Na Hrvaškem so do zdaj proti covidu-19 cepili okoli 93.000 ljudi. Foto: EPA
Na Hrvaškem so do zdaj proti covidu-19 cepili okoli 93.000 ljudi. Foto: EPA

Danes objavljeno število je nekoliko višje, kot je bilo prejšnji petek. To je prvič po več kot mesecu dni, da se je dnevno število novookuženih v primerjavi z enakim dnem v prejšnjem tednu zvišalo, je na novinarski konferenci poudaril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Pred tednom dni so po 4931 opravljenih testih potrdili 371 novih okužb z novim koronavirusom.

Kot je dodal Capak, znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 111,4. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1324,5.

Na Hrvaškem je trenutno 2313 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 798 covidnih bolnikov, od tega 73 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 11.725 ljudi.

Cepili skoraj 100.000 ljudi

Na Hrvaškem so doslej proti covidu-19 z enim odmerkom cepili 93.012 ljudi, z dvema odmerkoma pa jih je bilo cepljenih 56.963. Doslej so porabili 149.975 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca.

Do konca meseca naj bi na Hrvaško prispelo več kot 92.000 odmerkov cepiva omenjenih treh proizvajalcev, do konca marca pa pričakujejo skupaj več kot 700.000 odmerkov cepiva, je povedal Capak.

Nizozemski parlament sprejel zakon o policijski uri

Nizozemski poslanci in poslanke so v četrtek potrdili predlog zakona o policijski uri. Vlada, ki je predlog v parlament vložila po hitrem postopku, želi z zakonom zaobiti odločitev sodišča o odpravi tega ukrepa.

Nizozemska vlada je policijsko uro v nočnem času od 21. ure do 4.30 uvedla 23. januarja. Prihodnji teden pa bo odločala, ali bo ukrep, ki se bo iztekel 2. marca, podaljšala.

O predlogu zakona bo odločal še senat, pričakovati pa je tudi odločitev prizivnega sodišča o pritožbi vlade na odredbo prvostopenjskega sodišča o odpravi policijske ure.

Premier Mark Rutte je dejal, da bo njegova vlada počakala na odločitev sodišča, preden bo uveljavila zakon. "Bojujemo se z eno največjih kriz po vojni. Ta neposredno vpliva na našo varnost, neposredno vpliva na javno zdravje in na tisoče ljudi je umrlo," je med burno razpravo v parlamentu dejal Rutte. Po njegovem mnenju je policijska ura nujna.

Dodal je, da ni optimističen, da bodo lahko ta ukrep sprostili kmalu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je poseglo v vladne ukrepe za boj proti novemu koronavirusu prejšnji torek, ko je odločilo, da mora vlada takoj odpraviti policijsko uro, saj da ni dokazala posebnih okoliščin, ki so potrebne za uvedbo tovrstnega ukrepa brez odobritve parlamenta.

Prizivno sodišče je po pritožbi vlade še isti dan povozilo to sodbo in odločilo, da policijska ura ostane v veljavi do današnje celovite obravnave zadeve.

Češka z ostrejšimi pravili glede mask

Češka zaostruje pravila glede nošenja mask na javnih krajih. Od ponedeljka bo tako v trgovinah, na javnem potniškem prometu in v bolnišnicah obvezno nošenje maske z višjo stopnjo zaščite, je sporočil češki minister za zdravje Jan Blatny.

Priporočil je, da ljudje nosijo zaščitno masko tipa FFP2 ali FFP3. Lahko pa nosijo tudi dve kirurški maski, je pojasnil minister.

Češki mediji poročajo, da doma izdelane maske iz blaga in šali od ponedeljka na javnih krajih tako ne bodo več dovoljeni.

Češke oblasti so sicer nameravale v ponedeljek odpreti tudi trgovine z nenujnim blagom, a tega ne bodo storile. "Epidemične razmere niso dobre, britanska različica se še vedno širi. Zato smo se odločili, da za zdaj ne odpremo zaprtih trgovin," je na Twitterju zapisal češki minister za industrijo Karel Havliček. O tem bo vlada znova razpravljala prihodnji teden.

Na Češkem se spet spopadajo s porastom novih okužb z novim koronavirusom, kar oblasti pripisujejo predvsem širjenju nalezljivejše britanske različice virusa. V zadnjem dnevu so potrdili 11.553 novih okužb. Skupaj so v državi, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, potrdili več kot 1,1 milijona okužb, umrlo pa je 18.913 covidnih bolnikov.

Babiš odstavil najvišjega svetovalca

Češki premier Andrej Babiš je medtem odslovil najvišjega svetovalca za ukrepanje v koronski krizi Romana Prymulo, ker se je s še nekaj vidnimi osebnostmi v četrtek udeležil nogometne tekme evropske lige, čeprav so športne prireditve na Češkem za javnost zaprte. Prymula se je sicer že oktobra moral posloviti tudi z mesta zdravstvenega ministra.

Prymula si je ogledal tekmo med kluboma Slavia Praga in Leicester City, pri čemer pa je le nekaj ur predtem po televiziji zagovarjal možnost še ostrejšega zaprtja javnega življenja v državi.
"Gospod Prymula je velik strokovnjak za epidemijo, a mu manjka družbene inteligence. To je slabo zaradi nogometnih navdušencev, ki ne smejo na stadion, in zaradi ljudi, od katerih želimo, da predvsem ostajajo doma," je odslovitev svetovalca utemeljil Babiš.

Z udeležbo na tekmi Prymula sicer ni neposredno kršil nobenega ukrepa, saj je zdravstveno ministrstvo za nogometno tekmo odobrilo izjemo, ki je nekaj izbrancem omogočila obisk tekme. Zgražanje javnosti pa je bilo sploh zaradi predhodne stroge drže Prymule glede zaprtja veliko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razburjenje vlada tudi zaradi dejstva, da so nogometno tekmo obiskale še nekatere vidne osebnosti, med drugim vodja urada predsednika države Vratislav Mynar, direktor javne televizije Petr Dvorak, znana teniška igralka Petra Kvitova in evropski poslanec Alexandr Vondra.

Prymula je že oktobra lani moral zapustiti mesto zdravstvenega ministra. Imel je namreč sestanek v eni od praških restavracij, čeprav je bila ta zaradi omejitvenih ukrepov uradno zaprta.

Prymula sicer velja za simbolno osebnost boja proti pandemiji na Češkem. Lansko pomlad je država uspešno prestala prvi val, kar naj bi bila prav zasluga Prymule, ki je bil takrat namestnik zdravstvenega ministra. Kot ena prvih evropskih držav je Češka takrat stavila na strogo nošenje mask. Po poletju pa je postala ena najhuje prizadetih držav v zdravstveni krizi v Evropi, kar so med drugim pripisovali vnosu virusa dopustnikov, ki so se vračali z Jadrana.

Tudi zdaj so epidemične razmere na Češkem slabe. Število novih okužb na delovne dni znova presega 10.000, 14-dnevna incidenca znaša 968 okužb na 100.000 prebivalcev. Strokovnjaki to pripisujejo hitremu širjenju britanske različice novega koronavirusa.