V večjem delu Italije so omilili ukrepe. Foto: EPA
V večjem delu Italije so omilili ukrepe. Foto: EPA

Rdeči so med drugim avtonomna pokrajina Južna Tirolska, pokrajina Perugia in posamezni deli nekaterih dežel.

V avtonomni pokrajini Južna Tirolska je tako spet ustavljeno javno življenje. Ljudje lahko svojo občino zapustijo zgolj, če morajo k zdravniku, na delo ali imajo druge nujne opravke.

Srednješolci in učenci višjih razredov osnovnih šol v tej pokrajini se od danes spet šolajo na daljavo, tisti v nižjih razredih pa se bodo od četrtka. Prihodnji teden bodo imeli počitnice, ki so običajne ob praznovanju pusta. Vsi se bodo predvidoma v šolske klopi vrnili 22. februarja. Drugi ukrepi pa bodo v veljavi še en teden dlje.

Z rdečo barvo so znova označene tudi pokrajina Perugia in več občin v pokrajini Terni v deželi Umbrija, ki je sicer oranžna. Na rdečih območjih se zapirajo bari, restavracije in večina trgovin. Ljudje lahko dom zapustijo samo iz nujnih razlogov. Učenci se tudi tam učijo na daljavo.

Za uvedbo najstrožjih ukrepov so se deželne oblasti v Umbriji odločile zaradi širjenja bolj nalezljivih različic novega koronavirusa. V petek so deželne oblasti sporočile, da so preučili 42 vzorcev okuženih ljudi in pri 18 so odkrili britansko različico, pri 12 pa brazilsko, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

16 dežel in avtonomna pokrajina Trento, ki skupaj z Južno Tirolsko sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, so medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure, in muzeji.

Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin.

Avstrija: Za Tirolsko opozorilo pred potovanji

Avstrijska zvezna vlada je za zvezno deželo Tirolska izdala opozorilo pred potovanji, s čimer želi zajeziti tamkajšnje širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa. Nenujna potovanja na Tirolsko je treba opustiti, je odločila vlada, ki je ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v tej zvezni deželi, pozvala k testiranju. K temu pa so pozvali tudi vse, ki iz Tirolske potujejo v katero od drugih avstrijskih dežel.

"Nove mutacije virusa nas postavljajo pred velike izzive, zato zdaj potrebujemo daljnosežne ukrepe," je povedal zdravstveni minister Rudolf Anschober.

Tirolske deželne oblasti so pred tem izrazile ostro nasprotovanje zaostrovanju ukrepov. Predstavile pa so svoj paket omejitvenih ukrepov, med drugim poziv ljudem k omejitvi gibanja, obvezno predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus pred vstopom na žičnico ter obsežno testiranje s testi PCR na območjih z visoko sedemdnevno incidenco.

Tirolska vlada je svoje ukrepe predstavila še med pogovori z zveznim ministrstvom za zdravje o morebitni zaostritvi ukrepov za to deželo ob meji z Nemčijo zaradi širjenja nove različice koronavirusa. A ti ukrepi po mnenju zvezne vlade ne zadoščajo, zato se je odločila odsvetovati potovanja na Tirolsko.

Po ocenah strokovnjakov so doslej na Tirolskem potrdili najmanj 293 primerov okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Število aktivnih primerov pa ocenjujejo na 140. Stroka je zato zahtevala izolacijo celotne ali pa vsaj posameznih delov dežele, za kar pa se oblasti niso odločile.

Medtem se je v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi so lahko po šestih tednih vrata znova odprle vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V deželah Dunaj in Spodnja Avstrija so se znova odprle tudi šole.

Na Nizozemskem do 3. marca podaljšali policijsko uro

Nizozemska vlada je podaljšala policijsko uro do 3. marca, da bi upočasnila širjenje koronavirusa. Zaradi uvedbe policijske ure prvič po drugi svetovni vojni so konec januarja več dni potekali izgredi.

Pravosodni minister Ferd Grapperhaus je opozoril na vse več okužb z bolj nalezljivo britansko različico virusa. Število novih okužb sicer upada od konca decembra, a oblasti se bojijo obrata zaradi novih različic koronavirusa.

Na Švedskem okoli 2300 novih okužb

Švedska: Veliko sprememb v primerjavi s prvim valom

V 10-milijonski Švedski so v zadnjem dnevu potrdili nekaj več kot 2300 novih okužb, umrlo je 43 bolnikov s covidom-19. Medtem ko je država lani v prvem valu epidemije izbrala mehkejši pristop pri omejevanju javnega in družabnega življenja, se je od takrat marsikaj spremenilo.

Če je aprila glavni epidemiolog v državi Anders Tegnell menil, da je zapiranje meja znotraj Evrope smešno, je zdaj mnenje spremenil, je za Televizijo Slovenija poročala Petra Marc. Tuji državljani od sobote tako tudi na Švedsko ne smejo več vstopiti brez negativnega izvida testa na novi koronavirus. Ob pospešenem cepljenju na Švedskem do poletja obljubljajo digitalno cepilno potrdilo, ki bi olajšalo predvsem službena potovanja.

Že od novembra v državi veljajo določena pravila, ne le priporočila kot spomladi. Parlament je tudi razširil pooblastila vladi za ukrepanje v pandemiji, izdajajo lahko tudi kazni za kršitelje pravil. Osnovne šole so odprte, srednješolci pa se bodo vsaj do 1. aprila šolali na daljavo.

Tretji val bi bil lahko pred vrati, pravijo oblasti, zato so tudi javnim uslužbencem odredili delo od doma do konca maja. Zaostrili so omejitve glede zbiranja ljudi. Le osem se jih lahko zbere na prostem, prepovedani so tudi na primer protesti.

Za mizo v restavraciji so lahko le štirje, po 20. uri alkohola ne prodajajo. Vlada tudi močno priporoča nošnjo mask na javnem prevozu. Tega sicer pred nekaj dnevi na avtobusu ni upošteval generalni direktor Agencije za javno zdravje Johan Carlson. Za nenošnjo maske se je opravičil in dodal, da ga je sram, ker ni upošteval pravil.