Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 7269 novih primerov okuženih z novim koronavirusom, kar je 14 odstotkov več kot v petek. Foto: EPA
Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 7269 novih primerov okuženih z novim koronavirusom, kar je 14 odstotkov več kot v petek. Foto: EPA

Madžarska, kjer naj bi do aprila cepili 2,4 milijona ljudi, se je po besedah premierja Viktorja Orbana "znašla v tretjem valu" epidemije. Od ponedeljka tako znova uvaja policijsko uro, zapirajo se trgovine in šole.

Madžarski premier Viktor Orban je dejal, da se v državi od ponedeljka dalje začenja "zadnja faza vojne proti koronavirusu". Do konca velikonočnih praznikov, 7. aprila, bodo zaprli vse trgovine razen živilskih trgovin, drogerij in lekarn ter bencinskih črpalk, saj se bodo ustavile tudi vse storitvene dejavnosti. Med 20. in 5. uro bo veljala prepoved gibanja.

Zaprti bodo tudi osnovne šole in vrtci. V srednjih šolah in na univerzah se bo nadaljeval pouk na daljavo, medtem ko so restavracije, hoteli in kulturne ustanove že zaprti.

Sorodna novica EU naj bi pozval ZDA k odobritvi izvoza cepiva AstraZenece

V bolnišnicah je trenutno 7250 obolelih s covidom-19, od tega jih 750 potrebuje umetno predihavanje. Orban je v petek ocenil, da lahko število obolelih, ki potrebujejo zdravstveno pomoč v bolnišnicah, zvišalo tudi na 15.000 ali 20.000. Državljanom je zagotovil, da bo njihov zdravstveni sistem to zmogel.

Povedal je, da s cepljenjem proti covidu-19 dobro napredujejo. Do petka je bilo po njegovih besedah s prvim odmerkom cepiva cepljenih 862.953 ljudi. Orban ocenjuje, da bo do prvega tedna v aprilu cepljenih 2,4 milijona ljudi, do začetka maja 4,7 milijona in do začetka julija osem milijonov ljudi.

Na Madžarskem poleg na ravni EU-ja odobrenih cepiv proti covidu-19 uporabljajo tudi ruski Sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm. Po besedah Viktorja Orbana poteka dobava kitajskega cepiva po načrtih, manjše zamude so pri dobavi ruskega cepiva, medtem ko so se pošiljke iz EU-ja doslej izkazale za nezanesljive.

Dalajlama prejel odmerek cepiva

14. dalajlama je prejel prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. 85-letnik je po prejemu odmerka pozval ljudi, naj bodo pogumni in se cepijo.

Duhovni vodja Tibeta živi v izgnanstvu v Indiji, kjer so ga cepili s cepivom Covishield - cepivom AstraZenece, ki ga proizvajajo v Indiji.

  • Na Dunaju znova protesti proti ukrepom

Na Dunaju potekajo protesti proti ukrepom, sprejetim zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19. Napovedanih je več shodov različnih pobudnikov.

Med njimi je tudi desničarska svobodnjaška stranka (FPÖ). Nagovoril jih je vodja poslanske skupine FPÖ-ja Herbert Kickl, ki je kritiziral vlado, med navzočimi je bilo še več poslancev FPÖ-ja. Protestniki so s transparenti sporočali "Kurz mora stran!".

Na vzporednem shodu na pobudo politične levice se je opoldne zbralo okoli 200 ljudi, večinoma s kolesi. Nekateri udeleženci so prišli z avtobusi iz drugih delov Avstrije.
Dogajanje nadzirajo policisti, ki preverjajo, ali protestniki nosijo zaščitne maske in vzdržujejo predpisano razdaljo, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju avstrijskega časopisa Kronen Zeitung je policija že ustavila enega od shodov, bilo je tudi nekaj aretacij.

Odprtje hotelov na začetku aprila

RTV-jev dopisnica Petra Kos Gnamuš je za Radio Slovenija predtem poročala, da bo Avstrija hotele in gostilne odprla šele aprila, če bo to dopuščala boljša epidemična slika. Konec marca bodo lahko gostinci odprli vrtove in terase gostiln. Hotelirje tudi po odprtju čaka negotova poletna turistična sezona.

Pri tem je opozorila, da je najhuje na Dunaju, "kjer so v celoti odvisni od tujih gostov, prireditev, kongresnega turizma. Bolj optimistični so na podeželju in v višje ležečih predelih Avstrije, kjer po odprtju hotelov računajo na domače goste." Ker meje ostajajo zaprte, v Avstrijo ne bo gostov iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da Avstrijce vse bolj skrbijo gospodarske posledice pandemije, več kot dve tretjini vprašanih meni, da bodo gospodarske posledice ukrepov bolj škodile Avstrijcem kot pa pandemija sama.

Hotel Aqua Dome Tirol Therme Langenfeld (Langenfeld, Avstrija). Foto: Trivago
Hotel Aqua Dome Tirol Therme Langenfeld (Langenfeld, Avstrija). Foto: Trivago

11.500 primerov britanske in manj kot 500 južnoafriške različice

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2557 novih primerov okužb z novim koronavirusom, v zadnjih sedmih dneh povprečno 2000 na dan. Delež pozitivnih testov se je gibal pri okoli 4,9 odstotka, danes je pri 5,4 odstotka. Intenzivno nego potrebuje 322 bolnikov s covidom-19, kar so štirje manj kot dan prej, a 58 več kot pred tednom dni.

Minister za zdravje Rudolf Anschober je zaradi vedno večjega deleža britanske različice virusa opozoril pred "pandemijo v pandemiji". Med različicami virusa je več kot polovica britanske različice.

"Za Avstrijo to ni nič dobrega. Britanska različica je mnogo bolj nalezljiva kot izvirna, po trenutnih ocenah v Avstriji za okoli 23 odstotkov. Medtem ko je reprodukcijsko število originala 1, je to pri britanski različici 1,23, kar je skrb vzbujajoče visoka vrednost. Bolj ko je razširjena britanska različica, toliko večja je nevarnost, da se okužite v Avstriji," je pojasnil minister Anschober.

Doslej so izsledili 11.576 primerov britanske različice novega koronavirusa in 454 primerov južnoafriške. Izjema je okrožje Schwaz na avstrijskem Tirolskem, kjer še vedno prevladuje južnoafriška različica. Se pa tam položaj izboljšuje, število aktivnih okužb se je ta teden znižalo na 78.

"Po veliki noči bo vse lažje"

"Še posebej, ko smo soočeni z večjo nalezljivostjo, je pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov, kot so dosledno nošenje zaščitnih mask FFP2, vzdrževanje razdalje dveh metrov in zmanjšanje stikov na najmanjši mogoč obseg," je dejal Anschober.

"Vsi skupaj bomo odločili z našimi dejanji, ali bomo kljub prevladi bolj nalezljive različice virusa dobro prestali krizne čase do velike noči. Po tem prazniku bo lažje, predvsem zaradi višjih temperatur, manj pogostega zadrževanja v zaprtih prostorih in večjega števila cepljenih proti covidu-19," je dodal.

Doslej so v Avstriji cepili proti covidu-19 okoli 800.000 ljudi, v prihodnjih tednih naj bi cepljenje pospešili. "Marca bo dobava cepiv trikrat večja kot januarja in februarju, aprila pa bo za še enkrat večja," napoveduje avstrijski minister za zdravje.

  • Stockholm: Protesti proti ukrepom celo na Švedskem
Policisti so zaprli most v Stockholmu in protestnike pozivali, naj se razidejo. Foto: Reuters
Policisti so zaprli most v Stockholmu in protestnike pozivali, naj se razidejo. Foto: Reuters

V švedski prestolnici Stockholm se je zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvi velikih zborovanj na prostem. Stockholmska policija je protestniki prek zvočnikov pozivala, naj se razidejo, in sporočala, da je v času epidemije dovoljeno zbiranje do osem ljudi.

K današnjim protestom v švedskem glavnem mestu je prek družbenih omrežij pozvala skupina z imenom Freedom Sweden. Njeni podporniki so kritični do omejitev in obveščanja javnosti o epidemiji pristojnih.

Na Švedskem s približno 10,3 milijona prebivalci so od začetka epidemije potrdili 684.000 okužb, umrli so 13.003 ljudje s covidom. V državi so do petka s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih inštituta za javno zdravje cepili okoli sedem odstotkov odraslih.

Švedska vlada se je od začetka epidemije večinoma nanašala na prostovoljno upoštevanje preventivnih ukrepov in ni uvajala stroge zakonodaje. Februarja je vlada sicer napovedala, da bo skrajšala delovni čas restavracij in barov in omejila število ljudi v trgovinah.

  • Protesti tudi v irskem mestu Cork

V irskem mestu Cork se je zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti zaprtju države zaradi epidemije covida-19. Večina protestnikov ni spoštovala ustrezne medsebojne razdalje in ni nosila zaščitnih mask, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V nasprotju s protesti v irski prestolnici Dublin pred tednom dni so današnji protesti minili brez zapletov. Policija je sicer številnim preprečila udeležbo.

Na Irskem v zadnjih dneh zaznavajo padec števila okužb in covidnih bolnikov v bolnišnicah. Pretekli teden je prvič po božiču 14-dnevna incidenca padla pod 200. Na Irskem s 4,9 milijona prebivalci so po navedbah premierja Micheala Martina doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili približno 500.000 ljudi.

  • Med epidemijo v Londonu trop podgan

V Londonu in še treh večjih mestih v Združenem kraljestvu so med epidemijo zaznali občutno več podgan. Britansko združenje za zatiranje škodljivcev (BPCA), ki zastopa 700 zatiralcev škodljivcev po državi, poroča o 51-odstotnem povečanju dejavnosti glodavcev med prvim valom epidemije in kar 78-odstotnem zvišanju novembra, ko je sledilo drugo zaprtje javnega življenja.

Podgane se navadno izogibajo človeku, gnezda pa si uredijo v kanalizacijskih ceveh. Vendar pa so pri iskanju hrane med epidemijo našle priložnost v zapuščenih, praznih restavracijah, pivnicah in poslovnih prostorih.

"Kot kaže, se spreminja njihov vedenjski vzorec. Še posebej podgane postajajo vse bolj vidne na površini. V mestnih središčih je manj odpadne hrane v zabojnikih in po tleh, tudi smetnjaki pri restavracijah so prazni, brez odpadne hrane," so za portal Deutsche Welle sporočili z BPCA-ja in dodali, da se zato podgane selijo in iščejo nove vire hrane. "Zdi se, da se selijo iz mest v stanovanjska naselja, kjer smeti še vedno polnimo z odpadno hrano."

Zaradi zaprtih trgovin in restavracij med epidemijo so se v Londonu močno razmnožile podgane, ki prenašajo številne bolezni. Foto: EPA
Zaradi zaprtih trgovin in restavracij med epidemijo so se v Londonu močno razmnožile podgane, ki prenašajo številne bolezni. Foto: EPA

Podgane poleg kuge prenašajo številne bolezni, med njimi bakterijo leptospirozo, salmonelo, listerijo, toksoplazmo in hantavirus.

Pri zatiranju teh glodavcev pa niso uspešne niti mačke, saj so podgane tako velike in divje, da jih težje ujamejo in pokončajo. BPCA trdi, da so podjetja za zatiranje škodljivcev tudi med epidemijo izvajala svoje dejavnosti, vendar pa prebivalce vseeno pozivajo na dodatno previdnost pri shranjevanju hrane, preverjanju pravilne zatesnitve dostopnih mest za podgane, kot so prezračevalniki, temeljito čiščenje in izvajanje higienskih ukrepov.

  • Švica na referendum zaradi zakrivanja obraza

Kot najučinkovitejša ukrepa za zajezitev epidemije z novim koronavirusom oziroma širjenja bolezni covid-19 sta se izkazala vzdrževanje varnostne razdalje in nošnja zaščitnih mask. Vendarle pa bodo v Švici v nedeljo na rednem referendumu odločali o prepovedi prekrivanja obraza, kot sta nikab in burka, tradicionalno pokrivalo žensk v islamu, kot tudi o prepovedi nošenja smučarskih mask in pisanih rut bandan, ki jih nosijo protestniki, poroča Euronews.

Kritiki predlaganih sprememb opozarjajo na njihovo nesmiselnost v času svetovne pandemije, saj se ukrepi nanašajo na čas napadov skrajnih islamistov. Zagovorniki sprememb pa so prepričani, da je pokrivanje obraza znak zatiranja žensk.

Med referendumskimi vprašanji bo tudi oblikovanje elektronskih identifikacijskih izkaznic za izboljšanje varnih spletnih transakcij, za kar kritiki menijo, da posega v zaščito osebnih podatkov. Med vprašanji bo tudi sporazum o prosti trgovini z Indonezijo, čemur pa nasprotujejo okoljevarstveniki, ki jih skrbijo nasadi palm za pridelavo palmovega olja v arhipelagu v Indijskem in Tihem oceanu.

  • Na Hrvaškem 15 mrtvih

Na Hrvaškem so potrdili 658 novih primerov okužb, s čimer se je število aktivno okuženih zvišalo na 3770. V bolnišnici je 738 obolelih s covidno boleznijo 19, 72 obolelih je na medicinskem ventilatorju.

  • Nemčija bo sprejela obolele iz Slovaške

Nemška dežela Severno Porenje - Vestfalija na zahodu države bo sprejela covidne bolnike iz Slovaške, je sporočil slovaški zunanji minister Ivan Korčok. Letalo s slovaškimi bolniki naj bi še danes pristalo v Dortmundu.

Slovaški zdravstveni sistem je v t. i. tretjem valu epidemije zelo obremenjen. Sosednje države so Slovaški zato ponudile pomoč pri oskrbi obolelih, poleg Nemčije še Poljska.