Na kolesu po več kot mesecu dni. Foto: EPA
Na kolesu po več kot mesecu dni. Foto: EPA

Španski premier Pedro Sánchez je napovedal, da bodo zaradi nižjega števila mrtvih zaradi novega koronavirusa začeli rahljati določene ukrepe. Od 2. maja bodo tako znova dovoljeno gibanje na prostem in krajši sprehodi.

Država bo sicer začela ukrepe rahljati različno, glede na regije, ob tem pa bodo pozorni, ali bodo izpolnjena merila, ki jih je predložila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Vlada bo v torek objavila tudi podrobnejši načrt sproščanja omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki naj bi ga začeli izvajati v drugi polovici maja.

Protesti loncev na balkonih

Sánchezova vlada je bila zaradi ukrepov deležna hudih kritih. V soboto so se prebivalci Madrida zbrali na t. i. protestu loncev, ko so na balkonih udarjali po loncih in ponvah. Podobni protesti so bili že teden prej, zato je vlada popustila in dovolila, da otroci, mlajši od 14 let, prvič od uvedbe karantene 14. marca zapustijo svoje domove. Španska vlada je sicer v soboto podaljšala izredne razmere do 9. maja.

Otroci na sprehod za eno uro

Strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Španiji veljajo od 14. marca in so podaljšani še do 9. maja. Ljudje lahko domove zapustijo le za nakup hrane, zdravil ali obisk zdravnika. Foto: EPA
Strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Španiji veljajo od 14. marca in so podaljšani še do 9. maja. Ljudje lahko domove zapustijo le za nakup hrane, zdravil ali obisk zdravnika. Foto: EPA
Sorodna novica Tesnoba in jeza številnih otrok v Španiji, ki so več kot pet tednov zaprti doma

Od danes naprej so jim tako dovoljeni enourni izhodi v spremstvu staršev oziroma njihovih skrbnikov, in sicer med 9. uro zjutraj in deveto uro zvečer, pri čemer se lahko gibljejo do enega kilometra od doma. Starši lahko spremljajo do tri otroke, ki pa se ne bodo smeli igrati v parkih ali na javnih igralih in morajo upoštevati socialno razdaljo dveh metrov.

Sánchez je bil pri tem jasen, da morajo biti starši odgovorni in upoštevati navodila, vodja policije pa je opozorilo o upoštevanju namenil tudi otrokom. Številni starši so se tako znašli v nerodnem položaju, saj imajo lahko enega otroka mlajšega od 14 let in drugega starejšega.

V nasprotju z večino drugih držav Španija med splošno karanteno prepoveduje izhode iz stanovanja za sprehode ali individualni tek. Skoraj 47 milijonov prebivalcev Španije lahko svoj dom zapusti le za nakup hrane, zdravil ali pa obisk zdravnika. Tudi sprehod psa je dovoljen le na hitro.

Spodbudni podatki o nižjem številu mrtvih

Ta konec tedna so sicer v Španiji zaznali spodbudne rezultate boja proti novemu koronavirusu. V zadnjih 24 urah je v Španiji umrlo 288 okuženih, kar je najmanjše število mrtvih v enem dnevu od 20. marca. Skupno je v epidemiji umrlo 23.190 ljudi, okuženih pa jih je bilo 207.000. Do zdaj je ozdravelo okoli 98.700 okuženih, poroča španski časopis El Pais.

V Franciji močan upad smrtnih primerov

V Franciji je število smrti zaradi covida-19 pomembno upadlo. V zadnjih 24 urah so zaznali "le" 242 smrti. V bolnišnicah so našteli vsega skupaj 152 smrtnih žrtev, kar je najnižje število v zadnjih petih dneh. Še 90 ljudi pa je umrlo v domovih za starejše občane.

Skupno je sicer novi koronavirus v Franciji zahteval 22.856 življenj. Število okuženih se je medtem povzpelo za 461 primerov, na 124.575.

Oblasti ob tem opozarjajo, da so se statistični podatki ob koncih tedna običajno izkazali za podcenjene. Vendar pa še naprej upada tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Zdaj jih imajo v bolnišnicah 4682, kar je 43 manj kot v soboto.

