Na Kitajskem skušajo virus popolnoma pregnati iz države. Foto: Reuters
Na Kitajskem skušajo virus popolnoma pregnati iz države. Foto: Reuters

Ugotovitve je objavil kitajski center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Matematiki so opozorili, da si država v tem času preprosto ne more privoščiti rahljanja ukrepov. Pri tem so uporabili avgustovske podatke o epidemiji iz ZDA, Španije, Francije, Združenega kraljestva in Izraela in na njihovi podlagi predvideli gibanje epidemije na Kitajskem ob takšnih ukrepih, kot so veljali v omenjenih državah.

Če bi Kitajska prevzela ameriško strategijo omejevanja pandemije, bi v državi vsak dan ugotovili najmanj 637.155 novih okužb na dan. Če bi sledili britanskim ukrepom, bi se dnevno okužilo 275.793 Kitajcev, v primeru francoskega načina pa najmanj 454.198.

"Te ocene opozarjajo na to, da nam preti gromozanski izbruh virusa, ki bi predstavljal neizmerno breme za naš zdravstveni sistem. Jasno je, da v naši državi še nismo pripravljeni na kakršno koli odpiranje, ki bi temeljilo le na čredni imunosti zaradi prebolevnosti in cepljenja, kar zagovarjajo nekatere zahodne države," so zapisali.

Po treh primerih okužbe v Šanghaju odpovedali polete

Kitajska ves čas pandemije sledi t. i. ničelni toleranci pri omejevanju virusa, saj takoj s strogimi ukrepi omeji vse lokalne primere okužb in sprejme ukrepe za omejitev javnega življenja. Pred dnevi so tako na primer v večmilijonskem Šanghaju po le treh potrjenih primerih okužbe preventivno odpovedali več kot 500 poletov in zaprli številne šole. Poleg tega so odpovedali vse obiske turističnih skupin v mestu, zdravstveni delavci pa za nekaj dni ne opravljajo več storitev na terenu. Pri treh okuženih je šlo za prijatelje, ki so prejšnji teden obiskali bližnje mesto Sudžov. Vsi trije so bili polno cepljeni.

Na Kitajskem so v soboto zaznali 23 potrjenih primerov okužbe.