Po vsej državi so vrata odprli frizerski in kozmetični saloni, cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice, prav tako je dovoljeno opravljanje bančnih in drugih finančnih ter zavarovalniških storitev. Število strank je omejeno na eno stranko na 30 kvadratnih metrov površine, če je prostor manjši, pa na eno stranko.

Sorodna novica Prihodnji teden množično testiranje, v novomeški bolnišnici ni več prostora za covidne bolnike

Za prebivalce osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije z naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav je gibanje omejeno na območje celotne regije, in ne zgolj na občino bivanja. Še vedno pa bodo tudi v teh regijah veljale preostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja. Prav tako ni dovoljeno prehajanje med posameznimi statističnimi regijami, niti med tistimi z boljšo epidemiološko sliko.

Za zdaj bo delna sprostitev ukrepov veljala do 23. decembra ‒ do takrat bo vlada odločila, kakšne bodo omejitve med prazniki. Ob tem se sicer pojavljajo glasna ugibanja o tem, da se že med prazniki napoveduje ponovna zaostritev ukrepov, za kar se zavzema tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Po zadnjih podatkih je najmanj okužb na Goriškem, najslabšo epidemiološko sliko pa ima posavska statistična regija. Foto: MMC RTV SLO
Po zadnjih podatkih je najmanj okužb na Goriškem, najslabšo epidemiološko sliko pa ima posavska statistična regija. Foto: MMC RTV SLO

Kacin: Ne očitati vladi, da je kršila svoje lastne dogovore, mi gledamo projekcije in na tej podlagi skušamo sprejemati odločitve

O tem, kaj nas čaka po praznikih, pa je v oddaji Premagajmo covid-19 spregovoril tudi vladni govorec Jelko Kacin. Prepričan je, da vlada s trenutnim rahljanjem ukrepov predvidene časovnice sproščanja, ki je bila pred kratkim predstavljena javnosti, ni povozila, saj se je "danes namreč že tretji dan zapored zgodilo, da je število okuženih manjše, kot je bilo na isti dan pred tednom dni". Po njegovih informacijah je v primerjavi s prejšnjimi dnevi tudi manj pritiska na UKC Ljubljana. "Pritisk se zmanjšuje, ampak gre zelo počasi," je dodal.

Kriteriji za sproščanje ukrepov. Foto: Zajem zaslona
Kriteriji za sproščanje ukrepov. Foto: Zajem zaslona

Po Kacinovih besedah je vlada pogledala trende in se skupaj s svetovalno skupino odločila, da so ti "ugodni in da lahko sprejme to znosno tveganje". Kot je pojasnil, se je odločila, da bo predvsem pomagala ljudem, ki ne morejo opravljati svojih poklicev.

"To so praviloma samozaposleni, ki so v najtežjem finančnem položaju. To ne povzroča samo socialne, ampak tudi hude psihološke stiske. In na drugi strani je odprla dejavnosti, ki jih ljudje zagotovo pogrešamo. Nekaj, kar je bilo videti precej abnormalno, je vsaj približno normalizirala in zato je sprostila. Torej ne očitati vladi, da je kršila svoje lastne dogovore, mi gledamo projekcije in na tej podlagi skušamo sprejemati odločitve, ki niso tvegane," je odgovoril na očitke vladi, da krši predvideno časovnico sproščanja.

Premagajmo covid 19

O novih zaostritvah ukrepov: "Nobenega formalnega predloga še ni na dnevnem redu"

Če ne gre za skupno gospodinjstvo, je lahko tveganje obiskov veliko. Toplo bi priporočil, da se uporabi sodobnejše tehnike, da se sorodniki, stari starši vidijo po videopovezani, ne pa da prihaja do druženja in medsebojnega kuženja. Vsi se bojimo, da bo število obolelih v tem času poraslo. Do božiča in novega leta ne bomo imunizirali nikogar – v tem času je tako druženje velika nevarnost, predvsem za ogrožene kategorije.

Kacin o obiskih sorodnikov med prihajajočimi prazniki

O novih sproščanjih oz. zaostrovanjih naj bi vlada odločala že v sredo. Kacin je pojasnil, da Slovenija pri tem ne posnema Nemčije, saj ima že zdaj nekatere strožje ukrepe od tistih, ki jih bo Nemčija šele vpeljala. "Zato bo vlada skrbno tehtala, kaj in kako naj odloči. Nobenega formalnega predloga še ni na dnevnem redu. Če smo danes sprostili javni promet, potem ne vem, zakaj bi ga zaprli za praznike, saj to nikogar ne ogroža, to kvečjemu olajšuje zajezitev virusa. Zagotovo se je bolj varno peljati z avtobusom kot pa nadrenjani v kombijih na delo ipd. Tisto, kar bo vlada pozvala, je zagotovo to, da, kjer bo to mogoče, organizirajo kolektivne dopuste in vzdrževalna dela, ter da je tega prihajanja, dejavnosti v času praznikov čim manj, da bi se osamili v krogu svojih družin in mehurčkov," je Kacin nakazal smer prihodnje odločitve vlade.

Neznanka ostaja vrnitev šolarjev k pouku

Kacin je dejal, da vlada o tem ne razpravlja, saj je to predvsem strokovno vprašanje. Je pa že kar nekaj časa jasno, da bi bilo odprtje šol in vrtcev tik pred božičem preveliko tveganje, je pojasnil vladni govorec in dodal, da o tem vlada ne sprejema odločite. "Vlada samo prisluhne stroki, ki je poenotena, da je takoj po praznikih treba pogledati, kaj je s šolo, in če bodo le možnosti za to in če se ne bo epidemiološka slika pokvarila, je treba začeti tako odpirati vrtce kot tudi prvo triado šol in seveda šolanje za otroke s posebnimi potrebami."

Sorodna novica Pečan o neodpiranju šol: Vlada odstopa od lastnih meril, in tega nas je strah

O konkretnejšem datumu ni želel ugibati. "Težko kot vladni govorec rečem nekaj, kar so drugi že povedali – ali so imeli mandate za to ali ne, o tem zdaj ne bi razpravljal. Prva možnost je 4. januar. Če ne ta datum, pa mogoče teden dni pozneje – zagotovo pa v januarju, in to čim prej," je odvrnil.

Vladni govorec je komentiral tudi odločitev vlade glede omilitve nošenja mask na prostem, ki začne veljati v sredo. Zakaj je torej vlada v soboto prepovedala zaščito s šali in rutami, od jutri pa za sedem dni preklical obvezno nošenje mask na prostem?

"Torej ruta ali šal ne zadrži kapljic, ki odhajajo iz telesa. Masko nosimo zato, da ne ogrožamo drugih, ne za zaščito samega sebe. Ne vem namreč, ali sem danes okužen ali ne, kdaj se okužba začne. Samo pokrivanje s šalom, ki zdrsne, ki ne pokriva nosu, to ni maska ali zaščita," je pojasnil.

Gantar: Med prazniki bodo strožji ukrepi nujni

"Zaradi strahu pred tretjim valom bodo strožji ukrepi med prazniki nujni," pa o novih zaostritvah ukrepov meni zdravstveni minister Tomaž Gantar. Napovedal je, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede.

"V tem obdobju zelo verjetno ne bo odprtih trgovin, razen seveda z živili. Moje mnenje je, da je lock-down smiseln, in če gledamo s stališča gospodarstva v tem trenutku verjetno najmanj škodljiv," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal minister Gantar.

Kot je dejal, ima veliko podjetij kolektivne dopuste, drugim pa svetuje, naj organizirajo ‒ če je le mogoče ‒ delo na domu. Ob tem je Gantar tudi v fazi začasnih sprostitev pozval k doslednemu upoštevanju vseh veljavnih ukrepov. "Skrbijo nas predvsem praznovanja, na ta problem opozarjajo tudi v tujini," je dejal minister.

Kaj pa sestavljanje nove svetovalne skupine?

V zvezi s preoblikovanjem strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu je Gantar pojasnil, da je treba po njegovem mnenju bistveno večjo težo pri pripravi in sprejemanju ukrepov dati epidemiologom, v skupino pa bi želel vključiti tudi psihologa, sociologa in strokovnjaka s področja komunikacije. Ob tem je pojasnil, da pripravljajo dodatno ekipo, ki bi ugotavljala, kje in na kakšen način bi lahko bili bolj učinkoviti. Ker je sodeč po anketah veliko nespoštovanja veljavnih ukrepov, je po ministrovem prepričanju potreben drugačen pristop, da prepričajo ljudi, da ukrepe spoštujejo zaradi sebe. "Ob napovedi močnejšega tretjega vala je treba pristop spremeniti," je bil odločen.

Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju. Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.
Ob odpiranju nekaterih storitvenih dejavnosti in trgovin pa vrata šol ostajajo zaprta. "Zavedamo se tudi problematike otrok in šolanja na daljavo. Za zdaj to podaljšujemo, da bi po novem letu lahko šolanje začeli vsaj najmlajši, prav tako tisti v vrtcu in v zavodih," je na vladni novinarski konferenci dejal minister Gantar. Pojasnil je, da so jih v sklopu trenutnih sprostitev namerno izpustili, da jih teden pred počitnicami ne bi izpostavljali večji nevarnosti.

Odprtje neživilskih trgovin

Pomerjanje oblačil in obutve v trgovinah ni dovoljeno. Foto: BoBo
Pomerjanje oblačil in obutve v trgovinah ni dovoljeno. Foto: BoBo

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko so se danes odprle tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Vendar je možen le nakup, pomerjanje oblačil in obutve pa ni dovoljeno. Število strank je prav tako omejeno, in sicer na eno stranko na 30 kvadratnih metrov površine, če je prostor manjši, pa na eno stranko.

Sorodna novica Hojs: Če vas v sosednji občini zasačijo brez mobilne aplikacije #OstaniZdrav, sledi kazen!

Kot je v oddaji Dobro jutro Televizije Slovenija pojasnila predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah, je to ena najstrožjih omejitev v Evropi. V drugih državah se po njenih besedah omejitve začenjajo pri 10 kvadratih na potrošnika. "Vendar vse te trgovine, ki se zdaj odpirajo, so relativno velike, tako da s tem nimamo težav," je dodala. Tekstil in obutev se lahko odslej kupujeta tudi v živilskih trgovinah, kar doslej ni bilo mogoče ‒ ti izdelki so bili namreč umaknjeni iz prodaje. To ne velja za tehnično blago, ki ob zaprtih tehničnih trgovinah tudi v ostalih prodajalnah ostaja umaknjeno iz prodaje.

Predsednica Trgovinske zbornice je ob tem za Radio Slovenija dejala, da je pričakovala tudi odprtje trgovin s tehničnim blagom, a razume, zakaj se je vlada odločila za odprtje trgovin z oblekami in obutvijo. "Podlaga za odprtje je pravzaprav želja potrošnikov. Obračali so se tako na ministrstvo kot tudi na Trgovinsko zbornico Slovenije. Trgovine smo zaprli pri 18 stopinjah Celzija, zdaj pa je drug letni čas in potreba drugačna," je dejala.

Kot naslednji predlog vladi ‒ če bo to dovoljevala epidemiološka situacija ‒ je Lahova izpostavila ravno odprtje trgovin s tehničnim blagom ter tudi prodajaln pohištva.

Torek je prinesel delno sproščanje ukrepov

Zagon javnega prometa: polovična kapaciteta in prilagojen vozni red

Z današnjim dnem je v Sloveniji po mesecu dni znova začel obratovati tudi javni potniški promet. Tudi ta sprostitev velja do 23. decembra. Vnovični zagon javnega potniškega prometa vsekakor pomeni vsaj delno olajšanje za vse prevoznike, ki so v negotovosti vse od 16. novembra. Avtobusi in vlaki so lahko največ polovično zasedeni, ker fakultete, šole in vrtci ostajajo zaprti, so v veljavi posebni vozni redi.

Sorodna novica Beović: Bolj smiselno je, da imamo po nekajdnevnem odprtju trgovin ponovno zaporo države

Kot je za Radio Slovenija dejal vodja sektorja za promet na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) Damijan Kregar, večjega navala ne pričakujejo. "Od 5.00 do 22.30 vozimo, 99 avtobusov gre ven. Zasedenost avtobusov oziroma število validacij spremljamo praktično neprestano in se temu prilagodimo," je pojasnil Kregar. Z zagonom javnega prometa parkiranje v mestni občini Ljubljana ni več brezplačno.

Za potrebe mestnega prevoza bodo v Ljubljani aktivirali približno polovico zaposlenih, podobno tudi v Mariboru. "Imamo covidni vozni red, ki smo ga izdelali podobno nedeljskemu voznem redu, s tem da ima dopolnitve v jutranjih in dopoldanskih odhodih, ki so prilagojeni zaposlenim," je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Tudi zaščitni ukrepi ostajajo enaki kot pred zaustavitvijo ‒ razkuževanje rok, uporaba mask in upoštevanje varnostne razdalje. Na Slovenskih železnicah pravijo, da so na vrnitev potnikov dobro pripravljeni. "Predlagam, da si potniki pred potovanjem pogledajo naš vozni red. Tudi drugače bi imeli s 13. decembrom spremenjen vozni red in je prav, da se pred potjo preveri, kdaj odpelje pravi vlak," je za Radio Slovenija povedala direktorica potniškega prometa Darja Kocjan.

Na smučiščih so se zagnale tudi krožne kabinske žičnice, vlečnice in sedežnice, na katerih se lahko pelje največ ena oseba naenkrat oz. člani istega gospodinjstva.

Sproščanje nekaterih ukrepov

Dopoldan brez posebnosti in pretirane gneče

Izvajalci javnega potniškega prometa prvi dan po enomesečni prekinitvi voženj niso zaznali večjih posebnosti. Potniki dosledno upoštevajo zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so dogajanje strnili prevozniki.

Po opažanjih Nomaga javni potniški promet v Sloveniji poteka nemoteno. Ker poteka po počitniškem voznem redu, so na nekatere linije, kjer je bilo pričakovati večje število potnikov, v skladu z navodili NIJZ-ja o zasedenosti avtobusov umestili tudi dodatna vozila, so pojasnili. O zasedenosti avtobusov še ne morejo poročati, a so glede na številne odzive potnikov in podatke iz klicnega centra ocenili, da so številni državljani nestrpno pričakovali vzpostavitev javnega potniškega prometa.

Zaščitni ukrepi v javnem prometu ostajajo enaki kot pred zaustavitvijo ‒ razkuževanje rok, uporaba mask in upoštevanje varnostne razdalje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zaščitni ukrepi v javnem prometu ostajajo enaki kot pred zaustavitvijo ‒ razkuževanje rok, uporaba mask in upoštevanje varnostne razdalje. Foto: BoBo/Borut Živulović

Tudi v LPP-ju posebnosti ne opažajo. Kot so sporočili, so potniki po prvih vtisih veseli, da avtobusi spet vozijo, saj vozniki poročajo o pozitivnih komentarjih s terena. Potnikov sicer ni veliko, kar so tudi pričakovali. Vsi pa upoštevajo ukrepe. Na LPP-ju so še pojasnili, da inšpekcijskih nadzorov za zdaj ni bilo, medtem ko so jih v dveh tednih pred novembrsko zaustavitvijo javnega prometa našteli okoli 80.

V mariborskem mestnem prevozniku, kjer izvajajo javni prevoz samo na območju občine Maribor, prvi dan ponovnega izvajanja prevozov posebnih težav niso zaznali. Na avtobusih ni bilo večje gneče, so pa bili tisti potniki, ki so prevoz uporabili, zadovoljni, da mestni potniški promet spet deluje. "Opaziti je bilo, da velika večina potnikov spoštuje zaščitne ukrepe in da nosijo obrazne maske," je dejal vodja odnosov z javnostjo pri Marpromu Miha Rubin.

Tudi na vlakih, ki so zjutraj prišli v Ljubljano, ni bilo opaziti pretirane gneče, vlaki pa vozijo po počitniškem voznem redu. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je dejal, da promet poteka normalno in brez posebnosti.

Omilitev nošenja mask na prostem

Od srede bo v vseh statističnih regijah zaščitna maska na odprtih javnih krajih in prostorih obvezna le če ni mogoče vzdrževati najmanj dvometrske medosebne razdalje. Odlok bo veljal sedem dni. Uporaba maske sicer ostaja obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih.

"Glavni namen nošenja mask je predvsem preprečevanje širjenja virusa, ki ga je še pred nastopom bolezni običajno največ v nosno-žrelni votlini. Govor, kašelj in zaprti prostori so tisti, ki nas najbolj ogrožajo," je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

"Zato se spreminjajo tudi smernice. Ne gre za sproščanje ukrepov, ampak prilagajanje. Vemo, da nas maske najbolj ščitijo, še posebno v zaprtih prostorih, zato je nujno, da jih, poleg spoštovanja vseh ostalih ukrepov, tudi dosledno nosimo," je dejal Gantar in pozval k uporabi mask na delovnih mestih.

Kako so sproščanje ukrepov sprejeli na Goriškem