"Še zdaleč nismo iz nevarnosti epidemije, kar nam kažejo tudi podatki o zasedenosti postelj v bolnišnicah. To se kaže tudi pri preobremenjenosti zdravstvenega osebja in izpada drugih zdravstvenih programov," je zadnje podatke na vladni novinarski konferenci komentiral minister za zdravje Tomaž Gantar.

Sorodna novica Stekel javni potniški promet, vrata odpirajo nekatere storitvene dejavnosti

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je sicer v primerjavi z nedeljo zmanjšalo za 36. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje zdravljenje v slovenskih bolnišnicah potrebuje 1284 bolnikov s covidom-19. V bolnišnice je bilo v ponedeljek sprejetih 115 bolnikov s covidom-19, 127 pacientov pa je bilo odpuščenih iz bolnišnic.

Na oddelkih za intenzivno nego so hospitalizirani trije bolniki manj kot dan pred tem – trenutno intenzivno zdravljenje potrebujejo 204 bolniki. V ponedeljek je umrlo 44 bolnikov s covidom-19, toliko kot dan pred tem. Skupno je doslej umrlo 2151 ljudi.

"Čeprav delež pozitivnih testov še naprej ostaja visok oziroma se nam še vedno bistveno ne znižuje, pa število novoodkritih okužb zadnje tri dni, v primerjavi s številkami prejšnjega tedna, le pada," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Pojasnil je, da so bili včeraj potrjeni 103 primeri manj kot prejšnji ponedeljek (7. decembra). "V nedeljo je bilo v primerjavi s prejšnjo nedeljo 49 novih okužb manj, v soboto pa celo 200," je dejal Kacin. Skupaj v bilo zadnjih treh dneh tako potrjenih 352 manj okužb kot pred enim tednom.

Najmanj okužb na Goriškem, največ v posavski regiji

Po navedbah vladnega govorca je največ okužb še vedno v posavski regiji, sledita jugovzhodna in pomurska regija. Najboljša epidemiološka slika je v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji. "Tudi zasavska regija se zdaj izboljšuje, a je še vedno visoko, več kot 800 okužb," je dejal Kacin.

V štirih regijah z najboljšo epidemiološko sliko od danes velja širša sprostitev ukrepov kot v preostalih delih države. Foto: Twitter/GovorecCOVID19
V štirih regijah z najboljšo epidemiološko sliko od danes velja širša sprostitev ukrepov kot v preostalih delih države. Foto: Twitter/GovorecCOVID19

Glede na število v ponedeljek potrjenih okužb najbolj izstopajo občine Brežice (36 okužb) in Krško (45), Novo mesto (33), Črnomelj (18), Koper (33), Sežana (19), Lenart (14), Šentjur (35), Tolmin (57), Zagorje ob Savi (22) in Žalec (26). V Ljubljana so epidemiologi potrdili 222 primerov okužbe, v Mariboru pa 55.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih znaša 1496, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 994. V Sloveniji je bilo doslej skupno potrjenih 98.281 primerov okužbe.

Sorodna novica Smrtnost zaradi covida-19 v Sloveniji 2,2-odstotna, nič višja od primerljivih držav

Stanje v domovih starejših občanov

Vladni govorec je na dopoldanski novinarski konferenci povzel tudi zadnje podatke o stanju v domovih starejših občanov. "Na novo ozdravljena sta 202 oskrbovanca in 112 zaposlenih, od konca julija je ozdravelo in prebolelo koronavirus 4777 stanovalcev in 2185 zaposlenih v DSO-jih," je dejal Kacin.

Včeraj je bilo po navedbah Kacina v DSO-jih na novo okuženih 138 stanovalcev in 37 zaposlenih. Ob tem so se dodatno okužili še štirje zaposleni v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih. Kot je dejal Kacin, je bilo največ novih okužb potrjenih v DOS-ju Podbrdo (49), v DEOS-u Trnovo (19) in v DSO-ju Tisje (14).

Novo žarišče v domu upokojencev v Podbrdu

Glavno žarišče okužb na Severnem Primorskem je trenutno v Domu upokojencev Podbrdo, kjer so samo v ponedeljek našteli še 49 stanovalcev in osem zaposlenih, ki so se okužili z novim koronavirusom. Število okuženih se je približalo številki 100, kar pomeni, da se z virusom spopada že velika večina oskrbovancev. Zato je celoten dom postal rdeča cona.

