Na Poljskem se hitro polnijo covidni oddelki v bolnišnicah. Foto: EPA
Na Poljskem se hitro polnijo covidni oddelki v bolnišnicah. Foto: EPA

Velik del Evrope se v zadnjih dneh spoprijema z velikim porastom primerov covida-19, še posebej v državah z nizko precepljenostjo prebivalstva.

Poljski zdravstveni minister Adam Niedzielski je opozoril, da se država v zadnjih dveh dneh spoprijema z eksplozijo pandemije, saj se v primerjavi s prejšnjim tednom število odkritih okužb povečalo za več kot 100 odstotkov, tako da bi lahko bilo naslednji teden dnevno potrjenih že krepko več kot pet tisoč novookuženih.

Čeprav so trenutne številke še zmeraj daleč od tistih na vrhuncu tretjega vala pandemije letos spomladi, ko so dnevno potrdili 35.000 primerov covida-19, pa se je njihovo število v primerjavi s prejšnjim tednom podvojilo, kar vzbuja skrb oblasti.

V sredo so na Poljskem prvič po maju letos potrdili več kot pet tisoč novih okužb s koronavirusom. Po besedah Niedzielskega bodo še nekaj dni spremljali trend okužb, nato pa se bodo odločali o uvedbi drastičnih ukrepov. Kot je pojasnil, trenutno vlada ne razmišlja o novem zapiranju države, med drastičnimi ukrepi pa je navedel predvsem strožje uveljavljanje trenutnih ukrepov, kot so nošenje zaščitnih mask v notranjih prostorih in ohranjanje medsebojne razdalje.

Cepljenje je v zadnjih mesecih izgubilo zagon, zaradi manjšega števila okužb pa so ljudje prenehali spoštovati tista pravila, ki so še v veljavi, poroča Reuters.

Trenutno je na Poljskem z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih okoli 61 odstotkov odraslih prebivalcev, kar je manj, kot je povprečje v Evropski uniji, ki znaša nekaj več kot 74 odstotkov.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je napovedal, da bodo v naslednjih tednih omogočili cepljenje s poživitvenim odmerkom za vse starejše od 18 let, ki so bili z zadnjim odmerkom cepljenji pred več kot šestimi meseci.

Britancev še ne čakajo omejitve

Z velikim porastom novih okužb se spoprijemajo tudi v Združenem kraljestvu, saj so v sredo potrdili skoraj 50.000 okužb, medtem ko je umrlo 223 bolnikov s covidom-19, kar je največ po marcu letos.

Britanski zdravstveni minister Sajid Javid je ponovil, da pandemije še ni konec, in opozoril, da izgubljajo bitko z virusom, saj bi se lahko dnevno število okužb pozimi povzpelo na 100.000.

Kljub pozivom zdravstva k vrnitvi omejitev za preprečevanje širjenja okužb vlada še vedno stavi na cepljenje proti koronavirusu, saj si ne želi še tretjič zapirati države.

Združeno kraljestvo je bilo ena od prvih držav, ki so začele kampanjo cepljenja, a kot je pojasnil Javid, je še vedno pet milijonov starejših od 16 let, ki še niso bili cepljeni. Vse, ki so bili pozvani k cepljenju s poživitvenim odmerkom, je minister pozval, naj to storijo.

Če cepljenje ne bo potekalo po načrtih in prebivalci ne bodo spoštovali priporočil, pa Javid ne izključuje uvajanja nekaterih omejitvenih ukrepov, kot so obvezno nošenje mask, delo od doma in covidna potrdila za vstop na prireditve.

Češka uvaja obvezne maske na delovnih mestih

Na Češkem zaradi naraščajočega števila novih okužb s koronavirusom s prihodnjim tednom znova uvajajo obvezno nošenje mask na vseh delovnih mestih v zaprtih prostorih, je danes sporočil minister za zdravje Adam Vojtech. Obvezne bodo maske tipa FFP2, ki nudijo višjo stopnjo zaščite pred okužbo.

