Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po dva nova primera so zaznali v občinah Ljubljana, Koper, Pivka, Straža.

Po enega so našli v občinah Velenje, Sežana, Hrastnik, Kočevje, Medvode. Okužbo so potrdili še pri enem tujcu.

V bolnišnicah se trenutno zdravi osem zbolelih za covidom-19, sporoča vlada. Na intenzivni negi je eden.

Skupno so do zdaj iz bolnišnic odpustili 297 ljudi, ki so preboleli covid-19. V četrtek je bilo 11 okužb, v sredo šest, v torek sedem.

V petek ni umrl nihče z novim koronavirusom. Skupno je doslej za to boleznijo v Sloveniji umrlo 111 ljudi.

Število okuženih znova višje

Kacin: Sekundarne okužbe naj zdrznejo vsakogar

"Tako kot je videti v tem trenutku, je vsaj osem okužb sekundarnih iz grozdov, ki jih poznamo od prej. Skratka, očitno se okužili bolj ali manj hkrati ali pa zaporedno in šele zdaj so se pokazali znaki, zaradi katerih je bilo potem ugotovljeno, za kaj gre," je za Radio Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Nekaj primerov je vnesenih iz tujine. Po besedah Kacina gre za države z rdečega seznama, kjer je možnost okužbe velika in za katere posameznik dobi odločbo o karanteni. Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je za Pop TV potrdil, da so okužbe v Sloveniji precej razpršene po celotni državi, kar je predvsem posledica tega, da je večina okužb vnesenih iz držav s t. i. rdečega seznama in ni posledica širjenja znotraj države.

Potovanje je odsvetovano v Srbijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo ter na Kosovo. Potniki, ki pridejo iz teh držav, morajo v 14-dnevno karanteno.

Trenutno je na celotnem območju države aktivnih primerov 80. Deset ali več primerov so doslej potrdili v 26 občinah. Kacin opozarja, da so se ljudje v teh poletnih sprostili, veliko se družijo, pri tem pa premalo upoštevajo primerno fizično razdaljo. "In če je vmes nekdo, ki je pozitiven, se to prenaša na druge. Že nekaj časa opozarjamo na to družbeno distanco, naj se ljudje izogibajo druženju ..."

O zaostrovanju ukrepov zaradi porasta okužb pristojni za zdaj še ne razmišljajo. Bo pa po mnenju Kacina treba uvesti strožji nadzor nad upoštevanjem odločb o karanteni. "Sekundarne okužbe naj zdrznejo vsakogar, opozorila stroke moramo dosledno upoštevati," je pozval.

Medtem je Krek izrazil skrb zaradi trenutnega epidemiološkega stanja na Hrvaškem. Če se ne bo umirilo, bo treba zaostriti ukrepe.

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. Foto: BoBo
Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. Foto: BoBo

Beovićeva: To že postaja vzorec

"Skrbi nas posebej to, da za vse niti ne vemo izvora. Poleg tega je to postal že neke vrste vzorec. Ne gre samo za en dan, ko imamo večje število okužb, ampak se to ponavlja. Za zdaj epidemiološki službi še uspeva zamejevati primere, tako da ne gremo po tej eksponentni krivulji, da bi jih bilo recimo naslednji dan še enkrat toliko. Ampak lahko se seveda to v prihodnjih dneh zgodi," je za Radio Slovenija povedala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Ljudem svetuje, naj se izogibajo tudi zasebnim druženjem, saj so glede na izkušnje zadnjih 14 dni ta ena glavnih težav.

Ljudem, ki odhajajo na počitnice, svetuje, naj se izogibajo zabavam in ves čas opazujejo pojav morebitnih simptomov bolezni. Če se odpravljajo v države z rdečega seznama, naj ob vrnitvi gredo v karanteno, je pozvala.

Presodila je, da se ljudje v zadnjem času očitno niso dovolj držali pravil osebne razdalje in razkuževanja rok. Opozorila je, da če se bo trend okužb povečeval in ne bo popolnega zaprtja države kot v prvem valu, potem bo zelo težko ohranjati normalno življenje in obenem poskrbeti za visoko število okuženih. Smrtnih žrtev bo v tem primeru bistveno več, je napovedala Beovićeva.

Število okuženih z novim koronavirusom se je spet povečalo