Foto: EPA
Foto: EPA

Na dogodkih na prostem se bo lahko po novem namesto sto zbralo največ 50 ljudi. Na dogodkih, na katerih bodo imeli vsi udeleženci covidna potrdila in jih bodo odobrili lokalni štabi civilne zaščite, bo lahko sodelovalo največ 200 ljudi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal Božinović.

V zaprtih prostorih se bo lahko na javnih dogodkih zbralo največ 25 ljudi, do zdaj se jih je lahko 50. Če bodo imeli udeleženci covidna potrdila, jih bo lahko 100.

Na zasebnih dogodkih pa bo lahko namesto 30 prisotnih največ 20 ljudi. Tudi pri tem je izvzeto zbiranje, kjer imajo udeleženci potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa na koronavirus. V tem primeru se lahko zbere 50 ljudi.

Notranji minister in vodja štaba hrvaške civilne zaščite je povedal še, da se delovni čas gostinskih lokalov ne spreminja, bodo pa poostrili nadzor v njih.

V ponedeljek bodo v državi omejili tudi število gledalcev na športnih prireditvah. V zaprtih prostorih bo lahko zasedenih največ 20 odstotkov posamezne tribune, na prostem pa 40 odstotkov.

Na vseh verskih in kulturnih dogodkih, v kinodvoranah ter na sejah predstavniških organov je obvezno nošenje zaščitnih mask, ne glede na to, ali imajo udeleženci covidna potrdila.

Delodajalcem pa so odredili, da morajo organizirati delo na daljavo, kjer je to mogoče.

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 3911 novih okužb, umrlo pa je še 41 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 1846 bolnikov s covidom-19, od tega jih 245 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

V Nemčiji bo karanteno mogoče predčasno prekiniti z negativnim izvidom PCR-testa. Foto: EPA
V Nemčiji bo karanteno mogoče predčasno prekiniti z negativnim izvidom PCR-testa. Foto: EPA

Nemčija skrajšala karanteno ob negativnem izvidu PCR-testa

V Nemčiji po nekaj tednih upadanja število okuženih s koronavirusom znova narašča, zato oblasti zaostrujejo ukrepe.

Omejitve zasebnih druženj veljajo od konca decembra lani. Takrat je nemška vlada kljub padajočemu številu okužb v strahu pred različico omikron sprejela preventivne ukrepe. Zdaj, ko je ta vse bolj razširjena, in kljub upadanju števila zdravljenih v bolnišnicah nameravajo higienske ukrepe še poostriti – z denimo FFP2-maskami povsod – in skrajšati karanteno. Doslej je veljalo, da mora okužena ali oseba, ki je bila v stiku z njo, v karanteno za deset dni.

Po novem v karanteno po stiku z okuženo osebo ni treba tistim, ki so preboleli covid in so tudi cepljeni, tistim, ki so nedavno prejeli poživitveni odmerek ali drugi odmerek cepiva, ter tistim, ki so nedavno preboleli covid-19.

Za vse ostale bo karantena oziroma osamitev trajala največ deset dni. Okuženi in stiki okuženih oseb jo lahko s predložitvijo negativnega izvida testa PCR ali uradno odobrenega hitrega testa končajo po sedmih dneh. S tem želijo oblasti omogočiti tudi nemoteno delovanje kritične infrastrukture, kot sta zdravstvo ali policija.

Nujna infrastruktura na PCR-test po petih dneh, drugi po sedmih

Zato bodo zdravstveno, negovalno osebje, policisti, gasilci, vzgojiteljice ob stiku z okuženo osebo imeli možnost opravljanja PCR-testa že po petih dneh karantene, vsi drugi po sedmih. Prav tako bi jo lahko prej končali cepljeni kot necepljeni.

Omejen vstop v bare

V bare in restavracije bodo lahko vstopili zgolj cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 in prebolevniki ob predložitvi negativnega izvida testa na koronavirus ter cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19 in te bolezni niso preboleli, še naprej ne smejo v gostinske lokale.

Nočni klubi in diskoteke medtem v vseh deželah ostajajo zaprti do nadaljnjega, še naprej pa so prepovedani tudi plesni dogodki.

V stranki Zelenih so zahtevali strožje omejitve, tudi zaprtje barov in restavracij, liberalni FDP temu nasprotuje. Večjih omejitev tako danes ni pričakovati, nemški virologi in epidemiologi pa so za prihodnje mesece bolj optimistični kot kadar koli doslej.