Na delovnih mestih na Češkem bodo obvezne maske tipa FFP2. Foto: EPA
Na delovnih mestih na Češkem bodo obvezne maske tipa FFP2. Foto: EPA

Ukrep bo začel veljati prihodnji teden. Mask ne bo treba nositi le tistim, ki so sami v pisarni.

Vlada je razpravljala tudi o možnosti uvedbe nošenja mask za učence v razredih med poukom, a se na koncu za to niso odločili.

Skrajšali bodo tudi veljavnost PCR-testov za koronavirus, da bi tako pospešili cepljenje proti covidu-19. Testi bodo v nekaterih primerih veljavni le še en dan, sicer pa tri dni. Zdravstveno zavarovanje pa bo testiranje krilo le, če bo to zahteval zdravnik. "Testiranje ni rešitev," je glede tega poudaril Vojtech.

Opozicija, ki je na volitvah na začetku meseca prevzela večino v parlamentu, je sicer medtem že napovedala, da bo po prevzemu vlade oblikovala svojo svetovalno ekipo za boj proti koronavirusu.

Češka se sicer spoprijema z velikim porastom novih okužb. Trenutno v zadnjih sedmih dneh zaznavajo 117 okuženih na 100.000 prebivalcev. V zadnjih 24 urah pa so zaznali 3246 novih okužb, kar je največ od sredine aprila.

Na Hrvaškem največ okužb v enem dnevu od začetka aprila

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 10.691 testih potrdili 3162 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast od začetka aprila letos. Umrlo je še 23 covidnih bolnikov, tudi pet cepljenih.

Danes objavljeno število novookuženih je občutno višje, kot je bilo prejšnjo sredo, ko so potrdili 2022 primerov okužb. V sredo pred dvema tednoma jih je bilo 1925.

Največje dnevno število na novo okuženih je bilo sicer 8. aprila letos, ko so jih našteli 3217. Aprila so nato na Hrvaškem še dvakrat potrdili več kot 3000 novih okužb v 24 urah, a je bilo takrat število nekoliko nižje od današnjega.

V državi je 11.995 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah je 939 covidnih bolnikov, med njimi jih 131 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoosamitvi je 21.296 ljudi. Od 25. februarja lani so potrdili skupaj 433.136 okužb z novim koronavirusom in 8951 smrti zaradi covida-19.

V bolnišnicah na Hrvaškem je 939 covidnih bolnikov. Foto: EPA
V bolnišnicah na Hrvaškem je 939 covidnih bolnikov. Foto: EPA

Minister za zdravje: Premalo ljudi je cepljenih

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je skokovit porast okužb skrb vzbujajoč, a ni presenetljiv, saj da gre predvsem za posledico tega, da je v državi proti covidu-19 cepljenih premalo ljudi.

Do torka zvečer je bilo z vsemi odmerki cepljenih nekaj več kot 52 odstotkov polnoletnih prebivalcev. Hrvaška vlada je sicer načrtovala, da jih bo približno toliko cepljenih že do konca junija letos.

Hrvaški epidemiologi so medtem pojasnili, da je novo naraščanje okužb pričakovano s prihodom jeseni, še posebej ob bolj nalezljivi različici virusa delta. Po poletnih dopustih so se otroci vrnili v šole, odrasli pa na delovna mesta. Zaradi hladnejšega vremena ljudje več časa preživljajo v zaprtih prostorih, kar prispeva k širjenju virusa.

Sorodna novica Krek: Epidemije še ni konec, morda prihaja nova različica

Najmanj novookuženih v skupini, kjer je največ cepljenih

Kot so še dodali, je najmanj na novo okuženih v starostni skupini nad 50 let, v kateri je obenem največ cepljenih. Največ na novo okuženih je po drugi strani med otroki v starosti od 10 do 19 let.

