Foto: EPA
Foto: EPA

Predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je v pogovoru za Val 202 na začetku decembra omenila po njeni oceni "pravično rešitev", participacijo za hospitalizacijo necepljenih obolelih s covidom-19. To je povzročilo precej razburjenja v javnosti.

"Na skupini se uradno o tem še nismo pogovarjali, dobivam pa številne pobude, da bi se v Sloveniji uvedlo nekaj podobnega kot drugod, in mislim, da bomo to tudi obravnavali. Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev," je tedaj dejala Beović.

Svoje stališče do pobude o obračunavanju participacije necepljenim zaradi covida-19 bolnišnično zdravljenim bolnikom je predstavila Komisija za medicinsko etiko, saj je prejela več zahtev, da se do njega opredeli.

Na torkovi seji je sprejela stališče, da "ob spoštovanju etičnih vrednot slovenskega javnozdravstvenega izročila, načel družbene solidarnosti in pravičnosti ter upoštevanju aktualnih razmer v slovenski družbi," meni, "da se je treba vzdržati ukrepov, ki bi sicer utegnili prispevati k učinkovitejšemu reševanju s covidom-19 povezanih težav, v slovenski družbi pa ne bi zmanjševali njene epidemijske razdvojenosti, ampak poglabljali obstoječe in odpirali nove izzive."

"Prostovoljnost cepljenja proti covidu-19 je povezana z odnosom vsakega posameznika do lastnega in družbenega zdravja, epidemija pa kot test družbene odgovornosti vsakomur in vsej javnosti nastavlja ogledalo. Ob dejstvu, da pri nas s prostovoljnim cepljenjem ni mogoče zagotoviti zadostne precepljenosti in solidarnost družbe ostaja tako na zdravstvenem kot na medosebnem področju še naprej resno omajana, komisija za etiko podpira vse zakonite preventivne javnozdravstvene ukrepe, s katerimi je epidemijo mogoče učinkovito omejiti," so še navedli.

Foto: Vlada RS/Twitter
Foto: Vlada RS/Twitter

Potrjenih 1345 okužb

V sredo je bilo po 4923 PCT-testih potrjenih 1345 okužb z novim koronavirusom, kar je 181 manj kot v torek (1526 potrjenih okužb) in 343 manj kot prejšnjo sredo (potrjenih je bilo 1688 okužb). Pozitivnih je bilo 27,3 odstotka testov.

Opravljenih je bilo tudi 89.930 hitrih testov.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 776 bolnikov, 237 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo osem bolnikov.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 19.860 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 942, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedem dneh pa 1258.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Začetek cepljenja otrok

Na Pediatrični kliniki v Ljubljani so začeli cepiti otroke, stare od 5 do 11 let. Že v sredo so cepili prvih 18 otrok, danes jih imajo na seznamu 40, v naslednjih dneh pa še okoli 50, je za Radio Slovenija dejal pediater Tadej Battelino.

Prednostno bodo cepljeni prijavljeni otroci s kroničnimi boleznimi, ki so jih na Pediatrični kliniki vse že povabili k cepljenju, a trenutno pripravljene ekipe lahko pocepijo vse, ki se prijavijo. Cepljenje otrok bo mogoče v vseh cepilnih centri po državi, a ne vsak dan, temveč ko bo za to prijavljenih dovolj otrok. Pediatri pozivajo k cepljenju vseh otrok, saj - kot opozarjajo - so zapleti po cepljenju bistveno manjši, kot so zapleti po prebolelem covidu. Med njimi je najhujši zaplet - večorganski vnetni sindromo Na Pediatrični kliniki so ponoči sprejeli že 55. tega otroka s tem sindromom, 15. samo v tem valu epidemije.

Začetek cepljenja mlajših otrok

Pospešene priprave na cepilne dneve

Cepilni centri po državi pa se pospešeno pripravljajo na cepilne dni. Njihov namen je k cepljenju privabiti čim več ljudi z namenom zajezitve širjenja različice delta in upočasnitve širjenja nove različice omikron. To so pri nas potrdili v vsaj desetih primerih.

Od nedelje do četrtka prihodnji teden se bo mogoče cepiti 24 ur na dan brez naročanja, na terenu bodo tudi cepilne enote, na voljo pa bodo vsa cepiva. V cepilnih centrih bodo cepili tudi otroke. Cepivo zanje je v Slovenijo prispelo pred dnevi.

Sorodna novica Poklukar: Ta trenutek novi ukrepi zaradi omikrona niso predvideni

Včeraj je zasedala strokovna svetovalna skupina za covid, ki vladi za zdaj ne bo predlagala novih ukrepov, minister za zdravje Janez Poklukar pa poleg k cepljenju poziva k doslednemu izvajanju trenutnih ukrepov in samozaščitnemu obnašanju, je poročala novinarka Radia Slovenija Katja Arhar.

Različica omikron se nezadržno širi po Evropi. Pri nas so potrdili vsaj deset primerov okužbe z omikronom, večina je vnesenih iz Švedske in Združenih Arabskih emiratov, nekaj pa je tudi že sekundarnih znotraj obeh skupin. Cepiva, kot trenutno kažejo raziskave, po polnem cepljenju nekoliko manj ščitijo pred boleznijo, a je zaščita po tretjem odmerku zelo dobra, pojasnjuje Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo, tako da se cepljenje s tretjim odmerkom priporoča.

Umrlo še osem covidnih bolnikov