Cepljenje s cepivom Pfizer v Južni Koreji. Foto: Reuters
Cepljenje s cepivom Pfizer v Južni Koreji. Foto: Reuters

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je še sporočil, da bo morda potrebno vsakoletno cepljenje proti covidu-19, poroča Al Džazira.

"Verjeten scenarij je, da bo potreben tretji odmerek, nekje v obdobju od šest do dvanajst mesecev po prejemu dveh odmerkov, nato pa se bo vsako leto znova cepilo. A vse to je treba še potrditi," je v pogovoru za ameriško televizijo CNBC dejal Bourla.

Poudaril je, da bodo ključno vlogo igrale nove različice, zato je "zelo pomembno zmanjšati bazen ljudi, dovzetnih za virus".

Ni znano, kako dolgo cepivo ščiti pred covidom-19

Sorodna novica Beović: Slovenija bo nabavila vsa cepiva v postopku, tudi Sputnik

Strokovnjaki trenutno ne vedo, kako dolgo cepivo nudi zaščito pred boleznijo covid-19. V aprilu je Pfizer sicer objavil študijo, po kateri je njihovo cepivo 91-odstotno učinkovito proti okužbi z novim koronavirusom in 95-odstotno učinkovito proti hudemu poteku bolezni covid-19 tudi še pol leta po prejemu drugega odmerka. A raziskovalci priznavajo, da potrebujejo še več podatkov.

Cena Pfizerjevega cepiva naj bi ob tem naraščala. Belgijska vlada je pred več meseci razkrila, da sta cepivi Pfizerja in Moderne med najdražjimi v Evropski uniji.

Cena Pfizerja raste – 19,5 evra za odmerek

Bolgarski premier Bojko Borisov pa je v tem tednu sporočil, da cena Pfizerjevega cepiva za območje Evropske unije med pogajanji za nova naročila narašča. Cena Pfizerjevega cepiva naj bi zvišala z 12 evrov na 19,5 evra za odmerek, medtem ko je EU cepivo AstraZenece kupil po ceni manj kot dva evra za odmerek.

Bourla je branil visoko ceno cepiva. "Cepiva so zelo draga. Rešujejo človeška življenja, omogočajo ponovno odprtje gospodarstev, mi pa jih prodajamo po ceni kosila," je dejal za več evropskih medijev.

Pri tem je priznal, da cepiva razvitim območjem, kot so EU in ZDA, prodajajo po veliko višji ceni. "V državah s srednjim dohodkom ga prodamo za polovico cene, v revnejših državah, tudi v Afriki, pa po nabavni ceni," je dejal direktor Pfizerja.

Moderna zamuja z dobavo zaradi težav v Švici

Cepljenje v ZDA. Foto: Reuters
Cepljenje v ZDA. Foto: Reuters

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna Inc je medtem sporočilo, da bodo zaradi zamud pri proizvajalcih v Evropi imeli zamude pri dobavi cepiva v drugem četrtletju.

Manj odmerkov bo denimo prejela Kanada – v aprilu 650.000 namesto 1,2 milijona. V drugem četrtletju naj bi Kanada prejela skupno 12,3 milijona odmerkov, a bodo milijon ali dva prejeli šele v tretjem.

Moderna sicer ni razkrila vzrokov za zmanjšanje niti ni objavila celotnega seznama vseh držav z zmanjšano dobavo. "Proizvodnja cepiv je zelo zapleten postopek in v to nestanovitnost so vključeni številni elementi, vključno s človeškimi in materialnimi viri," je povedala Patricia Gauthier, izvršna direktorica Moderna Canade.

Sestavine za Modernina cepiva v Evropi izdeluje švicarsko biotehnološko podjetje Lonza Group v kraju Visp. Podjetje trenutno ustanavlja tri nove proizvodne linije, s katerimi naj bi letno proizvedli 300 milijonov odmerkov cepiva.

Proizvodnja Sputnika V v Srbiji bo stekla v maju

Proizvodnja ruskega cepiva Sputnik V se bo v Srbiji začela maja, tiskovna agencija Interfax navaja ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) je v sredo napvoedal, da je Srbija postala prva država v južni Evropi, ki proizvaja Sputnik V. Za proizvodnjo skrbi srbski inštitut Torlak.

EMA bo poročilo o Johnson & Johnson predstavila v torek

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo ugotovitve glede varnosti cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson predstavila v torek. Odbor agencije za varnost zdravil že od minulega tedna preučuje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali pri šestih osebah v ZDA. Glede na minuli teden objavljeno pojasnilo EME gre pri zaznanih krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi.

Cepivo je bilo za uporabo v EU-ju odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v Uniji pa naj bi se začela prav ta teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA v torek zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam EU-ja. EMA je sicer takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja na stališču, da koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

Potreben bo še tretji odmerek Pfizerja