Jerala s Kemijskega inštituta, gre za različico virusa, ki ima določeno mutacijo, ki povzroči, da protitelesa, ki se običajno borijo proti tej začetni wuhanski različici, niso več tako učinkovita.

Po besedah zdravstvenega ministra so razmere pod nadzorom, je pa tudi jasno, da nobeno cepivo za zdaj ni 100-odstotno. Zaradi okuženega zdravnika, ki je v ponedeljek še delal v ambulanti, so na testiranje in v karanteno poslali skupno 10 ljudi, še dva človeka sta potovala z okuženim.

Slovenija je tako poleg nedavno angleške različice virusa uvozila še južnoafriško. In katera je smrtonosnejša? "Torej, angleški sev je bistveno bolj kužen. O tem, ali je nevarnejši ali ne, to se še ne ve povsem," je včeraj v Odmevih pojasnila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Prvi dve okužbi z južnoafriško različico novega koronavirusa so danes potrdili tudi na Hrvaškem.

Kako smo "uvažali" virus?