Grafit v Hammu. Foto: EPA
Grafit v Hammu. Foto: EPA

V nemškem mestu Hamm v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija so zaradi potrjene prve okužbe z britansko različico novega koronavirusa odredili karanteno za okoli 140 prebivalcev štirih stanovanjskih zgradb. Za nadzor spoštovanja karantene od ponedeljka zvečer skrbi okoli sto policistov.

Okužbo so potrdili pri gradbenem delavcu iz Bolgarije. Po navedbah mestnih oblasti je okuženi skupaj z ženo in drugimi družinskimi člani doma v samoosamitvi.

V vse štiri stanovanjske zgradbe, za katere velja karantena, so prav tako v ponedeljek zvečer napotili mobilne enote zdravstvenih delavcev, da bi testirali čim več ljudi, tudi posameznike, ki so bili v stiku z okuženim, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Hamm ima približno 180.000 prebivalcev.

Bavarska in Saška uvedli poostren nadzor na mejah

Medtem sta nemški deželi Bavarska in Saška v nedeljo uvedli poostren nadzor na mejah s Češko in avstrijsko Tirolsko, s čimer sta sprožili veliko negodovanja predvsem v Avstriji, na Češkem, pa tudi v Bruslju.

Nemška vlada, ki je Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko označila za področja z novim virusom, pravi, da je poteza upravičena, da ne gre za zaprtje meje in da so dovoljene izjeme, je za Televizijo Slovenija poročala Polona Fijavž.

Tiskovni predstavnik vlade Steffan Seibert je dejal, da morajo storiti vse, kar lahko, da preprečijo širjenje agresivnejših različic koronavirusa.

Izjema so dnevni migranti, ki delajo v sistemsko pomembnih poklicih, sezonski kmetijski delavci in vozniki tovornjakov iz Češke in avstrijske Tirolske, ki morajo imeti negativen izvid testa in potrdilo delodajalca.

Nemška avtomobilska industrija se boji, da ne bodo pravočasno dostavljeni deli, kar bi že danes lahko upočasnilo proizvodnjo. Protestirala je tudi slovaška vlada, nemška pa vztraja, da nimajo izbire.

Evropska komisija bo v sredo predstavila načrt nadaljnjih korakov v boju proti pandemiji covida-19, ki bo osredotočen na pripravo Evrope na okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa.

Pripraviti se je teba tudi na možnost, da bo treba že cepljene ljudi po določenem času cepiti ponovno za ohranitev ali okrepitev njihove imunosti.

Načrt naj bi po navedbah Bloomberga med drugim vključeval tudi pospešitev raziskav ter procesov za odobritev, naročanje in razdeljevanje cepiv proti različicam novega koronavirusa

V Nemčiji z marcem hitri antigenski testi brezplačni za vse?

Vsi nemški državljani bi morali biti od 1. marca upravičeni do brezplačnih hitrih antigenskih testov na novi koronavirus, je medtem napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Po Spahnovih načrtih naj bi bili brezplačni hitri testi na voljo ne le v javnih zdravstvenih centrih, temveč tudi v zasebnih zdravstvenih ordinacijah, pri zobozdravnikih in lekarnah. Stroške teh testov naj bi krila zvezna vlada.

Hitro testiranje se v Nemčiji trenutno izvaja samoplačniško, test stane med 30 in 60 evrov, poroča Deutsche Welle.

Trenutno še poteka razprava o tem, da bi bilo treba za test, ki ga lahko posameznik opravi sam na domu, potrebno doplačilo. Po poročanju nemških medijev naj bi bilo za te teste treba plačati en evro.

V hrvaški Istri naj bi 1. marca odprli terase barov

Vsem gostinskim lokalom na Hrvaškem so oblasti dovolile prodajo hrane in pijače za s seboj, terase so zdaj zaprte. Foto: EPA
Vsem gostinskim lokalom na Hrvaškem so oblasti dovolile prodajo hrane in pijače za s seboj, terase so zdaj zaprte. Foto: EPA

Vodja štaba civilne zaščite Istrske županije Dino Kozlevac je zaradi ugodnih epidemičnih razmer za 1. marec napovedal morebitno vnovično odprtje teras kavarn in restavracij, a dokončno odločitev naj bi sprejeli prihodnji teden.

