Evangeličanska cerkev Primoža Trubarja Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Evangeličanska cerkev Primoža Trubarja Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Navkljub resnosti stanja ni časa za paniko, ki bi povzročila še večje težave, je v sporočilu za javnost v imenu slovenske Evangeličanske cerkve zapisal tiskovni predstavnik in nekdanji škof Geza Erniša. Je pa čas za realno oceno stanja, v katerem smo, brez takojšnjega preračunavanja, koliko nas bo to vse skupaj stalo. "Na prvem mestu so ljudje, kajti ljudje ustvarjajo milijarde, in ne milijarde ljudi," meni.

Kot je ocenil Erniša, smo "vsi skupaj v istem čolnu in ne sme nam biti vseeno, kam ta čoln pluje". Ob tem je zaželel, da bi vsi stopili skupaj in v sodelovanju s stroko ter osebnim ravnanjem naredili vse, da to grožnjo zdravju in življenju premagamo ter življenje vrnemo v vsakdanje tirnice.

Škof Geza Erniša je dejal, da
Škof Geza Erniša je dejal, da "smo vsi v istem čolnu". Foto: MMC RTV SLO

Ukrepi bodo začeli veljati ob polnoči in bodo veljali do preklica, je sklenila škofovska konferenca. Duhovniki bodo maše po sprejetih namenih darovali izključno zasebno in brez prisotnosti vernikov.

Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ne bo dovoljeno. Maše in križevi poti ter druge oblike pobožnosti na prostem niso dovoljeni.

Spregled dolžnosti udeležbe svete maše

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, televiziji oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila, so zapisali v SŠK-ju.

Župnikom nalagajo, naj na vrata cerkva pritrdijo obvestilo, na katerem naj bo napisano: "Svete maše so do nadaljnjega odpovedane. Možna je osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v cerkvi oz. kapeli ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra."

Stolna cerkev sv. Nikolaja v Ljubljani. Foto: BoBo
Stolna cerkev sv. Nikolaja v Ljubljani. Foto: BoBo

Cerkve odprte pod posebnimi pogoji

Slovenska škofovska konferenca dopušča, da so cerkve v času epidemije odprte izključno pod naslednjimi pogoji: da gre za osebno molitev zdravih vernikov brez simptomov akutne pljučne bolezni, da je istočasno v cerkvi največ 10 ljudi, med katerimi mora biti vsaj 1,5 metra razdalje, da cerkev, ki je odprta za vernike, vsaj dvakrat na dan očistijo z razkužilnimi sredstvi in da je vernikom v cerkvi na voljo razkužilno sredstvo za roke.

Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas. Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila. V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Podeljevanje zakramenta svetega krsta in poroke se preloži.

Verouka ne bo

Prav tako do preklica po župnijah ne bo verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki. Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do preklica zaprti. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma elektronski pošti.

Katoliškim vrtcem, šolam in drugim izobraževalnim ter karitativnim ustanovam škofje nalagajo, da sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Vsi verniki, zlasti starejši, naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čimprejšnji konec epidemije. Prav tako škofje k molitvi vabijo tudi druge vernike, duhovnike, redovnice, redovnike in katoliška laiška gibanja.

Ukrepi Evangeličanske cerkve

Tudi Evangeličanska cerkev je na podlagi razglasitve epidemije sprejela ukrepe za vse vernike in vernice ter druge obiskovalce verskih obredov in sakralnih objektov. Tako od petka odpadejo vsa bogoslužja in pobožnosti v evangeličanskih cerkvah in kapelah.

Odredba velja do preklica. Vernike ob tem spodbujajo, da doma berejo Sveto pismo, molijo ali sprejemajo radijska oz. televizijska bogoslužja, so zapisali v sporočilu za javnost. Pogrebni obredi naj potekajo v ožjem družinskem krogu in v čim krajši obliki.

Islamska skupnost je do preklica odpovedala vse dejavnosti. Foto: BoBo
Islamska skupnost je do preklica odpovedala vse dejavnosti. Foto: BoBo

Prav tako se do preklica prekinejo poučevanja verouka, mladinska srečanja in različne oblike kateheze. Poučevanje verouka se bo začelo hkrati z začetkom pouka v šolah, veroukarji, še posebej konfirmandi, pa naj snov predelajo doma skupaj s starši. Cerkve so lahko čez dan odprte, a naj služijo osebni pobožnosti, so navedli. Pri tem naj se upošteva ustrezna oddaljenost med ljudmi, klopi in ključi v cerkvi pa naj se po uporabi razkužijo. Poleg tega morajo biti v cerkvah nameščena razkužila.

V evangeličanski cerkvi vernikom in vernicam svetujejo, da naj se ob znakih lažje obolelosti samoizolirajo. Čas naj posvetijo molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in družinskih članov ter za čimprejšnji konec epidemije. Za konec pa vse vernike, vernice, duhovnice in duhovnike pozivajo, naj aktivno spremljajo in upoštevajo napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih zdravstvenih institucij.

Islamska skupnost odpovedala vse dejavnosti

V prostorih islamske skupnosti bodo prav tako odpovedali vse dejavnosti. Ukrep je sledil razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, so sporočili. Mešihat islamske skupnosti v Sloveniji je sicer že v ponedeljek razpravljal o aktualnih razmerah glede širitve novega koronavirusa in sprejel sklep o omejitvi obiska prostorov, kjer se opravljajo molitve.