Danijel Bešič Loredan med izjavo za javnost na temo covida v ZD-ju Ljubljana. Foto: Zajem zaslona STA
Danijel Bešič Loredan med izjavo za javnost na temo covida v ZD-ju Ljubljana. Foto: Zajem zaslona STA

"Vse, kar smo zastavili za jesen, funkcionira, še posebej bi poudaril tvorno sodelovanje med NIJZ-jem in ministrstvom ter vsemi izvajalci. Na širšo javnost bi se obrnil v kontekstu – covid je z nami, prihaja gripa, prihaja jesen," je v izjavi za javnost na temo razmer glede epidemije covida-19 v uvodu povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Naš namen je, da covid sprejmemo, da znamo živeti z njim, da ostanemo zdravi, če smo bolni, ostanemo doma," je povedal minister Bešič Loredan in dodal še, da je vloga ministrstva za zdravje v tem, da naredi vse, da zdravstvenega sistema ne bo treba več ustavljati. Vsi programi in storitve morajo, tako minister, nemoteno teči dalje. "Da bodo vsi pacienti prišli do zdravstvene storitve, ki jo potrebujejo," je še dodal.

"Na srečo imamo zdaj močna orodja, to je prilagojeno cepljenje, zaščititi je treba vse rizične skupine, imamo zdravila, imamo jasne protokole, verjamem, da bomo skupaj zmogli. Na ministrstvu in vladi ostajamo na stališčih, in jih trdno zasledujemo, da ostanemo odprta družba," je Bešič Loredan pristavil in dodal, da se je treba zavedati, da je covid pač med nami.

"Ostanimo zdravi in sprejmimo to novo realnost, ki nas čaka, ne samo s covidom, ne samo z opičjimi kozami, verjetno bo še kaj," je nadaljeval in sklenil misel, rekoč, da izrednih razmer ni. "Jesen in zimo poskusimo preživeti tako, da bomo spomladi še bolj odprta družba in nam bo lažje," je zaključil.

Mario Fafangel, vodja svetovalne skupine pri NIJZ-ju. Foto: Zajem zaslona
Mario Fafangel, vodja svetovalne skupine pri NIJZ-ju. Foto: Zajem zaslona

Fafangel: Omikron je spremenil pravila igre

"Še ena jesen in zima s covidom in gripo je pred nami. Kakšna so še dejstva: število okužb narašča, tudi drugje po Evropi, jesenski val se je začel, Avstrija, recimo, nas je prehitela pri številu okužb. Številke bodo po napovedih naraščale tam do druge polovice oktobra, povečujejo se tudi hospitalizacije, položaj v intenzivkah zaostaja in je precej ugoden. Kaj to pomeni? Ključno, kar je spremenilo pravila igre, je različica omikron, ki ni tako huda," je pojasnil vodja posvetovalne skupine pri NIJZ-ju Mario Fafangel in dodal, da je kužnost omikrona sicer "velikanska", a je hospitalizacij relativno malo.

Cepiti je treba ranljive skupine

Kako se bomo spopadali s covidom to jesen in zimo? "Nekaj bo novosti, imamo nova orodja, zdravila, to spreminja pravila igre, imamo tudi nova prilagojena cepiva, ki so na voljo vsem, toliko bolj ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. Kaj ostaja enako? Na koncu te jeseni in zime, ko bomo gledali, katere države so uspešnejše, katere manj, kdo bo preprečil največ smrti? To bodo države, ki so bile uspešne pri precepljenosti rizične populacije, ki bodo najuspešnejše z osnovnim cepljenjem in poživitvenimi odmerki pri prebivalstvu nad 60. letom starosti," je pojasnil Fafangel in dodal, da se je to pokazalo v pretekli zimi in da bo zagotovo tako tudi tokrat.

Ta premik se je po Fafangelovih besedah zaradi omikrona zgodil povsod po Evropi. "Pripravljeni smo na vse scenarije, sledimo številkam, a kar si želimo, je, iti čez to jesen in zimo naprej s farmakološkimi ukrepi – zdravljenjem, preprečevanje hudih potekov bolezni in preventivnim cepljenjem," je pojasnil in se hkrati zahvalil vsem izvajalcem cepljenja.

DSO-ji so kritična točka

Ena najbolj kritičnih točk bodo spet domovi starejših občanov (DSO), zato je tu visoka precepljenost še toliko bolj ključna. "Hvala vsem svojcem, ki pomagajo, da se v DSO-jih cepljenje lahko izvaja, zahvala tudi vsem oskrbovancem, ki so se odločili za cepljenje, tudi vsem drugim nad 60 let, ki so se odločili za osnovno cepljenje, ki so se odločili za prvi ali drugi poživitveni odmerek, hvala, ker skrbite za svoje zdravje, tako pravzaprav skrbite za zdravje vseh nas," je Fafangel zaključil misel.

