V četrtek je bilo opravljenih skoraj devet tisoč PCR- in HAT-testov. Foto: BoBo/Borut Živulović
V četrtek je bilo opravljenih skoraj devet tisoč PCR- in HAT-testov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na zadnji dan v letu 2020 so v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid-19 opravili 4073 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1437 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 35,3 odstotka testiranih.

Opravili so tudi 4841 hitrih antigenskih testov (HAT) in z njimi potrdili 315 novih okužb, pri čemer je delež pozitivnih izvidov znašal 6,5 odstotka.

Delež pozitivnih primerov pri PCR-testih je bil v četrtek 5,1 odstotne točke višji kot v sredo, pri hitrih testih pa 0,6 odstotne točke nižji.

Skupaj je bilo torej opravljenih 8914 testov, ugotovljenih pa 1752 okužb.

V zadnjih 14 dneh povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev 952

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh po podatkih vlade znaša 1440, število potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 952. V državi je 20.277 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, ocenjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Po podatkih vlade je v bolnišnicah hospitaliziranih 1110 ljudi (64 manj kot dan prej), od tega 189 na intenzivni enoti.

V četrtek je bilo v bolnišnicah 64 bolnikov s covidom-19 manj kot v sredo, devet manj jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnične oskrbe so na zadnji dan leta 2020 odpustili 123 oseb, to je 26 več kot v sredo.

V četrtek je umrlo 31 bolnikov s covidom-19, torej eden manj kot dan prej, še kažejo podatki vlade. Od začetka epidemije je skupno umrlo že 2728 ljudi.

Skupno so doslej v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 123.950 ljudeh, med njimi je 57.260 moških in 66.677 žensk. Do vključno četrtka so v Sloveniji s PCR testi testirali 678.496 oseb, s hitrimi antigenskimi testi pa 47.354.

"Stanje po državi je precej ugodno, na intenzivnih oddelkih je manj kot 200 bolnikov," je številke ob današnjem obisku Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik komentiral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Dodal je sicer, da je med prazniki v bolnišnicah manj zaposlenih, kar se pozna pri večjem številu odpuščenih bolnikov. "Zaenkrat je v redu, čakamo pa na morebitne posledice večjega druženja v času božičnih praznikov," je dodal.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Jelko Kacin je obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je ob začetku cepljenja tamkajšnjih zaposlenih srečal z vodstvom bolnišnice in dežurnimi ekipami. Foto: BoBo
Jelko Kacin je obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je ob začetku cepljenja tamkajšnjih zaposlenih srečal z vodstvom bolnišnice in dežurnimi ekipami. Foto: BoBo

Rozman pričakuje, da bodo na Golniku na virus imunih od 70 do 75 odstotkov vseh zaposlenih

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik so se začela cepljenja zaposlenih. Kot je danes novinarjem povedal direktor klinike Aleš Rozman, se je za cepljenje prijavilo 307 zaposlenih, doz cepiva pa so prejeli nekaj manj, saj jih bodo približno 60, ki so bolezen preboleli pred kratkim, v skladu z navodili proizvajalca cepili nekoliko pozneje.

S cepljenjem bodo zaključili v soboto in Rozman pričakuje, da bodo uspeli precepiti približno polovico zaposlenih, skupaj s tistimi, ki bodo cepljeni pozneje, pa pričakuje, da bo med zaposlenimi v bolnišnici na virus imunih od 70 do 75 odstotkov. "To ocenjujemo kot dobro," je dejal in dodal, da bodo k cepljenju poskusili prepričati tudi preostale.

V prihodnjem tednu pričakujejo registracijo cepiva Moderne

V Slovenijo sta doslej prispeli dve pošiljki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, v prihodnjem tednu pa je pričakovati registracijo tudi cepiva podjetja Moderne, kar pomeni, da bi lahko naša država prejela vsak teden po več kot 16.000 doz cepiva. "Potem bo lahko celotno prebivalstvo normalno zaživelo in poskušalo nadoknaditi to, kar nam je leto 2020 vzelo," je dejal Kacin.

Cepljenje proti covidu tudi na Golniku

"Cepiva smo veseli, jemljemo ga kot darilo za novo leto," je dejal Rozman. Če bomo v tretji fazi dovolj pametni in se vsi držali ukrepov, pričakuje sproščeno poletje. "Nekje do 1. maja, velike noči bi lahko s covidom-19 zaključili," je menil.

Sam se je cepil v torek in z izjemo rahle bolečine v rami dan pozneje stranskih učinkov ni imel. "Zame je to konec strahu pred koronavirusom," je dejal. Da doslej med cepljenimi nikjer po Sloveniji ni bilo opaziti alergijske reakcije ali kakšnega drugega odziva na cepivo, je potrdil tudi Kacin.

