Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za kakšen mehanizem gre? Farmacevtska podjetja bodo morala državi Unije, v kateri imajo tovarno, poročati o izvozu cepiva – če bo ta šel zunaj Unije, jim ga država lahko prepove. Komisija je sprva predvidela, da bo nadzor veljal tudi za Severno Irsko, saj bi prek nje lahko cepivo izvažali na Otok. A to bi pomenilo hud poseg v severnoirski protokol, del dogovora med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom o odnosih po brexitu, ki zagotavlja odprto mejo med Unijo in Severno Irsko brez nadzora nad izvoznimi izdelki.

V petek zvečer je Bruselj oznanil aktivacijo 16. člena severnoirskega protokola, ki omogoča opustitev kakšnega dela severnoirskega protokola, "ki povzroča gospodarske, družbene ali okoljske težave". Odločitev so zagovarjali s pomanjkanjem cepiva v Uniji.

Burni odzivi na EU-jev nadzor izvoza cepiv

Napoved je sprožila oster odziv na celotnem Otoku. "V severnoirski protokol ni mogoče kar tako posegati. Je bistveni, težko doseženi kompromis, ki za številne varuje mir in trgovanje," je tvitnil irski zunanji minister Simon Coveney.

Severnoirska premierka Arlene Forster je celo zahtevala odpravo celotnega severnoirskega protokola, ki mu sicer nasprotuje že od uvedbe. "Protokol je neizvedljiv, bodimo jasni. Treba ga je zamenjati, saj bodo v nasprotnem primeru tukaj, v Severni Irski, resnične težave," je povedala Fosterjeva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Premier (Boris Johnson) mora takoj obravnavati resnične trgovinske tokove med Veliko Britanijo in Severno Irsko, v katerih se pojavljajo motnje," je dodala.

Evropska komisija je po nasprotovanju oblasti v Belfastu, Dublinu in Londonu sporočila, da bo v pripravi mehanizma za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv iz EU-ja "zagotovila, da bo severnoirski protokol nedotaknjen".

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v petek zvečer, po pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, tvitnila, da se Bruselj umika od namere.

"Strinjala sva se o načelu, da ne sme biti omejitev pri izvozu cepiv za podjetja, ki izpolnjujejo pogodbene obveznosti," je sporočila von der Leynova po navedbah BBC-ja.

Bruselj: Severna Irska "stranska vrata" za pošiljanje cepiv na Otok

Evropska komisija je nadzor nad izvozom cepiv v Severno Irsko želela uvesti, da ta ne bi postala "stranska vrata" za pošiljanje cepiv iz EU-ja v Združeno kraljestvo. Čeprav v Bruslju zatrjujejo, da gre za splošen ukrep, ki ni uperjen proti nobenemu konkretnemu podjetju, je dejstvo, da ga je komisija napovedala po izbruhu spora z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Spor je sprožila napoved družbe, da bo Unija v prvem četrtletju tega leta dobila le četrtino odmerkov, ki so predvideni po pogodbi.

Novi zapleti s podjetjem AstraZeneca

Do mehanizma EU-ja kritičen WHO

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je bogate države pozval, naj se zavzemajo za to, da bi njihove države delile odmerke cepiva z revnejšimi. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je bogate države pozval, naj se zavzemajo za to, da bi njihove države delile odmerke cepiva z revnejšimi. Foto: Reuters

Zaradi uvedbe mehanizma za nadzor izvoza cepiv pa so zaskrbljeni v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), kjer poudarjajo, da ukrepi trenutno ne pomaga pri spoprijemanju s pandemijo covida-19.

"To je zelo skrb vzbujajoč trend," je dejala Mariangela Simao, ki je pri WHO-ju pristojna za dostop do zdravil. Cepiva proti covidu-19 je treba po njenih besedah pravično razdeliti med vse države, saj jih potrebujejo vsi ljudje.

Poudarila je še, da je treba zagotoviti tudi prost pretok sestavin in materialov za cepiva, saj proizvodnja poteka v več državah.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus se sicer ni neposredno odzval, je pa opozoril, da se je treba učiti na podlagi izkušenj s spopadanjem s HIV-om oziroma aidsom in pandemijo prašičje gripe leta 2009. Zdravila za aids so v države v razvoju prispela skoraj desetletje po tistem, ko so jih prejeli bolniki v razvitih državah. Cepiva proti prašičji gripi pa so države v razvoju prejele šele, ko je bilo epidemije že konec, je povedal Adhanom Ghebreyesus. "Želimo to zdaj ponoviti? Mislim, da ne," je bil jasen.

Poudaril je, da morajo bogate države zdaj cepiti zdravstveno osebje in starejše ljudi, drugih pa še ne. Države je pozval, naj potem ko cepijo glavne prednostne skupine, cepiva dajo revnejšim državam, ki morajo prav tako cepiti zdravstvene delavce in starejše.

WHO kritičen do mehanizma EU-ja za omejevanje izvoza cepiv