"Če kdo zboli, bi dobili sporočilo, da ste bili pred dnevi v stiku z osebo, ki je okužena. Ne bi vedeli, kdo je okužen," je opisala sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. To bi bilo mogoče, če bi okuženi v bazo stikov s posebno kodo vnesel svojo okužbo, ki bi še naprej ostala anonimna.

Aplikacija sicer še ni pripravljena, saj zanjo še ni zakonske podlage. Ko pa jo bo državni zbor potrdil, bi lahko bila pripravljena v manj kot enem mesecu. Foto: Pixabay
Aplikacija sicer še ni pripravljena, saj zanjo še ni zakonske podlage. Ko pa jo bo državni zbor potrdil, bi lahko bila pripravljena v manj kot enem mesecu. Foto: Pixabay

"Aplikacija temelji na določbah zakona o nalezljivih boleznih. Preprečevanje širitev okužbe je glavni cilj, na drugi strani pa seveda pomoč državljankam in državljanom ter tudi drugim, ki so v tistem trenutku na ozemlju Slovenije," je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Kot je povedal, predlog zakona vzpostavlja tudi pravno podlago za delovanje aplikacije za obveščanje zdravih ljudi o stikih oziroma bližini ljudi, okuženih z novim koronavirusom, in morebitnih srečanjih z ljudmi, ki bi morali biti v karanteni, pa niso in so prišli v bližino imetnika telefona z nameščeno aplikacijo. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije bosta prostovoljni in brezplačni. Nakup in servisiranje aplikacije bo financirala država.

"Ne bo pa uporaba prostovoljna v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna oziroma ji je odrejena karantena. V teh primerih si mora oseba namestiti aplikacijo tako, da se lahko vanjo vnese naključna koda. To je koda okuženega. Skratka, imamo popolno anonimnost, imamo samo aktiven telefon, ki opozarja nase," je pojasnil.

Aplikacija: obvezna za okužene, za ostale prostovoljna

Delovala naj bi na osnovi tehnologije Bluetooth

Bregantova je dodala, da bo to tehnološka rešitev, ki bo epidemiologom pomagala pri identifikaciji stikov, ne bo pa omogočala sledenja lokaciji naprave, saj bo delovala na osnovi tehnologije Bluetooth.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak je opisal, da bi si posameznik aplikacijo naložil na svoj pametni telefon, nato pa bi zaznavala vsak stik z drugim telefonom, ki bi imel prav tako naloženo aplikacijo, če bi se srečala na razdalji, krajši od 1,5 metra, in bi bila v stiku dlje kot 15 minut. Ti podatki bi se v celoti anonimizirani zapisovali v bazo stikov. Vsak imetnik telefona z aplikacijo, ki bi bil pozitiven na okužbo, bi dobil kodo, ki bi jo vpisal v bazo stikov. Vpis bi sicer morali potrditi še na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Aplikacija bi predvidoma enkrat dnevno preverjala podatke v bazi stikov in okužb in lastnika telefona za nazaj opozorila, ali je prišel v stik s telefonom okuženega posameznika.

To bo najbolj uporabno ob morebitnem ponovnem razmahu epidemije koronavirusne bolezni 19, saj ima Slovenija premalo epidemiologov, da bi lahko dovolj hitro obdelovali stike okuženih v primeru velikega števila okuženih.

Radi bi jo zagnali v enem mesecu

Aplikacijo bodo po besedah Bregantove začeli pripravljati, ko bo DZ prižgal zeleno luč za rešitev. Jelko Kacin je sicer dejal, da si vlada želi, da bi storitev zaživela najpozneje v roku enega meseca. Kakšni bodo stroški aplikacije, bo odvisno od tega, katero obstoječo aplikacijo bi izbrali, za kakšne prilagoditve se bo Slovenija odločila – zgolj za prevajanje ali tudi za dodajanje drugih funkcij.

Kakšne aplikacije za opozarjanje na okužbo uporabljajo po svetu?

Uporaba bi morala biti prostovoljna

Oba državna sekretarja se zavzemata, da bi bila odločitev o namestitvi in uporabi aplikacije v celoti prostovoljna in stvar vsakega posameznika.

"Evropski parlament, Evropska komisija in urad za varstvo osebnih podatkov so jasni, da je aplikacija lahko le na prostovoljni osnovi. Tudi vse države, ki so jo uvedle, z izjemo Poljske, imajo prostovoljno osnovo," pa je za TV Slovenija poudaril namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. Medtem ko je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da bi morala biti tdui pravna podlaga za to aplikacijo izrecno opredeljena.

Predvsem sorazmernost in nujnost je v primeru obvezne aplikacije izredno težko utemeljiti. Veliko posameznikov, ki bi se izkazali za okužene, aplikacije niti ne bi moglo naložiti, ker nimajo novejšega pametnega telefona. To pomeni, da bi bil velik del, tudi najranljivejše populacije, iz tega ukrepa izključen. Že dejstvo, da velik del populacije niti nima primernih telefonov za to, postavi presojo nujnosti in sorazmernosti pod velik vprašaj, je zapisala.

"Posebna skrb bi morala biti posvečena vprašanju obvezne rabe pri posameznikih, ki jim je bila odrejena karantena. Ti namreč niso potrjeno okuženi, o čemer bi aplikacija obveščala ostale uporabnike, pač pa je obvezna raba 'na zalogo' in s tem zelo vprašljiva z vidika sorazmernosti in nujnosti," je dodala.

Slovenska aplikacija za opozarjanje na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom bo najverjetneje narejena po vzoru italijanske ali nemške.

Vladni ukrepi: omejitev na prireditvah, aplikacija