Francoski premier Edouard Philippe bo v torek predstavil nacionalno strategijo za izhod iz epidemije novega koronavirusa v Franciji, ko bo razkril tudi posebno aplikacijo za sledenje okuženim in njihovim stikom.

Postopno opuščanje omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa naj bi se v Franciji začelo 11. maja, vlada pa je določila 17 prioritet od ponovnega odprtja šol do ponovnega zagona gospodarstva in normalizacije javnega prevoza. Prav tako naj bi opredelili oskrbo z zaščitnimi sredstvi, kot so maske in razkužila, testiranje prebivalstva in podporo za ostarele.

Zasegli 140.000 mask

Francoska policija je zasegla 140.000 zaščitnih mask, ki so bile namenjene na črni trg. Policisti so v pariškem predmestju St. Denis prestregli nekega poslovneža, ki je s tovornjaka raztovarjal maske – tretjina je bila kirurških, 5000 mask pa je imelo oznako FFP2, piše BBC. Moški je maske kupil na Nizozemskem za 0,5 evra za kos, prodajal pa jih je za 0,55–0,6 evra.

Italija ne more več podaljševati ukrepov

Italija je ena najhuje prizadetih držav zaradi novega koronavirusa. Zaradi obolelosti s koronavirusno boleznijo 19 je umrlo več kot 26.300 ljudi. V zadnjih dneh se razmere umirjajo. Stopnja kužnosti je relativno nizka, med 0,2 in 0,7. Foto: EPA
Italija je ena najhuje prizadetih držav zaradi novega koronavirusa. Zaradi obolelosti s koronavirusno boleznijo 19 je umrlo več kot 26.300 ljudi. V zadnjih dneh se razmere umirjajo. Stopnja kužnosti je relativno nizka, med 0,2 in 0,7. Foto: EPA

"Zaprtja ne moremo več podaljševati. V nasprotnem primeru nam grozi huda socialna in gospodarska škoda," je dejal v pogovoru za časopis La Repubblica italijanski premier Giuseppe Conte.

Šole odprte šele od septembra

Od 4. maja bodo zagnali gradbeno, tekstilno in modno industrijo. Glede šol je premier povedal, da jih bodo znova odprli šele septembra. Med učitelji so namreč številni starejši, ki sodijo v rizično skupino. Starši, ki bodo hodili na delo, pa bodo dobili posebne vrednotnice. Vlada namerava podpreti tudi zelo hudo prizadeta sektorja turizma in gastronomije; restavracije se 4. maja še ne bodo odprle, bodo pa lahko dostavljale jedi.

Uvedba najvišje dovoljene cene za zaščitne maske

Da bi preprečili zlorabe z zaščitnimi maskami, namerava vlada uvesti najvišjo dovoljeno ceno zanje. Po vsej državi nameravajo izvesti tudi testiranja na protitelesa na novi koronavirus. Premier v intervjuju ni izključil možnosti, da bi bile znova dovoljene maše in žalne slovesnosti. Kot je dejal, je boleče, da v tej fazi trenutno ne more biti žalnih slovesnosti za pokojne.

Britanski premier se v ponedeljek vrača na delo

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson se bo v ponedeljek vrnil na delo, potem ko je uspešno okreval po okužbi z novim koronavirusom, je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. Trenutno še okreva v rezidenci Chequers zunaj Londona. V bolnišnici na intenzivni negi je bil tri dni, bolnišnico svetega Tomaža pa je zapustil 12. aprila.

V Združenem kraljestvu je od petka 813 novih smrtnih primerov, s čimer se je skupno število umrlih zaradi okužbe z novim koronavirusom zvišalo na 20.319. Na novo okuženih je 4913 ljudi, skupno število vseh okuženih je 148.377.

V Berlinu policija razgnala protestnike

Nemška policija je v soboto v Berlinu aretirala več deset ljudi, ki so protestirali proti ukrepom nemške vlade. Takšen protest je v prestolnici potekal že več sobot zapored, na zadnjem se je zbralo okoli tisoč ljudi. Protestniki so nosili majice z napisi "Angela Merkel prepoveduje življenje", "Svoboda" in "Stop farmacevtskemu lobiju".

Policija je sporočila, da protest ni v skladu s pravili glede omejevanja širjenja virusa, saj je v Nemčiji prepovedano zbiranje več kot 20 ljudi, zato je zbrane pozvala, naj se razidejo.