Avstrijski kancler Nehammer okužen, a brez simptomov

Avstrijski kancler Karl Nehammer je bil danes pozitiven na novi koronavirus. Kot je sam sporočil, se je najverjetneje okužil od člana svojega varovanja.

Nehammer je trikrat cepljen proti covidu-19. Trenutno nima simptomov, je doma v karanteni in dela na daljavo. "Ni razloga za skrb, dobro sem," je sporočil. Kanclerjeva žena in otroci so imeli danes negativne izvide testov na testiranju.

V Italiji ni cepljenih 2,1 milijona starejših od 50 let

V Italiji, kjer so pred kratkim sprejeli odločitev o obveznem cepljenju proti covidu-19 za starejše od 50 let, v tej starosti skupini še ni cepljenih 2,1 milijona ljudi, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pokazali podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev v starostni skupini od 50 do 59 let ni cepljenih 993.463 ljudi, v starostni skupini od 60 do 69 je takšnih 616.595, v starostni skupini od 70 do 79 let proti covidu-19 ni cepljenih 374.464 ljudi. Nad 80 let ni cepljenih 181.061 ljudi. Skupno v Italiji nad 12 let ni cepljenih 5,3 milijona prebivalcev.

Kot dodaja avstrijska tiskovna agencija APA, obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let velja za vse, ki živijo v Italiji, tako za italijanske kot tuje državljane. Izjema velja le za tiste, ki jih zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti proti covidu-19.

Tisti starejši od 50 let, ki so covid-19 preboleli, se bodo morali cepiti najpozneje šest mesecev po tistem, ko so bolezen preboleli. Obvezno cepljenje naj bi veljalo do 15. junija in za vse, ki bodo do tega datuma dopolnili 50 let.

Starejšim od 50 let, ki od 1. februarja ne bodo cepljeni ali preboleli, grozi globa v znesku 100 evrov. Tisti, ki bodo prišli na delovno mesto brez potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni, pa bodo morali plačati od 600 do 1500 evrov globe.

Podobno kot druge evropske države tudi Italija zaostruje ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so v skokovitem porastu zaradi bolj nalezljive različice omikron. Od 10. januarja bo tako za javni potniški promet, hotele, gostinske lokale, sejme in kongrese, bazene in fitnese treba izpolnjevati pogoj PC (preboleli ali cepljeni), samo negativen test na okužbo ne bo več dovolj, še poroča APA.

Emmanuel Macron. Foto: EPA
Emmanuel Macron. Foto: EPA

Macron brani izjavo o necepljenih

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v Parizu odločno branil svojo izjavo o tem, kako bo otežil življenje necepljenim. Macron je namreč pred dnevi v pogovoru za časopis Le Parisien razburil z izjavo, da želi tistim, ki se nočejo cepiti proti covidu-19, čim bolj otežiti življenje. Pri tem je uporabil francoski pogovorni, celo vulgarni izraz "emmerder", ki ga je mogoče v nevtralni različici prevesti kot razjeziti ali spraviti ob živce.

V Franciji je proti covidu cepljenih okoli 90 odstotkov odraslih. Na oddelkih intenzivne nege po Macronovih besedah 85 odstotkov postelj zasedajo necepljeni, zaradi česar je treba prelagati operacije.

Državljanstvo prinaša dolžnosti in pravice, pri čemer se naše svoboščine končajo tam, kjer začnejo ovirati druge, je poudaril danes. Resnost razmer je orisal z besedami, kako zdravniki zaradi necepljenih ne morejo več opravljati svojega dela in da to predstavlja visok račun za državo.

S svojo izjavo je želel sprožiti alarm in zdramiti tiste, ki jih je zanesel namerno zavajajoč diskurz nekaterih, je pojasnil ter ponovil, da je cepljenje njihova prioriteta in da je njihova strategija preprosta – cepiti, cepiti, cepiti.

Najnovejša statistika Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kaže, da so v EU-ju do zdaj cepili 80 odstotkov odraslih. Največ, skoraj 99 odstotkov, je z vsemi določenimi odmerki cepljenih na Danskem. Slovenija je s 67 odstotki med članicami Unije šesta najslabša. Slabši delež imajo le Poljska, Hrvaška, Slovaška, Romunija in Bolgarija.