Na Ptuju umirjanje razmer

V Domu upokojencev Ptuj pa se razmere še naprej stabilizirajo. Danes se je v svoje sobe vrnilo še 22 ozdravljenih oskrbovancev, v rdečih conah pa je še 30 stanovalcev, od tega 18 na Ptuju, enajst v enoti za dementne v Muretincih, eden pa v ločeni koprski enoti. Trenutno v bolnišnicah zdravijo 14 stanovalcev.

V novomeški bolnišnici ustavili sprejem novih covidnih bolnikov

Težka in slaba epidemiološka situacija v jugovzhodnem delu države pa se odraža tudi v bolnišnici Novo mesto, kjer znova opažajo ponoven postopen porast hospitaliziranih pacientov s covidom-19. Težave imajo tudi z nenadzorovanimi vdori okužb v bolnišnico – tako od bolnikov kot zaposlenega osebja, čeprav zelo strogo izvajajo zaščitne ukrepe, je na popoldanski vladni novinarski konferenci povedal strokovni direktor bolnišnice Milivoj Piletič.

Zaradi manka kadra se jim je v ponedeljek in danes prvič zgodilo, da novih bolnikov ne morejo več sprejemati na covidni oddelek. Po besedah direktorja bolnišnice pričakujejo, da se bo stanje umirilo na začetku prihodnjega tedna, ko se določeno število zaposlenih vrača na delo.

Množično testiranje poskusno najprej v Ljubljani

Kot je dejal minister Gantar, je eden od ključnih ukrepov za omejevanje epidemije tudi hitro odkrivanje okužb. "Hitri testi so zato smiselni, seveda ob upoštevanju vseh omejitev, zato jih je treba večkrat ponavljati," je pojasnil. Hitro testiranje po ministrovih navedbah že izvajajo v številnih slovenskih podjetjih, uvedeno pa je bilo tudi v zdravstvenih organizacijah in socialnovarstvenih zavodih. Poskusno množično testiranje splošnega prebivalstva se bo po Gantarjevi napovedi začelo izvajati v naslednjem tednu na območju Ljubljane. Testiranje bo prostovoljno, potrebna bo zdravstvena izkaznica.

Na ministrstvu za zdravje sicer računajo, da bodo še letos na hitrem razpisu dobili dvakrat po 30.000 testov – prvo pošiljko že v ponedeljek, drugo pa teden pozneje. Foto: EPA
Na ministrstvu za zdravje sicer računajo, da bodo še letos na hitrem razpisu dobili dvakrat po 30.000 testov – prvo pošiljko že v ponedeljek, drugo pa teden pozneje. Foto: EPA

Kdo bo dobavil hitre teste za množično testiranje, sicer še ni znano. "Prvi hitri razpis je bil žal neuspešen, od 39 povabljenih se je odzvalo le 13 ponudnikov, ustrezen pa je bil samo en vzorec, a je bila ponudba predraga, zato smo razpis ponovili," je o zagotavljanju dobave hitrih testov dejal Gantar in dodal, da se bo ponovljeni razpis iztekel danes. Minister pričakuje, da bodo na tokratnem razpisu, kjer so ceno za posamezen test omejili na 5,5 evra, prejeli več ustreznih ponudb. Tudi tokrat pa zahtevajo, da test že vsebuje potreben pufer v epruveti, saj bi postopek v nasprotnem primeru pomenil bistveno večjo verjetnost napake in kontaminacije, kar lahko privede do neustreznega rezultata. Zagotoviti je treba čim enostavnejši in hitrejši postopek za testiranje, saj ga bodo izvajali tudi laboratorijskega dela nevešči delavci.

Na ministrstvu za zdravje sicer računajo, da bodo še letos dobili dvakrat po 30.000 testov – prvo pošiljko že v ponedeljek, drugo pa teden pozneje. Vsega skupaj po tem postopku na pol milijona testov računajo še v januarju, pozneje pa z odprtim postopkom še na en milijon. "Prejšnji teden smo dali javni poziv za ekipe mobilnih enot. Dobili smo 30 ponudnikov ekip zdravstvenih delavcev, ki so za testiranja na terenu ponudili 100 mobilnih enot, da ta množična testiranja lahko začnemo izvajati na terenu," je napovedal Gantar.