Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja sporočajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo do vključno torka s prvim odmerkom cepljenih 96.493 ljudi, z dvema pa 50.253. Foto: BoBo
Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja sporočajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo do vključno torka s prvim odmerkom cepljenih 96.493 ljudi, z dvema pa 50.253. Foto: BoBo

V zdravstvenih domovih zatrjujejo, da cepivo porabljajo sproti. V Zdravstvenem domu Kranj so v torek dobili novo pošiljko cepiva, do petka bodo vsi odmerki porabljeni. "Cepljenje smo začeli danes dopoldne, cepili smo zdravstvene delavce, popoldne bomo v avli mestne občine Kranj cepili starejše od 80 let, potem pa še v četrtek in v petek," je povedala direktorica Lilijana Gantar Žura, ki zagotavlja, da cepivo nikoli ne ostaja. "Če nam kaj cepiva ostaja, pokličemo naslednje po spisku, ki jih imamo," je pojasnila. Povpraševanje je večje od ponudbe tudi v Ajdovščini. "Ljudje kličejo, pričakujejo. Pri nas gledamo, da stvari tečejo," je dejal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar.

"Vsi izvajalci cepljenja imajo rok 48 ur, da vnesejo podatke o cepljenju. Tisto, kar je na spletnih straneh predstavljeno kot število cepljenih, je vedno dejansko manjše število od tega, kar je v praksi realizirano," je Janša pojasnil na današnji novinarski konferenci po srečanju predsednikov parlamentarnih strank s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Foto: BoBo

Kje je torej več kot 50 tisoč odmerkov, razlika med dobavljeno in porabljeno količino cepiva? Z NIJZ-ja so sporočili, da za prihodnji teden hranijo 1000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, shranijo pa tudi polovico pošiljke cepiva Moderna za drugi odmerek, saj so dobave tega proizvajalca negotove. Cepivo podjetja AstraZeneca cepilnim mestom distribuirajo v celoti.

Da cepljenje poteka hitro, pravi tudi predsednik vlade Janez Janša. "Kolikor vem, noben teden ne ostaja nič od tega cepiva, ki ga dobimo" je dejal.

Zamik v vnašanju podatkov

Razkorak med podatki o dobavljenih in porabljenih odmerkih je velik, ker se podatki o cepljenih lahko vnašajo z zamudo, čeprav je navodilo, naj podatke vnašajo takoj. "Lahko pride do kakšnih zamikov, se pa vsak izvajalec trudi, da čim bolj sproti vnaša," so sporočili z ZD-ja Ajdovščina.

Luka Renko s Sledilnika za covid-19 je ob tem ponovno opozoril na pomen kakovostnih podatkov. "Od aprila naprej naj bi dobivali trikrat več cepiva kot zdaj, zato je še toliko bolj pomembno, da so podatki ažurni, sicer se bo ta razmik med distribuiranimi cepivi in zabeleženimi kot cepljenimi samo še povečeval," je opozoril.

"V Sloveniji smo sposobni hitro cepiti še veliko več ljudi," je zagotavlja predsednik vlade, ki je ob tem ponovil svojo izjavo, da "preučujejo vse možnosti nabave cepiv, ki bodo realne in varne".

Razlika med dobavljenimi in porabljenimi odmerki cepiva