Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Hitri test za odkrivanje okužb z novim koronavirusom mariborskih raziskovalcev temelji na uporabi nanodelcev zlata, ki laično povedano zelo dobro prepoznajo virus. Gre za nadgradnjo hitrih testov, ki so zdaj v uporabi. Z njim bodo ob potrjevanju okužbe lahko določili tudi stopnjo okuženosti.

"Stopnjo okuženosti bomo določali glede na to, kaj ima pacient v krvi. Potek bolezni covid-19 je povezan s tvorbo protiteles. Ali smo na začetku, ali smo v sredini ali smo preboleli," je povedala Rebeka Rudolf z mariborske fakultete za strojništvo.

Pacientu bo odvzeta kapljica krvi, kakor sladkornim bolnikom. Zanesljivost t. i. elfija testa pa bodo v prihodnjih mesecih preverjali v mariborskem kliničnem centru.

"Če bomo ujeli 350 pozitivnih pacientov na novi koronavirus, ki jih bomo potrdili s PCR-testom, bi lahko tehnologijo izdelave prenesli na industrijsko raven zainteresiranemu podjetju," je pojasnila Rudolf.

Množična uporaba bi lahko sledila prihodnje leto, menijo mariborski raziskovalci.

Testi z nanodelci zlata pa bodo širše uporabni tudi v prihodnje: "Tako za odkrivanje drugih virusov, ki jih že poznamo in ki se bodo še pojavili, kakor tudi bakterij. Prenos je mogoč tudi na področja veterine, biologije in kmetijstva, kjer bomo lahko detektirali vse nanoakterje, ki so z drugimi prepoznavnimi tehnologijami nezaznavni."

Proizvodnja testov zaradi uporabe nanodelcev zlata ne bo dražja, pravi Rebeka Rodulf. Pomembneje bo imeti domače proizvajalce drugih komponent testov, ki se na svetovnem trgu dražijo.

Novi hitri test za koronavirusne okužbe