Nemčija uvaja nove omejitve za tiste, ki se niso cepili proti covidu-19.  Foto: Reuters
Nemčija uvaja nove omejitve za tiste, ki se niso cepili proti covidu-19. Foto: Reuters

"Razmere so zelo resne. Čeprav se je število okužb stabiliziralo, je še vedno na znatno previsoki ravni," je dejala odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel, ki jo bo prihodnji teden po glasovanju v bundestagu nasledil Olaf Scholz.

Po besedah Merkel so nemške bolnišnice na meji svojih zmogljivosti, zaradi česar že premeščajo covidne bolnike. "Potrebujemo narodno solidarnost," je dejala.

Merkel in Scholz sta se skupaj z voditelji 16 nemških zveznih dežel dogovorila za zaostritev pogoja PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki bo odslej po vsej državi veljal za vse trgovine razen za tiste z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, drogerije in lekarne.

PC-pogoj bo veljal tudi za kulturne in prostočasne dejavnosti neodvisno od trenutne incidence. V primeru sedemdnevne incidence nad 350 na 100.000 prebivalcev je predvideno zaprtje klubov in diskotek.

V nemških šolah bo za vse stopnje veljala obvezna nošnja zaščitnih mask. Za necepljene od zdaj veljajo stroge omejitve stikov. Javna in zasebna druženja, na katerih bodo prisotni necepljeni in tisti, ki covida-19 še niso preboleli, so od zdaj omejena na največ dve gospodinjstvi, in še to ob pogoju, da sta iz drugega gospodinjstva prisotni največ dve osebi. Na javnih športnih, kulturnih in podobnih večjih prireditvah bo od zdaj dovoljena zasedenost od 30 do 50 odstotkov vseh kapacitet.

Poleg tega bodo lahko od zdaj proti covidu-19 v Nemčiji cepili tudi zobozdravniki, farmacevti in bolnišnično osebje.

Merkel in Scholz sta o epidemičnih razmerah v državi skupaj spregovorila na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Merkel in Scholz sta o epidemičnih razmerah v državi skupaj spregovorila na novinarski konferenci. Foto: Reuters

Priprava zakonodaje za obvezno cepljenje

Nemčiji se napoveduje tudi obvezno cepljenje proti covidu-19, saj je Merkel napovedala, da bo odbor za etiko do konca leta najprej pripravil zakonodajo, s katero bi uvedli obvezno cepljenje in o kateri bo nato predvidoma najpozneje do konca februarja glasoval še bundestag.

S tem bi Nemčija sledila sosednji Avstriji, ki namerava obvezno cepljenje uvesti od februarja dalje, medtem ko je Grčija napovedala obvezno cepljenje za starejše od 60 let in kazni za tiste, ki tega ne bodo upoštevali.

Raven precepljenosti v Nemčiji je malo pod 70 odstotki, kar je okoli povprečja v Evropski uniji, a znatno manj kot npr. na Portugalskem ali Irskem.

"Premagati moramo četrti val," je pozvala odhajajoča nemška kanclerka in izpostavila pomen poživitvenega odmerka. Opozorila je, da veljavnost covidnega potrdila v primeru dveh odmerkov ne bo trajna. Tudi na ravni EU-ja poteka razprava, da covidna potrdila devet mesecev po drugem odmerku ne bi več veljala, zaradi tega je poživitveni odmerek zelo pomemben, je še dejala. Dodala je, da bo prehodno obdobje služilo temu, da bo imel vsakdo možnost obnovitve svojega covidnega potrdila.

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes znova pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz.