V času karantene ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi in spremljajte svoje zdravstveno stanje. Foto: BoBo
V času karantene ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi in spremljajte svoje zdravstveno stanje. Foto: BoBo

Če ste zdrava oseba, za katero se sumi, da ste bili v stiku z okuženim s covidom-19, vam bo za 14 dni odrejena karantena. To odredi ministrstvo za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja, zoper odločbo pa se ni mogoče pritožiti. Gre za ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam, upoštevati pa je treba številna navodila.

Kako resno moramo spoštovati karanteno? "Izolirajmo se, se ne družimo, ne hodimo v trgovino, ne trosimo virusa, vedimo se odgovorno in zaščitimo vse, ki jih imamo radi," odgovarja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Nadzor nad spoštovanjem karantene opravlja zdravstvena inšpekcija, že na mejnem prehodu pa vas bo o morebitni karanteni seznanila policija. "Policisti na mejnem prehodu osebo, ki vstopa v državo in ki prihaja iz držav, ki so na rdeči listi, seznanijo s tem, da je potrebna karantena. Policija ne preverja karanten," dodaja generalni direktor policije Anton Travner.

Tina Bregant pa poudarja, da to karanteno moramo spoštovati, ne glede na to, ali jo v praksi nadzorujejo zdravstveni inšpektorji ali ne, saj le tako ne širimo virusa med ljudi.

Če se pojavijo znaki okužbe, se karantena nemudoma spremeni v izolacijo. Bolni osebi jo odredi osebni zdravnik, bolnik pa mora biti v bolnišnici oziroma doma najmanj 14 dni, lahko tudi več, če gre za težji primer. Če si gospodinjstvo delite še s kom, ohranjajte primerno razdaljo in se ne zadržujte v istih prostorih.

Za kršitev karantene ali izolacije so predpisane globe od 400 do 4.000 evrov.

Kakšna je razlika med karanteno in izolacijo?