Kacin si želi, da bi se po zaposlenih v bolnišnici na Golniku zgledovali tudi drugi zdravstveni delavci, v domovih starejših in posebnih varstvenih zavodih, da bi s tem zmanjšali nevarnost okužbe med stanovalci in varovanci.

Na kliniki Golnik v teh dneh cepijo zaposlene s cepivom proti covidu-19. Foto: BoBo
Na kliniki Golnik v teh dneh cepijo zaposlene s cepivom proti covidu-19. Foto: BoBo

Sekretarka: Tako močni kot bomo v cepilni akciji, tako uspešni bomo pri premagovanju covida-19

K čim bolj množičnemu cepljenju proti covidu-19 pa je ob obisku novomeške bolnišnice pozvala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Ocenila je, da "tako močni, kot bomo v tej cepilni akciji, tako uspešni bomo tudi pri premagovanju te krize". "Treba je doseči, da je najprej med zdravstvenimi delavci in nato med ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost, da smo mi tudi vzor in zgled preostali populaciji, da je to cepivo varno, da je potrebno, da bo država začela normalno funkcionirati," je poudarila.

Pristavila je, da ob cepljenju proti covidu-19, "ki mora steči in pri katerem morajo doseči 60- do 70-odstotno precepljenost v celotni slovenski populaciji", ljudje ne smejo pozabiti oz. zanemariti temeljnih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. "Tega ne smemo izgubiti izpred oči," je dodala.

Forte: Cepiti se mora čim več ljudi

Hitro testiranje pri vseh možnih zdravstvenih izvajalcih

Opozorila je tudi, da sta se država in ministrstvo za zdravje odločila, da načrtujejo v določenih regijah v prvih dneh novega leta vzpostaviti stalno čim bolj razpršeno hitro testiranje pri vseh možnih zdravstvenih izvajalcih.

Tako bo dostopnost do tega brezplačnega testiranja omogočena čim širši populaciji, hkrati pa lahko s tem zajamejo in izločijo pozitivne posameznike in posledično zajezijo širjenje novega koronavirusa. Za dosego navedenega so sicer pred novoletnimi prazniki izdelali mrežo delovanja in z njo seznanili vse zdravstvene domove. Znano je tudi, kje je moč dobiti teste, teh pa je na voljo dovolj, je pojasnila sekretarka.

Piletič: Cepimo se in končajmo to norijo

K čim bolj množičnemu cepljenju je pozval tudi strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič. Upravičenost cepljenja je utemeljil tudi s priredbo besed, ki jih je astronavt Neil Armstrong izrekel ob prvem sestopu na Luno: "Cepljenje je majhen korak za posameznika in hkrati nekaj ogromnega za našo družbo."

S tem lahko po Piletičevih besedah ponovno prinesemo otroški smeh v šole in vrtce. "Na delovnem mestu bomo lahko bolj sproščeni in ne bomo s strahom, da jih bomo okužili, hodili k svojim staršem. Cepimo se in končajmo to norijo," je še dejal.

Po besedah državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu je treba doseči, da je med zdravstvenimi delavci in ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost. Foto: BoBo
Po besedah državne sekretarke na zdravstvenem ministrstvu je treba doseči, da je med zdravstvenimi delavci in ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost. Foto: BoBo

V novomeški bolnišnici cepili 70 od 1200 zaposlenih

V novomeški bolnišnici so v sredo prejeli 50 odmerkov cepiva in še dodatnih 20 danes. Do zdaj so skupaj cepili 70 od skupaj 1200 zaposlenih, je povedala direktorica Milena Kramar Zupan. Cepljenje so začeli pri najbolj izpostavljenih zaposlenih.
Na covidnem oddelku novomeške bolnišnice sicer danes zdravijo 93 bolnikov s covidom-19, od teh 17 na intenzivni terapiji. Število bolnikov se je sicer zadnje dni ustalilo in nekoliko pada. V bolnišnici je do zdaj zaradi novega koronavirusa obolela nekaj manj kot tretjina zaposlenih. "Vse oči" pa so po njenih besedah "uprte v cepivo, ki je edino resno zagotovilo, da bomo vendarle lahko skupaj premagali to epidemijo".

Od sobote testiranje s hitrimi antigenskimi testi tudi na določenih mejnih prehodih

Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela odločitev, da bo na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško mogoče tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme v Slovenijo od sobote vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom. Ti mejni prehodi so: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Obrežje, Gruškovje, Metlika in Središče ob Dravi.

Osebe, ki bodo na testiranju na novi koronavirus negativne, bodo lahko vstopile brez napotitve v karanteno na domu.

Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi ali je rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju.

Drugim, katerih rezultat testiranja je pozitiven ali se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu.