Prizor z Brda pri Kranju. Foto: Twitter/Jelko Kacin
Prizor z Brda pri Kranju. Foto: Twitter/Jelko Kacin

Vlada je v petek in soboto obravnavala zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije bolezni covid-19 za državljane in gospodarstvo.

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb

Med drugim so določili, da je treba obvezno, najmanj dvakrat dnevno, razkuževati večstanovanjske stavbe, še posebej kljuke na vhodu, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami. Pred dvigali pa mora biti opozorilo, naj ga ljudje uporabljajo posamično.

Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

Le invalidi, upokojenci, nosečnice zjutraj v trgovino

Spremenila je tudi delovanje trgovin, in sicer bodo po novem med 8. in 10. uro lahko v trgovinah nakupovale le ranljivejše skupine – invalidi, upokojenci, nosečnice. Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času. Odlok začne veljati v ponedeljek.

Podaljšanje prepovedi zračnih prevozov potnikov

V sredo se izteka prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji, ki velja za prevoze iz držav nečlanic EU-ja ali vanje, ne velja pa za tovorni promet. To so sprejeli že 17. marca, zdaj pa so prepoved podaljšali še največ za 14 dni.

Podrobnosti v nedeljo ob 17. uri

Predsednik vlade Janez Janša bo sprejete ukrepe predstavil na novinarski konferenci v nedeljo. Konferenca bo ob 17. uri, pridružili pa se mu bodo še podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin.

S svojimi ukrepi želi vlada pohiteti. DZ bo o svežnju predvidoma odločal v sredo, vlada pa je nekaj odločitev sprejela že v petek. Med drugim je bil sprejet pravilnik, po katerem se vsi zdravstveni delavci in pripravniki, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem, vključijo v izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Določene so bile tudi kvote pravic proračunske porabe za drugo trimesečje – proračunski porabniki smejo v tem obdobju porabiti četrtino pravic iz sprejetega proračuna za to leto.

Enoletni odlog odplačevanja posojil

Prvi sveženj zakonov, ki bo začel veljati v nedeljo, med drugim uveljavlja tudi možnost enoletnega odloga odplačevanja posojil. Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge, samozaposleni in posamezniki bodo lahko pri banki zaprosili za enoletni odlog odplačila posojila. To bodo lahko storili še leto in pol po koncu epidemije, zato naj v teh razmerah ne hitijo na banke, opozarja predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak. V pogovoru za Radio Slovenija je Brodnjak posojilojemalce pozval, naj se na banko obrnejo po digitalnih poteh ali po telefonu. Za podjetja so predvidene tudi administrativne razbremenitve.

Sorodna novica "Megazakon" za pomoč ob epidemiji bo prenočil na vladni mizi

Začasna ustavitev upravnih in sodnih rokov

Uveljavljen je bil tudi ukrep, ki začasno ustavlja roke v upravnih in sodnih zadevah. Tisti, ki jim je ali jim bo potekla veljavnost osebne izkaznice, bodo njeno veljavnost lahko podaljšali v osmih dneh po prenehanju ukrepov. Rok se bo podaljšal tudi za državljanke in državljane, ki jih je upravna enota pozvala k dopolnitvi vloge. Vse vloge je sicer mogoče oddati prek portala eUprava tudi brez certifikata.

Začasen in predčasen odpust obsojencev

Da bi omejili morebitno širjenje virusa v zaporih, direktorji zaporov dobivajo pooblastilo, da začasno prekinejo prestajanje kazni ali največ šest mesecev pred iztekom kazni obsojenca izpustijo. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je ob tem direktorje zaporov pozvala, naj pri odločanju o začasni prekinitvi prestajanja kazni ravnajo racionalno in odgovorno.

Zagotovitev preskrbe s hrano

Sprejeta je bila tudi zakonska podlaga, ki v primeru zaostritve razmer zaradi epidemije do te mere, da bi bila motena oskrba s hrano, vladi omogoča določanje cen posameznih skupin prehranskih izdelkov in omejevanje prometa z njimi.

Sorodna novica Pošta Slovenije upokojence prosi, naj za kakšen dan odložijo dvig pokojnine
Zakon naj bi veljal za april in maj, zagotovo pa bo po Janševih besedah za nekatere ukrepe predlagano, da veljajo tudi za nazaj. To ustava omogoča, je pojasnil. Foto: BoBo
Zakon naj bi veljal za april in maj, zagotovo pa bo po Janševih besedah za nekatere ukrepe predlagano, da veljajo tudi za nazaj. To ustava omogoča, je pojasnil. Foto: BoBo

Temeljni dohodek za samozaposlene, dodatek za upokojence

Med najpomembnejšimi pričakovanimi ukrepi sta sicer državno sofinanciranje prispevkov za delavce na čakanju in pomoč samozaposlenim v obliki odpisa socialnih prispevkov in izplačila mesečnega temeljnega dohodka v znesku 700 evrov. Ministrski zbor naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v vrednosti 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Vlada je domnevno odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo med 200 in 300 evri, je poročala Televizija Slovenija.

Predsednik vlade Janša želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. "Gre za megazakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela," je v četrtek dejal Janša.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.