So bivalni zabojniki primerni za nastanitev obolelih starostnikov, kot predlaga ministrstvo? Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
So bivalni zabojniki primerni za nastanitev obolelih starostnikov, kot predlaga ministrstvo? Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Skupnost socialnih zavodov, ki je na začetku meseca izstopila iz delovne skupine pri ministrstvu za delo, od pristojnih še vedno zahteva, da omogočijo namestitev okuženih stanovalcev zunaj domov. Ministrstvo za zdravje pa vztraja, da naj domovi svoje objekte razdelijo na tri cone, kjer to ni mogoče, pa predlagajo namestitev večjih zunanjih mobilnih enot.

"Po našem mnenju tak zabojnik absolutno ni primeren za bivanje. Mogoče bi lahko služil le za začasno za tistih 5, 6 ur, ko se čaka na izvid brisa," je zabojnike komentiral Denis Sahernik, v. d. generalnega sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Mobilne enote z zabojniki

Pristojni ministrstvi vztrajata pri rešitvi, da domovi svoje objekte razdelijo na tri ločene cone – zeleno, sivo in rdečo, kjer to ni mogoče, pa kot mogočo rešitev vidijo postavitev večjih mobilnih enot, ki bi služile kot negovalne bolnišnice. Z anketo so med 140 socialnovarstvenimi zavodi preverili interes za takšne zabojnike. Do danes so prejeli 93 odgovorov, večina je odgovorila, da zabojnik potrebuje.

Nekateri domovi pa so prosili za podrobnejši opis zabojnikov. "Iz teh slik žal težko sklepamo ali so to zabojniki, ki zagotavljajo dostojno bivanje, tako da mora na to odgovoriti stroka," je dodal Sahernik.

Domska zdravnica, ki se je z okužbo v domu starejših občanov že spopadla, opozarja, da je še veliko neodgovorjenih vprašanj. "Ali jih lahko postavimo v nekaj urah? Kar je bistveno. Kako je s tekočo vodo? Ali so prostorsko sprejemljivi za nego najtežje bolnih ljudi? Jesen bo čez kakšen mesec začela trkati na vrata in takrat bi morale biti te stvari organizacijsko popolnoma dorečene," je opozorila Tanja Petkovič, vodja sekcije domskih zdravnikov.

Na ministrstvu za zdravje nam na vprašanje, kdaj bodo našli rešitev za varno izolacijo okuženih stanovalcev domov, niso odgovorili.

Še vedno ni rešitve za osamitev starostnikov