Foto: EPA
Foto: EPA

Ob ponovnem porastu obolelih z različico virusa delta in ob naraščanju visoko kužne različice omikron so v komisiji za medicinsko etiko ocenili, da to zahteva ponovno preverjanje preventivnih ukrepov, med katerimi je dokazano najučinkovitejše cepljenje. Širjenje virusa pa zmanjšujejo tudi drugi ukrepi, kot so dosledno izpolnjevanje PCT-pogoja, omejevanje druženj, vzdrževanje medsebojne razdalje, umivanje rok, prezračevanje prostorov in nošenje mask, so spomnili v komisiji. "Ukrepi so povsod enaki, v različnih okoljih pa se v stroki in družbi razlikujejo le v njihovi intenzivnosti in v odzivih javnosti," ugotavljajo člani komisije.

V komisiji sicer izrekajo podporo "vsem ukrepom, ki so zakoniti, po svojem namenu preventivni in javnozdravstveno etično utemeljeni". "Mednje spada tudi cepljenje in v številnih okoljih, kjer stanje epidemije to zahteva, uvajajo njegovo obveznost. V Sloveniji ceno nizke precepljenosti vsak dan plačujejo za covidom-19 oboleli, hospitalizirani, intenzivno zdravljeni in umrli bolniki, med katerimi je največ necepljenih," opozarjajo in dodajajo, da se zato v komisiji pridružujejo pozivom zdravstvenih ustanov in združenj, da se razmisli o obveznosti cepljenja skupin, "ki so po dosedanjih epidemijskih izkušnjah najbolj izpostavljene hujšim oblikam bolezni, in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi".

Ob pojavu novih različic bi "veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju"

Ob tem v komisiji opozarjajo, da je za resne neželene posledice cepljenja država dolžna sprejeti pravila za urejanje odškodninskih postopkov. "V primeru novih epidemičnih variant virusa pa bi – glede na strokovno presojo in učinkovitost cepiv – veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju," so še dodali.

Komisija je sicer odgovorne zdravstvenike znova opozorila na potrebo po strokovni enotnosti v oblikovanju preventivnih ukrepanj. Ob tem poziva stroko, naj ob nesoglasjih poišče načine za njihovo odpravo. "Neenotnost stroke podpira proticepilsko razpoloženje v naši družbi, ki jo v epidemijskem stresu obremenjuje še družbena razdvojenost v sprejemanju in izpolnjevanju potrebnih in strokovno utemeljenih preventivnih ukrepanj," so še sklenili.