Povečan interes za cepljenje z novim cepivom

Cepljenje proti covidu-19 tako še vedno ostaja ključen preventivni ukrep. Ob prihodu novega, na različico omikron prilagojenega cepiva, so v ljubljanskem zdravstvenem domu (ZD) zaznali povečan interes za cepljenje, je povedala strokovna direktorica Tea Stegne Ignjatovič. Glede na pretekle izkušnje so število cepilnih terminov povečali predvsem ob koncu tedna. Na cepilni dan prejšnji teden so na primer cepili 300 ljudi, danes jih pričakujejo okoli 600.

Cepijo z vsemi cepivi, največje povpraševanje pa je po najnovejšem, večina jih po besedah strokovne direktorice ZD Ljubljana tako pride na cepljenje s četrtim, torej drugim poživitvenim odmerkom. "Do pet oseb na cepilni dan pride tudi po prvi odmerek, tega smo tudi še posebej veseli," je dodala.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca cepljenje v cepilnih centrih poteka zelo dobro. Na ministrstvu, kjer svojo vlogo po njegovih besedah vidijo kot vez med stroko in izvajalci ter uporabniki zdravstvenih storitev, so ob tem v stalnem stiku z izvajalci cepljenja, če bi se pojavile kakršnekoli težave.

Za zdaj pa se še niso odločili za enoten pristop k cepljenju, ampak so to prepustili izvajalcem, ki najbolj poznajo posebnosti posameznih regij. "Za zdaj so informacije zelo spodbudne, prav tako iz domov za starejše občane," je še dodal državni sekretar. Trenutno, kot je dodal minister, tako ne razmišljajo o organizaciji mobilnih enot ali t. i. dnevov cepljenja, saj da je cepljenje trenutno široko dostopno za vse.

Zdravilo paxlovid. Foto: EPA
Zdravilo paxlovid. Foto: EPA

Proticovidno zdravilo paxlovid

Prve izkušnje zdravnikov ob predpisovanju Pfizerjevega zdravila paxlovid, ki je namenjeno zdravljenju covida-19, so dobre, zdravilo je učinkovito in varno, je na novinarski konferenci povedal infektolog Janez Tomažič. Sam je paxlovid predpisal že desetim bolnikom s covidom-19, nihče od njih pozneje ni potreboval zdravljenja v bolnišnici.

Namestnik vodje delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Tomažič nima podatkov o tem, kolikokrat doslej so zdravniki v Sloveniji predpisali paxlovid. Je pa prepričan, da se uporablja pogosto.

Zdravilo, ki je na voljo v obliki tablet, je po njegovih besedah zelo učinkovito, saj za skoraj 90 odstotkov zmanjša potrebo bolnikov po bolnišničnem zdravljenju, v še večjem deležu pa smrtnost. Spomnil je, da gre pri zdravilu za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu, in tako okrepi njegovo delovanje.

Pri predpisovanju potrebna previdnost

Zdravniki morajo biti pri predpisovanju zdravila previdni, saj jemanje paxlovida ni združljivo z jemanjem nekaterih drugih zdravil. Zdravnikom so zato posredovali pisna navodila in organizirali izobraževanje preko Zdravniške zbornice Slovenije, ki se ga je udeležilo veliko zdravnikov in farmacevtov, je pojasnil infektolog.

Kot je pred časom dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, je paxlovid namenjen predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za hujši potek covida-19.

Tomažič ob tem poudarja, da mora bolnik zdravilo prejeti v petih dneh od okužbe s koronavirusom, saj je takrat najučinkovitejše. Zato je pomembno, da je zdravilo dostopno po Sloveniji – na voljo je v lekarnah.

NIJZ je prvih 1008 terapevtskih odmerkov zdravila paxlovid prejel v začetku septembra. Do zdaj je v Slovenijo prispelo vseh 6048 naročenih terapevtskih odmerkov zdravila, so za STA pojasnili na NIJZ-ju.

Od zdravil je sicer po Tomažičevih besedah zdravnikom za zdravljenje covida-19 še vedno na voljo remdesivir, ki ga bolniki lahko prejmejo v primeru potrebe po bolnišničnem zdravljenju.
V zadnjem času je na voljo tudi novo zdravilo na podlagi monoklonskih protiteles evusheld. Namenjeno je posameznikom z oslabljenim imunskim sistemom, saj šest mesecev preprečuje, da bi oseba zbolela s covidom-19, prav tako je namenjeno zgodnjemu zdravljenju covida-19. Bolnik ga mora prejeti v sedmih dneh po okužbi s koronavirusom, je pojasnil.

Bešič Loredan: Izrednih razmer ni, družba ostaja odprta
V četrtek so zaznali 2297 okužb. Foto: BoBo
V četrtek so zaznali 2297 okužb. Foto: BoBo

V četrtek 2297 okužb

V četrtek so v Sloveniji ob 820 PCR-testih in 6971 hitrih antigenskih testih potrdili 2297 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

Skupno je bilo v četrtek hospitaliziranih 276 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar je 13 več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v četrtek s potrjeno okužbo skupaj 22 bolnikov, kar je enako kot v sredo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2176, kar je 49 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1391, kar je pet več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 29.303 aktivnih primerov okužb, kar je 109 več kot dan prej.