Maske še vedno ostajajo obvezne v zaprtih prostorih. Foto: Shutterstock
Maske še vedno ostajajo obvezne v zaprtih prostorih. Foto: Shutterstock

Nošenje mask je tudi na prostem obvezno takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Mask ni treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, piše v odloku, ki ga je vlada v uradnem listu objavila v petek, kakšno uro pred polnočjo, veljati pa je že začel.

Vlada je na petkovi dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela še druge odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden, ko se konča t. i. velikonočno zaprtje države.

Sorodna novica V ponedeljek nazaj v šole, policijska ura se ukinja, odprte vse trgovine, gostinske terase zaprte

Za en teden bo za vso državo veljalo, da je v rdeči fazi, kar pomeni, da nočne omejitve gibanja od ponedeljka ne bo več, saj bo od zdaj policijska ura omejena zgolj na črno fazo, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami z nekaterimi izjemami ostaja.

V rdeči fazi so odprti vrtci in šole, dijaki se šolajo po modelu C, razen dijakov 4. letnika, ki vsi obiskujejo šolo, na fakultetah pa lahko potekajo izpiti in seminarji za do deset ljudi.

Odprti so tudi muzeji, knjižnice in galerije. Znova bodo dovoljeni tudi treningi in športna tekmovanja na državni ravni, tudi za kadete in mladince, ter brezkontaktne športne aktivnosti največ desetih ljudi. Hkrati se odpirajo trgovine, dijaški domovi, glasbene šole, mogoča je izvedba baleta in drugih plesnih dejavnosti. Odpirajo se smučišča, po odločitvi ustavnega sodišča se odpirajo tudi meje.

S ponedeljkom in rdečo fazo se odpira tudi večina dejavnosti. Avtoservisne delavnice, frizerji in druge storitve spet lahko odprejo vrata pod pogoji testiranja zaposlenih. Obrtno-podjetniška zbornica je glede tega zadovoljna. Njen predsednik Branko Meh je za Radio Slovenija dejal: "Seveda smo tudi pričakovali, da se 12. odprejo vse storitvene dejavnosti, in očitno se je to tudi zgodilo, da sta vlada in NIJZ spoznala, da v nedogled ne morejo zapirati storitvene dejavnosti."

Maske na prostem so odslej obvezne le, če ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostne razdalje. Foto: Pixabay
Maske na prostem so odslej obvezne le, če ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostne razdalje. Foto: Pixabay

Terase in vrtovi ostajajo zaprti vsaj en teden

Gostinci pa bodo za strežbo na terasah in vrtovih morali počakati na oranžno fazo ‒ nekatere regije bi se utegnile obarvati oranžno že čez dober teden dni. Delodajalci in sindikati iz te panoge sicer opozarjajo, da ni še nihče dokazal, da so gostinski vrtovi in terase vir okužb.

Branko Meh poudarja: "Pričakujemo, da bo vlada tudi na tem področju spregledal in da bo dovolila gostinskim lokalom, da začnejo obratovati." Sindikalistka Breda Črnčec pa dodaja: "Če ne bo odziva vladajočih in nas bodo še naprej ignorirali, bomo v naslednjem tednu na našem najvišjem organu sprejeli sklep o stopnjevanju sindikalnih aktivnosti."

Turistične nastanitve se sproščajo šele v rumeni fazi, bari in diskoteke pa ostajajo zaprti tudi v zeleni fazi, ko v državi tako rekoč ni več omejitev.

Pol leta zaprtja gostinskih lokalov
Večina ukrepov se bo sprostila v ponedeljek

Prepovedani ostajajo vsi shodi, slavja

Epidemija se sicer podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih zvez.

Število oseb pri verskih obredih bo od ponedeljka omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Vlada prenovila načrt rahljanja ukrepov