Evropska komisija je države pozvala k iskanju novih sevov. Koliko pozitivnih testov genomsko sekvencira Slovenija? Foto: Pixabay
Evropska komisija je države pozvala k iskanju novih sevov. Koliko pozitivnih testov genomsko sekvencira Slovenija? Foto: Pixabay

Države bi morale analizirati vsaj pet odstotkov, da bi bilo prepoznavanje novih sevov učinkovito. Kakšen odstotek pozitivnih izvidov analizira Slovenija, TV Slovenija ni uspelo izvedeti.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer so ta teden v vzorcu odkrili koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu, genomsko sekvencirajo in prepoznavajo nove seve in mutacije virusa pri manj kot odstotku pozitivnih vzorcev. "Eno sekvenciranje zajame 100 pozitivnih vzorcev, skupaj z analizo pa poteka nekje od pet do sedem dni," je pojasnila Maja Rupnik, vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v NLZOH-ju.

Evropska komisija poziva države, naj okrepijo prepoznavanje novih mutacij virusa in naj analizirajo vsaj pet ali celo deset odstotkov pozitivnih vzorcev.

Pa je to v Sloveniji sploh izvedljivo?

"Slovenija gotovo ima kapacitete, tako v znanju kot v opremi, in v Sloveniji so vsaj tri institucije, ki lahko in bodo pri tem sodelovale. Mene osebno bolj skrbi napoved Evropske komisije, da bo treba začeti to glomazno sekvenciranje, kar bo gotovo povzročilo na trgu pomanjkanje reagentov," je posvarila Rupnikova.

Od novih različic koronavirusa, ki se zelo hitro širijo in so zelo nalezljive, je bil do zdaj v Sloveniji odkrit le novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu.

Koliko pozitivnih izvidov tudi analiziramo?