Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev kupcem so številna podjetja na robu preživetja. Foto: BoBo
Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev kupcem so številna podjetja na robu preživetja. Foto: BoBo

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da so se s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) in pristojnima ministroma na današnjem sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši dogovorili, da bi lahko sproščanje ukrepov na področju trgovine ob morebitnem izboljšanju epidemiološkega stanja začeli že v prihodnjih dneh.

"Če bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja epidemije covida-19, bi že prihodnji teden lahko začeli odpiranje trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov in nekaterih storitvenih dejavnosti. Že januarja pa bi bilo lahko, s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone, omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti," so sporočili z ministrstva.

Zaradi omejitvenih ukrepov in začasne prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom so številna podjetja na robu preživetja. Na drugi strani pa je zdravstveni sistem prav tako na skrajnem robu svojih zmožnosti za zagotavljanje ustrezne obravnave bolnikov. Zato je odpiranje dejavnosti odvisno predvsem od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih s covidom-19, so poudarili na ministrstvu.

Sestanek je sicer potekal na pobudo predsednice TZS-ja Mariče Lah, poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja pa so se ga udeležili tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović in predstavnika trgovinskih podjetij, predsednik upravnega odbora družbe BTC, d. d., Jože Mermal in direktorica Magistrata International, d. o. o., Helena Draškovič.

Turistični delavci opozarjajo na skrajno težak položaj določenih dejavnosti

Gospodarski minister Počivalšek pa je o sproščanju ukrepov govoril tudi s strokovnim svetom za turizem. Člani sveta so opozorili na skrajno težak položaj določenih dejavnosti znotraj turizma, kot so turistične agencije in gostinski sektor. Za te bi morala vlada po njihovem prepričanju pripraviti nabor dodatnih in obsežnejših ukrepov. Soglašali pa so tudi z večkrat izraženim stališčem Počivalška, da je treba sproščanje gospodarskih dejavnosti, ki ne predstavljajo visokega tveganja za širjenje okužb s koronavirusom, pospešiti.

Vztrajanje pri trenutnih ukrepih namreč spodbuja delo na črno, o čemer kot izrazito negativni posledici trenutnih razmer poroča zlasti Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. V sedmem protikoronskem zakonu sicer gospodarsko ministrstvo med drugim predlaga nekatere spremembe pri dodeljevanju spodbud za naložbe, za dodatnih pet milijonov evrov pa bi povečalo sredstva za nakup zaščitnih mask, ki jih bo namenilo gospodarstvu.

Četrtek v številkah

Kot kažejo zadnji epidemiološki podatki, pa se epidemija pri nas še ne umirja. Še vedno je pozitiven vsak četrti izvid testa na covid-19, natančneje 26,3 odstotka. V četrtek so testirali skoraj 6900 ljudi in potrdili 1784 primerov okužbe. V bolnišnicah se trenutno zdravi 1284 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo jih potrebuje 197. Kar 61 ljudi, največ do zdaj, pa je boj z boleznijo izgubilo (v bolnišnicah je umrlo 42 bolnikov s covidom-19, v domovih za starejše pa 19). S covidom-19 je skupno umrlo 1653 bolnikov, pozitivnih pa je bilo že 82.133 izvidov testov.

Še vedno je pozitiven vsak četrti izvid testa

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin, sedemdnevno povprečje okužb trenutno znaša 1487.

To pomeni, da noben izmed pogojev za sproščanje ukrepov ni izpolnjen, saj bi moralo povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 1350 ali pa bi moralo biti število hospitaliziranih s covidom-19 nižje od 1200.

Med občinami, ki jih je navedel Kacin, so Ljubljana s 137 okužbami, v Mariboru so jih potrdili 117, v Novem mestu 69, v Postojni pa 44.

Prvo sproščanje ukrepov po 20. decembru?

Kot je v oddaji Premagajmo covid-19 dejal doktor Leon Cizelj z Instituta "Jožef Stefan", bi lahko prvo sproščanje ukrepov, torej iz črne v rdečo fazo, ko bi se po vladnem načrtu sprostil javni potniški promet v omejenem obsegu, odprli bi se muzeji, knjižnice, galerije, frizerski saloni ter manikura in pedikura, "z malo sreče" dosegli že pred 20. decembrom
"Po trenutnih projekcijahin ob predpostavki, da odpiranje v rdeči, oranžni in rumeni fazi ne bi bistveno poslabšalo situacije – bi lahko zeleno fazo dosegli nekje konec februarja, rumeno konec januarja oz. na začetku februarja, oranžno pa na začetku leta," je še dodal.

