Cepilni center na Danskem. Foto: EPA
Cepilni center na Danskem. Foto: EPA

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalcev so v zadnjem dnevu potrdili 1847 okužb z novim koronavirusom, v državi imajo po podatkih Worldometers 16.085 aktivnih okužb. Pretekli teden se je število okužb v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 73 odstotkov.

V bolnišnicah se zdravi 212 covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V državi je precepljenih 75 odstotkov prebivalcev.

Danski zdravstveni minister Magnus Heunicke bo epidemične razmere v petek predstavil poslancem. Za danski radio je ob tem povedal, da bi lahko znova uvedli določene ukrepe.

Na Norveškem za zdaj ne načrtujejo omejitvenih ukrepov na nacionalni ravni, a se pripravljajo na ukrepanje, če bo to nujno, je povedala norveška zdravstvena ministrica Ingvild Kjerkol.

Oblasti v mestu Tromso, ki je še posebej prizadeto, so sicer prebivalce pozvale, naj znova upoštevajo medsebojno razdaljo, nosijo zaščitne maske in delajo od doma.

V državi s 5,4 milijona prebivalcev so v zadnjem dnevu potrdili 1180 okužb, število okužb na tedenski ravni se je povečalo za 53 odstotkov. Tudi na Norveškem, kjer je precepljenih 87 odstotkov odraslega prebivalstva.

V zadnjem tednu dni so hospitalizirali 61 covidnih bolnikov, na oddelkih intenzivne nege 12 ljudi, je razvidno s podatkov nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Madžarska želi z ukrepom spodbuditi k bolj množičnemu cepljenju. Foto: EPA
Madžarska želi z ukrepom spodbuditi k bolj množičnemu cepljenju. Foto: EPA

Madžarska vlada delodajalcem dovolila, da od delavcev zahtevajo cepljenje

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom se je madžarska vlada odločila, da delodajalcem dovoli, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19 zaradi zagotavljanja varnosti delavcev.

Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana Gergely Gulyas je dodal, da je cilj ukrepov k cepljenju spodbuditi čim več ljudi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Za zaposlene v državnih ustanovah bo država lahko predpisala takšno obvezno cepljenje, župani pa bodo imeli pravico uvesti zahtevo v lokalnih svetih, je še dejal.

Gulyas je še sporočil, da se je vlada odločila, da bo od 1. novembra dalje v javnem prometu znova obvezno nošenje mask in prepoved obiskovanja obiskovalcev v bolnišnicah.

Madžarska je pred poletjem večinoma odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Trenutno za sodelovanje v javnem življenju ni potrebno dokazilo o cepljenju ali testiranje.

Edina izjema so pomembni dogodki. Za zdaj so maske obvezne le v bolnišnicah in domovih za starejše občane, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V zadnjih mesecih se je število okužb z novim koronavirusom na Madžarskem močno povečalo. Sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev je bila pred kratkim 170. V celoti je cepljenih okoli 60 odstotkov prebivalstva.

WHO potrebuje 20 milijard evrov za pomoč ogroženim državam

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da v boju proti pandemiji covida-19 v naslednjih 12 mesecih potrebuje 23,4 milijarde ameriških dolarjev (približno 20 milijard evrov) za pomoč najbolj ogroženim državam pri zagotavljanju cepiv, testov in zdravljenja.

Sredstva za WHO-jev program ACT Accelerator, katerega cilj je vsem zagotoviti dostop do cepiv, testov in zdravljenja covida-19, bi pomagala v boju proti svetovni neenakosti. Uresničitev načrta bi po navedbah virov WHO-ja lahko preprečila vsaj pet milijonov mogočih dodatnih smrti zaradi covida-19.

Partnerstvo vodilnih svetovnih zdravstvenih agencij do septembra 2022 potrebuje 23,4 milijarde ameriških dolarjev za pomoč najbolj ogroženim državam, ta številka pa zbledi v primerjavi s tisoče milijard dolarjev izgub v gospodarstvu, ki so posledica pandemije, ter stroški načrtov za okrevanje nacionalnih gospodarstev, poudarjajo v WHO-ju.

V Rusiji rekordno število novih okužb in smrti

Rusija je medtem znova poročala o rekordnem številu okužb z novim koronavirusom in smrti covidnih bolnikov v zadnjih 24 urah. Potrdili so več kot 40.096 novih okužb, umrlo pa je še 1159 ljudi s covidom-19. V državi je sicer z vsemi odmerki cepljenih zgolj 32 odstotkov prebivalcev. Po črnih ocenah naj bi sicer covid v Rusiji zahteval že okoli 400.000 življenj.

V Moskvi so oblasti danes začele izvajanje strogih ukrepov, ki naj bi trajalo 11 dni, do 7. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kot drugod v Rusiji bo prvi teden novembra v Moskvi dela prost, poleg tega pa so v glavnem mestu predčasno začeli počitnice.

Obenem bodo morala vrata zapreti vse nenujne trgovine in objekti, namenjeni športu in zabavi. Lokali bodo lahko prodajali le hrano za s seboj oziroma dostavo na dom. V mestu bodo tudi prepovedani množični kulturni, zabavni, športni in drugi dogodki. Izjema bodo prireditve, organizirane po odločitvi državnih oblasti ali odobrene od pristojnih organov.

Gledališča in muzeji bodo medtem lahko ostali odprti, a bo njihova zasedenost omejena na 50 odstotkov kapacitet, obvezna bosta tudi uporaba mask in potrdilo PCT (prebolelost, cepljenost, testiranost). Po 8. novembru bodo maske in pogoj PCT obvezni na dogodkih v Moskvi z več kot 500 udeleženci.

Oblasti od prebivalcev sicer niso zahtevale, naj med dela prostimi dnevi ostanejo doma. Številni so nameravali dneve izkoristiti za potovanje po državi in tujini, poroča AFP. Župan črnomorskega letovišča Soči je opozoril na velik naval turistov, v državi pa se je prav tako povečalo povpraševanje po poletih v Turčijo in Egipt.

Moskva v delno zaprtje