Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Z virologinjo Tatjano Avšič Županc se je v Odmevih pogovarjala Rosvita Pesek.


V sredo je bilo odvzetih 13.000 vzorcev. Ali na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo še zmorete analizirati vse te vzorce in kje je meja?

Včeraj smo dosegli rekord testiranja vzorcev s PCR-metodo. Naš inštitut testira približno polovico vseh vzorcev, preostalo pa laboratorij nacionalnega inštituta. Naša meja je že presežena, ministrstvu za zdravje smo dali vedeti, da bi v laboratoriju lahko testirali do 5000 vzorcev po vseh kriterijih in merilih, ki jih zahteva klinična mikrobiologija in virologija, da so rezultati verodostojni. To smo zdaj že, kot vidimo, presegli za dobrih 30 odstotkov, kar pomeni ne le obremenitev ljudi, ki delajo to, temveč smo odvisni tudi od aparatur, ki včasih prej klonejo kot mi. Od proizvajalcev reagentov že dobivamo obvestila, da se bo znova pojavila svetovna kriza in bomo imeli težave z dobavljanjem reagentov.

To so slabe novice, želela sem vas vprašati po kakšni boljši … Ali z omikronom moč virusa peša? Ali lahko upamo, da močnejše različice ne bo več in da smo v izteku epidemije?

Če pogledamo moč virusa v obliki omikrona, je njegova kužnost izjemna in posledično tudi prenosljivost, kar vidimo v ogromnem številu okuženih in zbolelih. V tem smislu je zelo močan. Če pa na moč virusa gledamo z vidika povzročanja bolezni pri ljudeh, kljub vsemu povzroča manj težka obolenja. Ne zahteva toliko hospitalizacij kot delta ali prejšnje različice, kar je ta trenutek dobro. Je pa njegova moč v kombinaciji z dobro prenosljivostjo in kužnostjo. Zelo uspešno se zna izmuzniti našemu imunskemu sistemu oziroma naši zaščiti, ki smo jo dobili bodisi s cepivom bodisi s prebolelostjo.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je tveganje za hospitalizacijo pri omikronu za polovico manjše kot pri delti, nevarnost intenzivnega zdravljenja je za 75 odstotkov manjša, nevarnost smrti pa za kar 90 odstotkov manjša kot pri delti.

Mislim, da so te ocene kalifornijskih raziskovalcev dobre ocene k temu, kar vidimo tudi sami v Sloveniji in v Evropi. To je dobra napoved, toda omikronova lastnost, da se zelo dobro in učinkovito prenaša ter zelo hitro in učinkovito okuži naše celice respiratornega sistema, nas bo še kar nekaj časa nadlegovala.

Prvi ste na ozemlju Slovenije odkrili virus dobrava, dokazali ste virus zika kot povzročitelja mikrocefalije pri otrocih, imate nagrado ruske akademije medicinskih znanosti, Zoisovo nagrado … Kaj je tisto, kar bi morali znanstveniki še vedeti, da bi lahko novi koronavirus za vedno pokopali?

Za vedno koronavirusa verjetno ne bomo pokopali. Če se bo, se bo pokopal sam. Vedeti moramo, da so koronavirusi in predvsem SARS-CoV-2, če rečem poosebljeno, izjemno pametni, iznajdljivi, izmuzljivi, na neki način tudi hinavski. Znajo se na zelo dober način prilagoditi svojemu gostitelju in okolju. Edini moto vsakega virusa je, da ohrani svojo vrsto. In očitno smo ljudje zanj izjemno dober gostitelj.

Je to značilnost vseh virusov, ali je ta nekaj posebnega?

Ne, to ni značilnost vseh virusov, je pa to izjemna značilnost virusa SARS-CoV-2. Čeprav ga napadamo s precepljenostjo in prekuženostjo, vidimo, da se z različicami, ki nastajajo, zna zelo dobro braniti in se želi ohraniti.

Je imel še kakšen drug virus, ki nam je poznan, tako pot in je bil tako borben?

Do zdaj ne. Tudi če pogledamo druga dva koronavirusa, prvi virus SARS-CoV in virus MERS-CoV, zanju ljudje nismo bili tako dobri gostitelji. Že podatek, da je smrtnost pri SARS-Cov-2 manj kot dvoodstotna, medtem ko je pri prvem SARS-CoV skoraj 10-odstotna, pri virusu MERS-CoV pa 30-odstotna, pomeni, da ljudje zanju nismo dobri gostitelji.

Danski epidemiologi pravijo, da bo mesec februar najtežje obdobje pandemije. Omikron bo poskrbel za množično širjenje okužb, po dveh mesecih pa bomo spet normalno živeli. Kakšna je vaša ocena?

Prvemu delu trditve bi lahko pritrdila, to se kaže že pri nas in povsod po Evropi. Za drugi del pa se mi zdi preuranjeno reči. Morda lahko tako ocenjujejo epidemiologi, sama imam do virusov zelo spoštljiv odnos in sem pri tovrstnih napovedih zelo previdna.

Odmevi