Kot je poudaril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, je na svetu še vedno več milijonov ljudi, ki niso prejeli še niti enega odmerka. Bogate države in proizvajalce cepiv je pozval, naj dajo prednost prvemu odmerku zdravstvenim delavcem in ranljivemu prebivalstvu v revnejših državah.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

WHO je že na začetku avgusta pozvala k moratoriju za poživitvene odmerke cepiva proti covidu-19 do konca septembra, da bi odpravil drastično neenakost v razdelitvi odmerkov med bogatimi in revnimi državami. Kot je Adhanom Ghebreyesus priznal danes, pa so se od takrat razmere spremenile, zato je pozval k podaljšanju moratorija vsaj do konca leta.

Bogate države so obljubile, da bodo revnejšim podarile več kot milijardo odmerkov cepiva, "vendar so jih razdelile manj kot 15 odstotkov", je opozoril.

Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC) je na začetku septembra sporočil, da z vsemi potrebnimi odmerki cepljeni posamezniki v splošni populaciji poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 trenutno še ne potrebujejo nujno. Je pa dodatni odmerek priporočljiv za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Kot ocenjuje ECDC, bi morala biti trenutno prednostna naloga precepiti populacijo, ki še ni prejela prvih dveh odmerkov cepiva, in upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Evropska agencija za zdravila (EMA) sicer trenutno še ocenjuje podatke v povezavi s poživitvenimi odmerki.

Sorodna novica Tretji odmerek cepiva ustvari višjo raven protiteles, a ključna sta prva dva

V ZDA so zdravstvene oblasti sredi avgusta prižgale zeleno luč za poživitveni odmerek cepiva, ki ga bodo ljudje prejeli osem mesecev po tem, ko so bili cepljeni. Cepljenje s poživitvenim odmerkom se bo v ZDA začelo 20. septembra.

Kot smo poročali, je v Sloveniji posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović priporočila tretji odmerek stanovalcem v domovih starejših občanov, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti. Po njihovem stališču se lahko s tretjim odmerkom cepijo tudi vsi preostali.

Kot je razvidno s spletne strani NIJZ-ja, morajo tisti, ki bodo prejeli tretji odmerek, podpisati izjavo, da so seznanjeni s tem, da tretji odmerek mRNA-cepiva proti covidu za zdaj ni registriran za uporabo. Tretji odmerek velja kot uporaba cepiva zunaj okvira dovoljenja za promet ("off-label uporaba").