V Istrski županiji imajo najboljše epidemične razmere na Hrvaškem. V preteklih 24 urah so v tem delu države potrdili štiri nove primere okužbe z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so v 24 urah po 6686 testih skupno potrdili 274 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19.

Na Hrvaškem so v ponedeljek nekoliko omilili ukrepe. Med drugim so vsem gostinskim lokalom dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj. V vseh hrvaških županijah, razen v Istrski in Primorsko-goranski, so odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice.

Na Hrvaškem je trenutno 1959 aktivih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 927 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 84 ljudi. V samoosamitvi je 11.149 državljanov.

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili skoraj 238.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 5357 bolnikov s covidom-19. Okrevalo je več kot 230.680 obolelih. Proti covidu-19 so doslej na Hrvaškem cepili skoraj 68.000 ljudi.

Nizozemska: Policijska ura vendarle ostaja

Nizozemsko prizivno sodišče je nocoj razveljavilo odločitev sodišča nižje stopnje, ki je vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, uvedeno v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poročajo nizozemski mediji. To pomeni, da policijska ura med 21. uro in 4.30 ostaja v veljavi.

Uvedba policijske ure na Nizozemskem je sprožila izgrede. Foto: Reuters
Uvedba policijske ure na Nizozemskem je sprožila izgrede. Foto: Reuters

Nizozemsko sodišče je vladi sicer naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja oziroma policijsko uro, ki jo je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanja Resnica o virusu, ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča tiskovni agenciji ANP.

Vlada se je na razsodbo danes pritožila, prizivno sodišče pa naj bi jo obravnavalo še danes. Premier Mark Rutte je Nizozemce pozval, naj policijsko uro še naprej spoštujejo, tudi če bo sodišče zavrnilo pritožbo. "Čeprav policijska ura nima prave pravne podlage, še ne pomeni, da ukrep ni potreben," je dejal Rutte na novinarski konferenci.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala najmanj do 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

V Avstriji spet porast novih okužb

Avstrija spet zaznava porast novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih urah so potrdili 1427 novih okužb, v zadnjih sedmih dneh spet več kot 10.000 novih okužb, kar je prvič od konca januarja. Na Tirolskem, od koder poročajo o številnih primerih južnoafriške različice, na drugi strani število novih okužb upada.

Avstrijo naj bi čakala najtežja stopnja pandemije. Foto: Reuters
Avstrijo naj bi čakala najtežja stopnja pandemije. Foto: Reuters

Na Tirolskem so v zadnjih 24 urah potrdili 78 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Trenutno imajo v tej avstrijski deželi potrjenih 318 okužb z južnoafriško različico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Britansko različico novega koronavirusa so doslej v Avstriji potrdili v 1096 primerih.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je posvaril, da bodo tedni do velike noči "najtežja stopnja pandemije", saj se povečuje število mutacij novega koronavirusa. Britanska različica je razširjena predvsem na vzhodu in zahodu države, južnoafriška na Tirolskem.

Pohvalil pa je odličen potek testiranja na okužbo z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so tako opravili rekordnih 291.000 testov, skupno do zdaj 12,2 milijona.

Anschober tudi predvideva, da bosta prihodnja dva tedna pokazala, ali trenutni ukrepi za zajezitev okužbe z novim koronavirusom zadostujejo. Avstrija si je po njegovih besedah tudi zastavila cilj, da do začetka aprila proti covidu-19 cepi milijon ljudi.

V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 38 bolnikov s covidom-19 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi se zdravi 258 bolnikov, kar je enako od nedelje dalje.

V Avstriji je do zdaj umrlo 8260 covidnih bolnikov, od ponedeljka še 39. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri 436.139 ljudeh.