Foto: EPA
Foto: EPA

"Latvija je številka ena na svetu po stopnji okužb," je dejal latvijski minister za zdravje Daniels Pavluts po izredni seji vlade, na kateri so sprejeli sklep o zaprtju države.

Pavluts je pojasnil, da bodo v času strogih omejitvenih ukrepov zaprte trgovine, restavracije, šole in prepovedane prireditve. Dovoljene bodo izključno najnujnejše storitve. V veljavi bo tudi omejitev gibanja od osme ure zvečer do pete ure zjutraj.

Po tem obdobju bodo po napovedih Pavlutsa začeli sproščanje omejitev za tiste, ki so se cepili proti covidu-19.

"Naš zdravstveni sistem je ogrožen," je odločitev za zaprtje države pojasnil premier Krišjanis Karinš in krivdo pripisal slabi precepljenosti prebivalcev, kar je bil vzrok za porast hospitalizacij.

"Opravičujem se vsem cepljenim," je še dejal Karinš. Omejitev potovanj ne bo, saj so po besedah premierja drugod stopnje okužb veliko nižje in zato ne vidijo nevarnosti.

V Latviji je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih le 54 odstotkov odraslih prebivalcev, kar je znatno nižje od povprečja v Evropski uniji, ki znaša okoli 75 odstotkov.

Prejšnji teden je latvijska vlada odpovedala večino načrtovanih operacij v bolnišnicah, da bi sprostila postelje in osebje za oskrbo bolnikov s covidom-19.

Število okužb se je v primerjavi s prejšnjim tednom povečalo za 49 odstotkov in Latvija ima drugo najvišjo stopnjo novih okužb v Evropski uniji za sosednjo Litvo.