Na Poljskem je umrlo več kot 100.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA
Na Poljskem je umrlo več kot 100.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA

Vlado so obtožili neukrepanja v pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravniki so vlado obtožili, da vse bolj tolerira vedenje tistih delov družbe, ki zanikajo grožnjo, ki jo predstavlja covid-19. Očitali so ji še, da se kljub napovedanemu velikemu številu smrtnih primerov ni spoprijela z grožnjo različice omikron in sprejela ukrepov, s pomočjo katerih bi se zoperstavila porastu števila primerov.

Več poslancev vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) odkrito nasprotuje cepljenju proti covidu-19, vlada pa se zanaša na njihovo podporo v parlamentu.

Člani svetovalne skupine so v preteklosti že večkrat pozivali k strožjim omejitvam in bolj proaktivni kampanji cepljenja.

Na Poljskem je od začetka pandemije umrlo več kot 100.000 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom.

Madžarska: Od 15. februarja preboleli ne bodo več izenačeni s cepljenimi

Na Madžarskem od 15. februarja covidnega potrdila tisti, ki so preboleli covid-19, niso pa cepljeni, ne bodo več dobili. Potrdilo bodo prejeli le še tisti, ki so bili trikrat cepljeni, ali tisti, ki so drugi odmerek prejeli v manj kot šestih mesecih.

Skrajšan bo tudi čas karantene, in sicer z deset na sedem dni, v primeru negativnega izvida testa na okužbo pa jo bo mogoče prekiniti po petih dneh, je še dejal Orban. V primeru karantene v šolah necepljeni otroci ne bodo mogli biti fizično navzoči pri pouku.

Vlada po Orbanovih besedah podpira četrti odmerek cepiva proti covidu-19. Že v četrtek je sicer sporočila, da bo zaradi hitro naraščajočega števila okužb v državi državljanom ponudila četrti odmerek. Kljub naraščanju okužb pa je v bolnišnicah na voljo dovolj zmogljivosti, prav tako je dovolj cepiva, je poudaril Orban.

V bolnišnicah se zaradi covida trenutno zdravi 2611 ljudi, 243 jih potrebuje mehansko predihavanje.

Madžarski premier Viktor Orban je v povezavi s pandemijo covida-19 na državnem radiu napovedal nove zajezitvene ukrepe. Foto: EPA
Madžarski premier Viktor Orban je v povezavi s pandemijo covida-19 na državnem radiu napovedal nove zajezitvene ukrepe. Foto: EPA

Nizozemska v omilitev nekaterih ukrepov

Medtem bo Nizozemska omilila nekatere omejitve za zajezitev covida-19, ki veljajo za najstrožje v Evropi, in omogočila ponovno odprtje trgovin, telovadnic in frizerjev, je sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Dodal je, da bodo bari, restavracije, kavarne in kulturni objekti zaprti še najmanj do 25. januarja.

Trgovine in druga podjetja, ki niso nujna, bodo lahko od sobote odprti vsak dan do 17. ure, prav tako športni klubi in visokošolski zavodi. Šole so se znova odprle že v ponedeljek, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novi minister za zdravje Ernst Kuipers je dejal, da se je vlada odločila za ponovno odprtje družbe, saj se je število hospitalizacij zaradi novega koronavirusa zmanjšalo kljub povečanju števila okužb z različico omikron.

Več nizozemskih mest je sicer sporočilo, da kavarnam in restavracijam, ki jih je pandemija covida-19 močno prizadela, v nasprotju z vladnimi pravili v soboto ne bodo preprečili ponovnega odprtja vrat.

V Nemčiji novih 92.223 okužb, največ do zdaj

V Nemčiji so v petek potrdili rekordnih 92.223 okužb, umrlo je 286 bolnikov s covidom-19. Kot so sporočili z Inštituta Roberta Kocha, je omikron že večinska različica, saj predstavlja 73,3 odstotka vseh okužb. Pretekli teden je bilo teh okužb 44,3 odstotka.

Tudi v Italiji omikron prevladujoča različica

Italijanski NIJZ je sporočil, da omikron predstavlja že 81 odstotkov vseh primerov. V četrtek so potrdili 184.615, dan prej 196.224 okužb.

Okužena švedska premierka

Iz Švedske so sporočili, da je z novim koronavirusom okužena tudi premierka Magdalena Andersson.

Tudi v Italiji v šolah težave zaradi karanten