Po svetu so do 31. julija poročali o 833 primerih nevrološke motnje po cepljenju s cepivom AstraZenece. Foto: EPA
Po svetu so do 31. julija poročali o 833 primerih nevrološke motnje po cepljenju s cepivom AstraZenece. Foto: EPA

Nov zelo redek stranski učinek pri cepivu AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (EMA) je med zelo redke neželene učinke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca dodala Guillain-Barrejev sindrom, pri katerem se pojavi nevrološka motnja, ki lahko povzroči začasno paralizo.

Odbor EME za varnost zdravil (PRAC) je na podlagi analize dodatnih podatkov o cepivu ugotovil, da obstaja "vsaj razumna možnost" za vzročno-posledično povezavo med cepivom AstraZenece in Guillain-Barrejevim sindromom. "Zato je treba sindrom dodati med informacije o proizvodu kot neželeni učinek cepiva Vaxzevria," je zapisala EMA na svoji spletni strani.

EMA priporoča, da se med informacije o cepivu doda opozorilo, naj ljudje poiščejo zdravniško pomoč, če se pri njih pojavi šibkost ali paraliza okončin.

Guillain-Barrejev sindrom je redka nevrološka motnja, pri kateri imunski sistem poškoduje živčne celice, kar lahko povzroči bolečino, otrplost, mišično oslabelost, v najtežjih primerih pa lahko napreduje v paralizo. Večina bolnikov popolnoma okreva, piše na spletni strani slovenske javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Po svetu so do 31. julija poročali o 833 primerih te nevrološke motnje, potem ko je bilo porabljenih 592 milijonov odmerkov cepiva britansko-švedskega farmacevtskega podjetja.

Tveganje tudi pri cepivu Johnson & Johnson

EMA je ta sindrom julija dodala tudi med zelo redke stranske učinke cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki je tako kot cepivo AstraZenece vektorsko cepivo. Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je prav tako julija posvaril pred "povečanim tveganjem" za Guillain-Barrejev sindrom po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Oba regulatorja sta poudarila, da so koristi cepiva večje od morebitnih tveganj.

Med stranskimi učinki cepiva nevrološka motnja