Hrvaški štab civilne zaščite je v torek potrdil, da razmišljajo tudi o razširitvi obveznih covidnih potrdil, potem ko so zadovoljni z učinki uvajanja pogoja PCT (prebolelost, cepljenost, testiranost) za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo obvezna covidna potrdila morda uveljavili za obiske nakupovalnih središč.

Velik porast v Avstriji

Medtem je skokovito naraslo število potrjenih okužb v Avstriji. V zadnjih 24 urah so jih namreč po današnjih podatkih pristojnih ministrstev potrdili 3727. Še dan pred tem so jih potrdili 2590. Danes sicer poročajo o 13 smrtih zaradi covida-19, v torek so o 16.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države je z današnjim dnem narasla na 195,4, v torek je bila še pri 182,9, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na avstrijskem ministrstvu za zdravje so ob novih podatkih ocenili, da število novih okužb očitno hitro narašča, a so obenem opozorili, da jih praviloma največ objavijo prav ob sredah. V ponedeljek namreč na šolah in v številnih podjetjih izvajajo PCR-teste, katerih rezultati so znani v torek in objavljeni v sredo.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 962 covidnih bolnikov, od tega jih 218 potrebuje intenzivno nego.

Na delovnem mestu obvezen pogoj PCT

Zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je po seji vlade sporočil, da bo od 1. novembra za vse, ki med delom prihajajo v stik z drugimi ljudmi, na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Izjema bodo denimo vozniki tovornjakov. Do 14. novembra bo v veljavi prehodno obdobje.

Za spoštovanje bosta odgovorna delodajalec in zaposleni. Za kršenje pravila PCT so po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja predvidene denarne kazni v znesku 500 evrov za zaposlene in 3600 evrov za delodajalce.

Vlada napoveduje zaostrovanje pogojev na delovnem mestu. Foto: Reuters
Vlada napoveduje zaostrovanje pogojev na delovnem mestu. Foto: Reuters

Zaposlenim, ki bodo imeli potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT, od 1. novembra ne bo treba več nositi zaščitnih mask. To bo veljalo tudi za zaposlene v supermarketih, medtem ko bodo morale stranke v supermarketih, lekarnah in sredstvih javnega prevoza še naprej nositi maske tipa FFP2, obenem pa predložiti tudi potrdilo o pogoju PCT. To bo veljalo tudi za zaposlene in obiskovalce v domovih za ostarele in bolnišnicah.

Ponekod, med drugim v trgovinah z nenujnim blagom, pa bodo morale stranke predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu-19, preboleli bolezni ali negativnem testu ali pa nositi masko FFP2. V prostorih, kamor je že zdaj mogoče vstopiti samo s potrdilom o pogoju PCT, tudi po 1. novembru ne bodo obvezne zaščitne maske. Med temi so gostinski obrati, gledališča in frizerji.

Odlok z novimi pravili bo predvidoma objavljen do konca tedna, nato ga bo obravnaval še parlament. Mückstein je ob tem povedal, da so nova pravila "nova varnostna mreža pred koronavirusom".

V spodnji dom kanadskega parlamenta samo še cepljeni

V Kanadi bo vstop v spodnji dom parlamenta od 22. novembra dovoljen samo tistim, ki so proti covidu-19 cepljeni z vsemi potrebnimi odmerki. Pravilo bo veljalo tako za kanadske poslance in poslanke kot preostale zaposlene v parlamentu, novinarje, svetovalce in pogodbene sodelavce, je sporočil predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota.

Rota je še pojasnil, da bodo morali tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, predložiti veljaven negativen test na novi koronavirus. Prav tako so nošenje zaščitnih mask v parlamentu, ki še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, podaljšali do januarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kanadi s približno 38 milijoni prebivalcev so do zdaj po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili skoraj 1,7 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 28.657 covidnih bolnikov. V državi je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih skoraj 74 odstotkov prebivalstva.