Premagajmo covid 19

Vlada sprejela nacionalno strategijo cepljenja

Premier Janez Janša je prek Twiterja sporočil, da je vlada sprejela nacionalno strategijo cepljenja zoper covid-19.

Foto: Twitter Janeza Janše
Foto: Twitter Janeza Janše
Sledilnik brez podatkov o okužbah

S sledilnika covid-19 so dopoldne sporočili, da ne bodo več prejemali jutranjega zbirnega poročanja števila testiranj in pozitivnih testov. Na sledilniku covid-19 pojasnjujejo, da pri zapletu ne gre za vladno odločitev, z vsemi vpletenimi pa nadaljujejo dialog.

Minister Cigler Kralj v domači oskrbi

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je povedal, da je bil minister Janez Cigler Kralj v četrtek odpuščen iz bolnišnice in zdravljenje nadaljuje v domači oskrbi.

Glede stanja v domovih za ostarele je dejal, da se veča se število ozdravelih stanovalcev. "Več kot 3.000 se jih je že vrnilo iz rdečih in sivih con. Število ozdravelih se povečuje, v torek 133, v sredo 184, včeraj v četrtek že 207. Prav tako je ozdravelo že več kot 1500 zaposlenih, v četrtek 55. Na novo okuženih je bilo v četrtek 199 stanovalcev DSO-jev in kar 89 zaposlenih," je statistične podatke naštel Uršič.

Podaljšane vozovnice za vlak

Ministrstvo za infrastrukturo je podaljšalo veljavnost vozovnic za vlake Slovenskih železnic. Potniki, ki imajo enosmerno ali povratno vozovnico, ki so jo kupili v predprodaji za datum potovanja v času veljave odloka o prepovedi izvajanja javnega prometa, bodo lahko vozovnico koristili na poljubni dan od vzpostavitve prometa do konca leta.

Veljavnost tedenskih vozovnic, kupljenih v predprodaji za teden od 16. do 22. novembra, se bo podaljšala za teden dni, veljavnost mesečne vozovnice za november se bo podaljšala za dejansko neizkoriščene dni v času veljave odloka, vendar največ za 15 dni. Polletni in letni vozovnici pa se bo veljavnost skladno z današnjim odlokom ministrstva podaljšala za dejansko neizkoriščene dni v času neobratovanja prometa, skladno z veljavnostjo vozovnice.

Kako do varnih stikov v DSO-jih?

"Z domovi za starejše smo včeraj imeli redno tedensko telekonferenco. Poudarek je bil na omogočanju varnih stikov v tem prazničnem decembru. Prvo pravilo je varnost stanovalcev in zaposlenih. Drugo pravilo je: dom je dom. V domovih mora potekati življenje, ki je primerljivo z življenjem doma. Zato je treba na primeren način ohranjati in vzdrževati stike s sorodniki. Posebno komisija je priporočila obiske ena na ena. Zaščitno opremo stanovalci dobijo v domovih. Priporočilo ministrstva je, da se ne zaračunava, " je pojasnil in predstavil dobro prakso vzdrževanja bližnjega stika – s stekleno pregrado med stanovalcem in obiskovalcem (dom Notranje Gorice). "Pogovor je bližnji stik, ki pomaga, če že ne more biti tudi telesnega stika."

Predstavil je tudi zunanjo lokacijo za omogočanje stikov na primeru doma Dragice Vugrinec v Mariboru, kjer je med 800 stanovalci 150 okužb. V bližnji telovadnici omogočajo obiske bližnjih, prostor pa je tudi praznikom primerno opremljen.

Prijave na cepljenje po domovih že potekajo. Foto: BoBo
Prijave na cepljenje po domovih že potekajo. Foto: BoBo

DSO-jih so dobili tudi kadrovsko pomoč

"Dodatnih 26 milijonov evrov je od oktobra omogočilo zaposlitev 367 ljudi, ki so prišli na pomoč obremenjenim zaposlenim v domovih. Študenti in dijaki so opravili 72 tisoč ur, z občasnim delom več kot pet tisoč ur. Prek javnih del je bilo dodanih 135 ljudi. Žal so to samo začasne rešitve, ne pa trajne. Treba je izpostaviti finančne podpore. Vsakdo, ki gre iz ene v drugo ustanovo, dobi dodatek 20 odstotkov na osnovno plačo. Dodatek za neposredno delo z uporabniki je 30 odstotkov, potem še po kolektivni pogodbi dodatek 60 odstotkov," je naštel.

Pojasnil je tudi, da bodo zaposleni v domovih, ob zdravstvenih delavcih, v prvi skupini cepljenih. Prijave po domovih že potekajo. Hitri testi pa že potekajo v dogovoru s stroko in v nekaterih domovih že izvajajo hitro testiranje.

