Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cene blaga in storitev na trgu se sicer razen redkih izjem, določenih s posebnimi predpisi (na primer cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov.

Podjetje torej lahko prosto določa cene (ne glede na cene, po katerih je te izdelke kupilo od dobaviteljev), pri čemer pa morajo biti v skladu z zakonom o varstvu potrošnikov te cene ustrezno in vidno označene, podjetje pa jih je dolžno upoštevati, je v sporočilu za javnost opozorila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Za izkoriščanje izrednega dogodka zagrožena globa

"Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki ureja razmerja podjetij do potrošnikov, pa določa, da se izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka, šteje za agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana, in se lahko kaznuje z globo v višini od 3000 do 40.000 evrov za pravno osebo in od 300 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe," je poudarila.

Zato poziva vse, ki potrošnikom v času razglašene epidemije zagotavljajo blago in storitve, da dosledno spoštujejo navedeno določbo in ne zvišujejo cen blaga ter storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. "Hkrati opozarjamo tudi na spoštovanje določbe, ki določa, da je podjetje dolžno blago in storitve vsem potrošnikom prodajati pod enakimi pogoji, kar pomeni, da niso dovoljene kakršne koli rezervacije blaga in storitev, pri čemer pa zgolj omejitev nakupa na količine, primerne za gospodinjstvo, sama po sebi ne predstavlja kršitve," je pojasnila glavna tržna inšpektorica.

Tržni inšpektorat bo po napovedih aktivno spremljal to področje in striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Hkrati bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost.