Učenci v mestu Vuhan v osrednji Kitajski, kjer je decembra lani izbruhnila pandemija novega koronavirusa. Foto: Reuters
Učenci v mestu Vuhan v osrednji Kitajski, kjer je decembra lani izbruhnila pandemija novega koronavirusa. Foto: Reuters

Oblasti se bojijo, da bi mesto, ki leži blizu meje s Severno Korejo, lahko postalo žarišče novega vala epidemije, zato so prebivalcem ukazale, naj ostanejo doma. Prepovedano je zbiranje na javnih krajih, ustavljen je tudi ves javni potniški promet, navaja Reuters.

Vir okužb 45-letna delavka v pralnici
Vir okužbe naj bi bila 45-letna ženska, delavka v pralnici, ki je okužila svojega moža, sestro in druge družinske člane. Kje se je okužila ženska, še ni znano, saj ni potovala nikamor. Šulan leži v provinci Džilin, ki meji na Severno Korejo. Ta trdi, da nima okužb z novim koronavirusom, a številni opazovalci menijo, da prikriva epidemijo. Šulan je trenutno označen kot edino mesto na Kitajskem z visokim tveganjem okužb.

V Vuhanu zaznali nove okužbe

Pet asimptomatičnih okužb v Vuhanu
Medtem so iz Vuhana, mesta, kjer je lani decembra izbruhnila pandemija, poročali o petih novih okužbah. Vsi okuženi prihajajo iz istega stanovanjskega kompleksa. Gre za najvišje število novookuženih, odkar so pred mesecem dni umaknili karanteno. Pri vseh gre za t. i. asimptomatične okužbe, kar pomeni, da ne kažejo kliničnih znakov, kot je na primer vročina.

Zapestnice za merjenje temperature
V okviru ukrepov v več srednjih šolah v Pekingu preizkušajo zapestnice, ki dijakom merijo telesno temperaturo. Povezane so z aplikacijo, ki obvesti šolo in starše, če imajo dijaki povišano telesno temperaturo. Zapestnice kažejo telesno temperaturo v realnem času, podobne pa so pametnim zapestnicam, ki jih uporabljajo pri spremljanju športnih aktivnosti. Če ima dijak temperaturo višjo od 37,2 stopinje Celzija, aplikacija obvesti njegovega učitelja, ki nato ustrezno ukrepa.

Pogled na eno od postaj podzemne železnice v južnokorejski prestolnici Seul med ponedeljkovo jutranjo konico. Foto: EPA
Pogled na eno od postaj podzemne železnice v južnokorejski prestolnici Seul med ponedeljkovo jutranjo konico. Foto: EPA

Kitajska nadaljuje rahljanje ukrepov
Število novookuženih na Kitajskem, v ponedeljek samo 17, je še vedno majhno v primerjavi s februarjem, ko jih je bilo več tisoč na dan. Kitajske oblasti so zato sporočile, da bodo nadaljevale rahljanje ukrepov. Postopoma se bodo znova odprle kinoteke, muzeji in rekreacijske površine. Varnostni ukrepi, kot sta družbeno oddaljevanje in nošnja mask, ostajajo v veljavi.

Južna Koreja: Skrbi povzroča žarišče v četrti z nočnimi klubi
V Južni Koreji so v ponedeljek potrdili 35 novih primerov okužb, kar je največji porast števila okuženih z novim koronavirusom v več kot mesecu dni. Glavni razlog za to je žarišče v četrti z nočnimi klubi v prestolnici Seul. Državo so sicer v zadnjih tednih hvalili, kako uspešno je zajezila širjenje koronavirusa. A so morali zdaj v prestolnici, sosednji provinci Gjeondži in mestu Inčeon zapreti vse klube in bare. Bojijo se namreč, da bi lahko nočno življenje vodilo v nov val okužb.

V Južni Koreji so doslej potrdili 10.909 okužb. V zadnjih dnevih so beležili po manj kot deset novih okužb dnevno, več med njimi jih je bilo vnesenih iz tujine. Največ skrbi trenutno zbuja okuženi 29-letni moški, ki je obiskal več barov in nočnih klubov v četrti Itaewon v Seulu v začetku maja. Do danes so z njim povezali 85 okužb.

Dijaki v Brisbanu, tretjem največjem avstralskem mestu, se vračajo v šolske klopi, potem ko so se nekaj tednov učili od doma. Foto: Reuters
Dijaki v Brisbanu, tretjem največjem avstralskem mestu, se vračajo v šolske klopi, potem ko so se nekaj tednov učili od doma. Foto: Reuters

Avstralski šolarji znova v klopeh
Boljši je položaj v Avstraliji, kjer so šolarji v največjih dveh avstralskih zveznih državah Novi Južni Wales in Queensland znova sedli v klopi. "Vem, da je to veliko olajšanje za družine, saj vemo, kako pomembno je za učence poučevanje v učilnicah," je dejala premierka NJW-ja Gladys Berejiklian.

Na Novi Zelandiji odprtje trgovin, kavarn, restavracij, kinodvoran ...
Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern pa je napovedala, da se bodo s četrtkom odprle vse trgovine, kavarne, restavracije, kinodvorane in druge javne površine, a prebivalci morajo kljub temu še vedno upoštevati pravilo družbenega oddaljevanja. Šole na Novi Zelandiji se bodo odprle naslednji ponedeljek, to je 18. maja, bari pa 21.

Savdska Arabija: Potrojen davek na dodano vrednost

Tuji delavci na ulici v glavnem mestu Savdske Arabije Riadu, potem ko so zaradi pandemije novega koronavirusa izgubili delo. Foto: Reuters
Tuji delavci na ulici v glavnem mestu Savdske Arabije Riadu, potem ko so zaradi pandemije novega koronavirusa izgubili delo. Foto: Reuters

Savdska Arabija bo potrojila davek na dodano vrednost v okviru gospodarskih ukrepov za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa s pet na 15 odstotkov. V kraljestvu bodo od junija dalje tudi odpravili finančne prispevke za javne uslužbence in zaposlene v vojski, kar je kot boniteto pred dvema letoma uvedel savdski kralj Salman. Finančni minister Mohamed al Džadan je ob napovedi ukrepov dejal, da je država zaradi pandemije utrpela upad prihodkov, zato je na vlado naslovil zahtevo po zmanjšanju izdatkov in uvedbo ukrepov za podporo stabilnosti prihodkov, ki ne gredo na račun nafte. V Savdski Arabiji so doslej potrdili več kot 39.000 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v arabskem svetu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 246 ljudi.

V Južni Afriki več kot 10.000 okuženih s koronavirusom
V Južni Afriki je število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom preseglo 10.000. Kot je v nedeljo sporočil minister za zdravje Zwelini Mkhize so doslej potrdili 10.015 primerov okužb. Od tega je umrlo 194 ljudi. Od 194 smrtnih primerov je osem novih. Južna Afrika je najhuje prizadeta afriška država zaradi koronavirusa južno od Sahare. Od 1. maja vlada sicer postopno rahlja ukrepe, ki jih je uvedla konec marca.

Gana: En delavec okužil 533 drugih zaposlenih
V ganski tovarni za predelavo rib je bolnik s koronavirusno boleznijo 19 okužil 533 drugih zaposlenih. Okužena oseba je okužbo prenesla na več kot tretjino od skupno 1300 zaposlenih v tovarni v pristaniškem mestu Toma. O primeru je javnost v nedeljo zvečer obvestil ganski predsednik Nana Akufo-Addo. Dodal je, da je 533 novih okužb z novim koronavirusom iz tovarne več kot polovica vseh novih okužb, ki so jih v Gani potrdili minulo sredo in četrtek. V Gani na zahodu Afrike so doslej po navedbah predsednika potrdili 4700 okužb z novim koronavirusom ter 22 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je 494 oseb.