Ameriško veleposlaništvo Sloveniji doniralo štiri aparate za razkuževanje prostorov

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard je državnem logističnem centru Roje Sloveniji predala donacijo štirih aparatov za razkuževanje prostorov z ultravijolično svetlobo in tako simbolično podprla prizadevanja Slovenije za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so sporočili z ministrstva za obrambo. Dva od štirih aparatov bodo takoj predali v uporabo domu starejših občanov Ljubljana-Vič in domu Danice Vogrinec v Mariboru, enega bo prejela novogoriška splošna bolnišnica Franca Derganca, en aparat pa je namenjen gasilskim enotam širšega pomena oz. drugim silam za zaščito in reševanje, so sporočili. Aparati hitro dezinficirajo zrak, tekočine in površine ter tako skrajšajo čas za učinkovito razkuževanje.

Nove okužbe v DSO-ju Preddvor

Medtem ko je stanje v preostalih domovih za starejše na Gorenjskem stabilno ali pa se umirja, so več okužb v preteklih dneh znova zaznali v Domu starejših občanov Preddvor.

Kot je povedala v. d. direktorja preddvorskega doma Sonja Resman, se jim je okužba razširila tudi v novi del doma, kjer so prve pozitivne primere ugotovili pred dvema tednoma, ta teden pa so odkrili še 16 novih okužb. Pojasnila je, da tako rekoč vsi novi primeri okužbe potekajo brez simptomov. Okužene so preselili v rdečo cono, kjer je trenutno 26 stanovalcev.

Okuženi stanovalci so medtem okužbo večinoma že preboleli. V Domu upokojencev Kranj pa so se glede na epidemiološko sliko v Kranju in na počasno umirjanje naraščanja števila okužb v zavodu odločili, da v tem tednu začenjajo sprejemati nove stanovalce v dom in počasi sproščati obiske.

Bodo hitri testi omogočili obiske v domovih za starejše

Najnovejša raziskava družbe Valicon kaže porast zaskrbljenosti in pesimizma ter poslabšanje osebnega počutja

Po krajšem obdobju rahlo povečanega optimizma glede razvoja dogodkov se je skladno s slabo epidemiološko sliko trend spet obrnil na slabše, kažejo rezultati raziskave #Novanormalnost, ki so jo v družbi Valicon na vzorcu 539 ljudi izvedli med 27. in 29. novembrom.

Delež prebivalstva, ki meni, da gre situacija na slabše, je s 50 odstotkov ponovno zrasel na 54 odstotkov, sorazmerno pa je padel delež tistih, ki ocenjujejo, da gre situacija na bolje, in sicer na 46 odstotkov. Opazno je zrasel tudi delež zaskrbljenih in z 81 odstotki dosegel podobno raven, kot so jo pri Valiconu izmerili že tik pred vrhuncem prvega vala epidemije konec marca, ko je bil ta delež najvišji.

V raziskavi pa so zaznali tudi slabšanje ocene osebnega počutja. Trenutno situacijo kot bolj negativno dojema 70 odstotkov vprašanih, kar je največ do zdaj. Pred dvema tednoma je bilo takih 63 odstotkov.

Takih, ki ne bi poznali ali slišali za nikogar z okužbo, le še osem odstotkov

Tokratna meritev pa kaže tudi, da se je v primerjavi s prvim valom obrnila slika glede bližine okužb. Tako je še dodatno narasel delež anketiranih, ki se z virusom spopadajo v (naj)ožji okolici. Pri slabi tretjini vprašanih ima oziroma je imel potrjeno okužbo z novim koronavirusom nekdo doma ali pri sosedih, 44 odstotkov pa pozna nekoga vsaj iz ožjega socialnega okolja (v družini, na delu ali med prijatelji).

Po podatkih Valicona je takih, ki ne bi poznali ali slišali za nikogar z okužbo, le še osem odstotkov. V primerjavi s prvim valom je slika tako popolnoma obrnjena, saj je maja le dva odstotka anketiranih poznalo nekoga z okužbo iz najožje fizične okolice (nekdo doma ali pri sosedih), osem odstotkov pa nekoga iz ožjega socialnega okolja (v družini, na delu ali med prijatelji). Več kot polovica vprašanih takrat ni poznala nikogar z okužbo.

V raziskavi pa so pri Valiconu zaznali tudi, da je v primerjavi s prejšnjo meritvijo narasel delež anketirancev, ki nakupe hrane in drugih življenjsko pomembnih izdelkov opravljajo prek spleta. V sredini novembra je bilo takih 19 odstotkov, konec novembra pa že 30 odstotkov.