Največ okuženih na Hrvaškem je v Zagrebu, ob obali je epidemiološka slika boljša. Foto: EPA
Največ okuženih na Hrvaškem je v Zagrebu, ob obali je epidemiološka slika boljša. Foto: EPA

V prestolnici države je žarišče okužbe zasebni Dom za ostarele in nemočne ljudi, kjer so v soboto potrdili 13 novih okužb. Trenutno je v Zagrebu 171 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Za Zagrebom je največ novookuženih v Osiješko-baranski županiji – devet, od tega največ v Đakovem. V Varaždinski županiji so odkrili tri okužbe, toliko tudi v Zadarski. V Šibeniško-kninski županiji sta se v zadnjih 24 urah na novo okužila dva človeka.

V vsej državi je trenutno aktivnih 738 okužb, kar je enajst več kot v petek. 127 ljudi se zaradi covida-19 zdravi v bolnišnicah, od tega jih devet potrebuje pomoč ventilatorja. Za covidom-19 je na Hrvaškem od začetka epidemije umrlo 145 ljudi.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je ob tem dejal, da so podaljšali ukrep prepovedi prehoda meje za državljane tretjih držav. Vstop na Hrvaško je zanje dovoljen le v primeru tranzita, poroča HRT.

Čakanje na testiranje pred sarajevsko bolnišnico. Foto: EPA
Čakanje na testiranje pred sarajevsko bolnišnico. Foto: EPA

V BiH-u pol manj novih okužb, v Srbiji podobno kot dan prej

V Bosni in Hercegovini so potrdili 231 novih okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj pol manj kot dan prej, ko so našteli rekordnih 434 novih okužb. V Federaciji BiH-a so v zadnjih 24 urah testirali 444 ljudi, od tega jih je bilo pozitivnih na omenjeni virus 162. V Republiki srbski so testirali 522 vzorcev, pozitivnih je bilo 69. V tej entiteti so v zadnjih 24 urah zaradi koronavirusne bolezni umrli štirje ljudje.

Največje žarišče okužb v BiH-u ostaja Sarajevo, kjer so od petka potrdili okužbo še pri 58 ljudeh, še trije okuženi so umrli. V sarajevski bolnišnici za pljučne bolezni, ki je namenjena izključno obravnavi covida-19, se zdravi 68 ljudi, kar je največ od razglasitve epidemije. Od pojava novega koronavirusa v BiH-u v marcu so v tej državi ugotovili več kot 1200 okužb, več kot 340 okuženih je umrlo.

V Srbiji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 330 novih primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je še devet ljudi. Opravili so 9109 testov, na respiratorjih je trenutno 159 bolnikov s covidom-19.

Od začetka epidemije v Srbiji so ugotovili skupno 25.882 primerov novega koronavirusa, umrlo je 582 ljudi. Doslej so v tej državi testirali na covid-19 skupno 678.093 ljudi.

V Severni Makedoniji največ okužb v Skopju

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 138 novih primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo sedem ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju. Največ novih okužb so našli v prestolnici. V Severni Makedoniji so doslej potrdili skupno skoraj 11.000 primerov novega koronavirusa, od tega je skoraj 6700 bolnikov ozdravelo. Za covidom-19 je v tej državi umrlo 493 ljudi.

Črnogorski inštitut za javno zdravje pa je potrdil, da so v zadnjem dnevu v Črni gori ob 539 testiranjih potrdili 86 novih okužb, en človek je umrl. Od začetka pandemije so v tej državi potrdili skupno skoraj 3200 okužb z novim koronavirusom.