"S tem, ko zagotavljamo poenoten proces na nacionalni ravni, zmanjšujemo tveganja za napake in odstope od dogovorjenih protokolov," je dejal minister za zdravje. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ-jem pripravilo tehnično rešitev za vodenje seznama naročenih in naročanje na cepljenje proti covidu-19. Za vse prebivalce, ki se na cepljenje še niso prijavili, je odslej enotna točka za oddajo prijave spletni obrazec na portalu zVEM. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili, bodisi pri osebnem zdravniku bodisi na cepilnem mestu ali na portalu e-Uprava, prijave ni treba oddajati ponovno.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, se z uvedbo novega načina naročanja na cepljenje ukinja prijava na e-Upravi. "Prijave iz e-Uprave so že v ozadju prenesene na novo rešitev, pri tem so se izločile že cepljene osebe," je dejal Poklukar. Dodal je, da bodo vsi, ki so se prijavili na portalu e-Uprava, v naslednjih dneh dobili SMS-sporočilo za potrditev pravilnosti mobilne telefonske številke. Tisti, ki ob prijavi niso oddali mobilne telefonske številke, pa bodo na e-naslov dobili povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo.

Poenoteno naročanje na cepljenje

Štirje koraki do naročila na cepljenje

Po besedah Poklukarja portal zVEM omogoča preprost in široko dostopen način prijavljanja na cepljenje. Na portalu zVEM je prijava mogoča s klikom na okence Naročilo za cepljenje, prijava pa nato poteka v štirih vodenih korakih – vpis identifikacijskih podatkov (EMŠO, številka kartice ZSSS-ja in začetnice imena), vpis naročila (telefonska številka in elektronski naslov), oddaja naročila in potrditev s kodo oziroma številko, ki jo prijavljeni prejme na SMS-sporočilo oziroma z neposredno povezavo na portal zVEM.

Navodila za prijavo prek portala zVEM

- Vpišete svoj EMŠO, številko kartice zdravstvenega zavarovanja in začetnici imena in priimka.
- V drugem koraku vpišete telefonsko številko za potrditev naročila.
- Po vpisani številki boste prejeli SMS-sporočilo s kodo za potrditev ali povezavo.
- Kliknite na povezavo ali vnesite kodo na prvi strani portala zVEM.
- Vaša prijava je zdaj potrjena, počakajte na SMS ali klic izvajalca, ki vas bo povabil k cepljenju.

Vir: NIJZ

Ko oseba konča prijavo, jasno ve, da je opravila prijavo s tem, ko dobi potrdilo o naročilu in mestu oz. lokaciji cepilnega centra, kamor je bilo naročilo oddano. O terminu cepljenja bo oseba obveščena s cepilnega centra, ko bo prejel odmerek za cepljenje naročnika. To obvestilo bo prejel v SMS-sporočilu.

O tistih, ki bodo imeli pri prijavi kakršne koli težave in jim po vpisu začetnih podatkov ne bo uspelo v celoti izpeljati postopka prijave na cepljenje, bo obveščen cepilni center, ki bo preveril, zakaj se je to zgodilo, da prijava ni bila zaključena. "Na ta način bomo zagotovili, da tudi starejši, ki bodo morda imeli težave pri zadnjem koraku prijave, ne bodo spregledani. Poklicani bodo po telefonu in nato ustrezno uvrščeni na sezname," je pojasnil Poklukar.

Naročiti mogoče tudi drugo osebo

Naročiti je mogoče tako sebe kot drugo osebo. "Zavedamo se, da je ključno, kako nam bo uspelo motivirati ljudje za cepljenje, ravno dostopnost do prijave. Vemo, da vsi nimajo mobilnih telefonov, da vsi ne znajo upravljati socialnih omrežij in aplikacij. Zato je podana možnost naročanja drugih oseb, ki same ne zmorejo izpeljati postopka prijave, a se vseeno želijo cepiti," je dejal minister za zdravje in dodal, da lahko prijavo namesto osebe, ki ima s tem težave, opravi nekdo, ki ji ta oseba zaupa. Hkrati lahko po isti poti drugo osebo naroči cepilni center ali osebni zdravnik.

Izbira točno določenega cepilnega centra sicer ni mogoča, temveč je ta določen glede na mesto izbranega zdravnika. Tisti brez izbranega osebnega zdravnika bodo ob prijavi določeni v cepilni center po občini prebivališča. Tisti, ki nimajo prebivališča, pa po občini delodajalca. "Vsi, ne glede na status, morajo imeti enake možnosti in pravico do tega, da pristopijo do cepljenja takrat kot vsi drugi," je dejal Poklukar.

"S tem, ko zagotavljamo poenoten proces na nacionalni ravni, zmanjšujemo tveganja za napake in odstope od dogovorjenih protokolov. Na ta način zagotavljamo vsem prebivalcem enake možnosti in enake pravice za pristop in izvedbo cepljenja," je poudaril minister za zdravje.

Aplikacijo za prijavo na cepljenje že deluje